Foto: M.K./ATAImages; Antonio Ahel/ATA; M.M ATA; Stefan Tomasevic/ATAImages; Screenshot Youtube Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije; shutterstock; shutterstock Drozdin Vladimir

Nije tajna ili nepoznanica da je dugogodišnji prvi čovek javnog preduzeća „Srbijagas“ Dušan Bajatović najbogatiji direktor, ali i političar sa najviše funkcija i milionskih plata. Ovog puta nećemo o njemu, već o njegovim “kolegama” koji isto tako vode velike državne kompanije. I oni imaju kuće, stanove, skupocene automobile, vinograde…, ali i akcije u poznatim preduzećima.

Direktori državnih firmi u Srbiji biraju se po političkom ključu i uglavnom je reč o članovima i funkcionerima političkih stranaka. Neretko na te pozicije dolaze bivši ministri koji su iz više razloga “sklonjeni” iz Nemanjine 11 na isto tako komotne pozicije. Iako bi u direktorske fotelje morali da dođu preko konkursa, njih bira Vlada u v.d. status, u kom ostaju kršeći sve zakonske rokove.

Igor Braunović

Foto:Screenshot/RTS

Jedan od njih je Igor Braunović, vršičac dužnosti direktora JP Srbijašume, koji je na toj poziciji duže od šest godina. On je inače član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije.

Braunovićeva mesečna direktorska plata iznosi 249.805 dinara, a sudeći po podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije na spisku njegove imovine nalazi se više nekretnina.

U njegovom vlasništvu je trosoban stan površine od 70 kvadrata, kao i dve petine porodično-stambenog objekta, do kog je došao kupovinom.

Novac dinari Foto:Shutterstock

Takođe, vlasnik je i dve parcele građevinskog zemljišta, kao i zemljišta pod zagradom i drugim objektom – površine od po 1.214 kvadrata (udeo 404/4.316) i 4.316 kvadrat (udeo 453/4316).

Poseduje i poslovni prostor, čije vlasništvo takođe deli.

PROČITAJTE JOŠ

Braunović je prijavio i tricikl koji je dobio na poklon, a tu je i automobil marke „Chausson“, 2016. godište. Ima ušteđevinu u banci.

Pored toga direktor “Srbijašuma” ima akcije u ukupno devet preduzeća: AD Agorbačka Bač (u stečaju), Progres, Simpo, Metlas banka, Telefonija AD Beograd, Bambi Požarevac, LHB banka, AMS osiguranje i Navip Beograd.

Aleksandar Antić

Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/

I Aleksandar Antić je na funkciju direktora u Koridorima Srbije došao po partijskom ključu, kao visoki funkcioner SPS, a iz fotelje ministra energetike i rudarstva.

Direktor je od novembra 2020. godine, a prema podacima sa saja Agencije njegova plata iznosi 224.489 dinara. Antić je i član Kancelarije Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, ali tu nema prijavljenih primanja.

Foto: Fernando Astasio / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada je reč o nekretninama, Antić je prijavio stan od nešto više od 55 kvadrata, do kojeg je došao iz otkupa. Ima čak 5 vinograda, površine veće od 82 ara, a reč je o parcelama treće klase, do kojih je došao kupovinom.

Zanimljivo je da nema automobil na svoje ime i prijavljenu ušteđivnu u banci.

Zoran Drobnjak

Svecana akademija konvencija obelezavanje i 13. godina postojanja SNS Srpska napredna stranka
Zoran Drobnjak, Svečana akademija i obeležavanje 13. godina postojanja SNS-a Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Drobnjak je verovatno najdugovečniji direktor jednog javnog preduzeća u Srbiji, a na čelu “Puteva Srbije“ nalazi se već 16 godina.

Njegova mesečna plata iznosi 194.338 dinara, a od nekretnina poseduje polovinu kuće od 50 kvadrata, koju je nasledio. U njegovom vlasništvu je i jednosoban stan površine od 48 kvadrata, koji je kupio. Takođe, na njegovo ime vodi se i trosoban stan od ukupno 87 kvadrata.

Zoran Drobnjak ima i njivu od 1.013 metara kvadratnih, a u njegovu imovinsku kartu upisan je i automobil marke Toyota RAV4, proizveden 2019. godine. Agenciji je prijavio ušteđevinu u banci.

Zoran Đorđević 

Zoran Đorđević Foto: Milos Tesic/ATAImages

Zoran Đorđević i dalje je direktor „Pošte Srbije“, iako je bio nadomak ambasadorske funkcije (nije dobio agreman). On mesečno prima 248.325 dinara.

U njegovom vlasništvu je polovina prizmne kuće, koju je nasledio, a poseduje i kuću-dupleks čija je površina nešto veća od 86 kvadrata.

Đorđević ima i građevinsko zemljište, a na njegovo ime vodi se polovina parcele od ukupno 1.250 kvadrata. Prijavio je i delimično vlasništvo nad parcelom od 2.621 kvadrata, koje je takođe nasledio.

Poseduje i automobil marke „mercedes“ – A180, 2019. godište, koji mu je poklonjen, kao i depozit u banci.

Mladen Šarčević – JP „Službeni glasnik“

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/an

Mladen Šarčević je na funkciju ministra prosvete došao kao nestranačka ličnost, da bi u fotelju direktora JP Službeni glasnik seo kao funkcioner SNS.

U njegovom izveštaju o imovini, koji je objavljen na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, još nema podataka o direktorskoj plati.

Kada je o nekretninama reč, Šarčević je vlasnik šestosobne kuće od ukupno 201 kvadratnog metra. Na spisku njegove imovine je i letnja kuhinja površine od 35 kvadrata, kao i plac od 4,5 ara. U njegovom vlasništu je dvosoban stan (64 m2), koji je dobio razmenom.

Šarčević ima i automobil marke „Toyota RAV4”, koji je 2014 godište, a prijavio je i ušteđevinu u banci.

Poznato je i da je aktuelni direktor JP „Službeni glasnik“ suvlasnik Gimnazije „Ruđer Bošković“ sa domom učenika u Beogradu, kao i istoimene osnovne škole i predškolske ustanove.

*****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare