Dušan Bajatović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Delegacija Socijalističke partije Srbije (SPS) učestvovala je na Međunarodnom festivalu mladih u Sočiju, gde su među govornicima bili i predsednik Rusije Vladimir Putin, kao i srpski dobrovoljci koji u Ukrajini ratuju na ruskoj strani, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE). Jedan od govornika festivala bio je i glumac Miloš Biković.

Festival je održan u Sočiju od 1. do 7. marta, a omladinsku delegaciju SPS predvodio je visoki funkcioner socijalista Dušan Bajatović, generalni direktor kompanije Srbijagas. On je na svom Instagram profilu objavio fotografije iz Sočija, na kojima se može videti da je deo mladih iz Srbije nosio dukserice sa slovom „Z“, simbolom ruske agresije na Ukrajinu.

Među panelistima festivala su bili i srpski dobrovoljci koji se za Rusiju bore u ratu u Ukrajini, uključujući Bratislava Živkovića koji je 2014. iz Srbije otišao na Krim.

Živković je u međuvremenu stekao i rusko državljanstvo, a 6. marta je u Sočiju učestvovao na panelu „Naša otadžbina. Dobrovoljci Donbasa“, na kojem je ponovio da je on „jedini srpski komandir koji je organizovao četnički odred i odveo ga na Krim 2014. godine“.

„Kada je počelo ‘rusko proleće’ na Krimu, okupio sam svoje prijatelje i otišli smo na Krim. Pridružili smo se Kozačkom puku. Pomagali smo u Sevastopolju, zatim smo otišli u Lugansk, tamo su došli i drugi srpski dobrovoljci“, ispričao je Živković.

On je u avgustu 2018. uhapšen u Srbiji zbog sumnje da je organizovao odlaske iz zemlje radi učestvovanja u ratu u inostranstvu, ali je Tužilaštvo u aprilu 2019. obustavilo istragu protiv njega. Srbija je zakonom zabranila učešće na stranim ratištima, a zbog ratovanja u Ukrajini na ruskoj strani do sada je doneto više od 30 presuda.

Učesnik festivala bio je i glumac Miloš Biković koji je 5. marta govorio na panelu u okviru programa „Očuvanje porodice za buduće tradicije“.

Inicijator festivala je Putin koji se mladima obratio 6. marta porukama „o pravdi, tradiciji snažne porodice i služenju otadžbini“, navodi RSE i dodaje da je predsednik Rusije govorio i da vojska njegove zemlje u ukrajinskom Donbasu „štiti svoj narod“.

Među učesnicima festivala bio je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je na jednom od panela optužio neimenovane države za „novi kolonijalizam“, navodeći da one „osećaju da imaju pravo da diktiraju drugima kako da žive svoje živote“.

Peskov je rekao i da su Srbi za Rusiju „braća i sestre“, s posebnim naglaskom na „Srbe iz Republike Srpske“, navodi RSE.

Prema istraživanju više evropskih medija, među kojima su ruski portal Meduza, nemački Špigel i švedski dnevnik Ekspresen, ruska administracija je izdvojila više od 630 miliona evra za „informacioni rat“ u koji spada i širenje ruske propagande.

Dokumenti Kremlja koji su došli u ruke istraživačkih novinara pokazuju da je Međunarodnom festivalu mladih dodeljeno 45 miliona evra, navodi RSE.

***

BONUS VIDEO – Polemika Dušana Bajatovića i Pavla Petrovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare