Foto: Kosovo online, N1, Shutterstock

Politički analitičar iz Prištine Nedžmedin Spahiu za Nova.rs kaže da trenutna situacija na Kosovu i Metohiji i izlazak srpskih predstavnika iz institucija nagoveštava mogućnost ratnih sukoba.

Namera Prištine da i za građane na severu Kosova uvede RKS registarske tablice kao obavezne, kulminirala je odlukom da se vozačima koji nisu preregistrovali svoja vozila uručuju opomene sve do 21. novembra, kada bi usledilo i novčano kažnjavanje.

Srpski deo kosovske policije negodovao je protiv ove odluke, a zatim je suspendovan prvi čovek policijskog regiona Sever Nenad Đurić.

I to je pokrenulo niz. 

#related-news_1

Ostavku je dao prvo predsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj vladi Goran Rakić, a onda i Igor Simić u ime njihovih poslanika u kosovskoj Skupštini.

Zatim redom, sudija Apelacionog suda i član sudskog saveta u Prištini Nikola Kabaši,  gradonačelnici sve četiri opštine na severu i šef Regionalne operative Mitrovica Sever kapetan Aleksandar Filipović u ime zaposlenih u kosovskoj policiji, uz poruku “dosta je bilo“. Slika dana bez dileme bili su policajci pored svojih uniformi…

U međuvremenu je u Beogradu održana sednica vlade, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je sastanke sa kineskim i ruskim ambasadorima, dok je sa američkim razgovarao telefonom. Tenzije su podignute na maksimum. 

Glavni zahtevi koji su isporučeni Prištini su da se formira Zajednica srpskih opština predviđena Briselskim sporazumom i da se ukine preregistracija vozila sa oznakama srpskih gradova.

Da je stvar daleko ozbiljnija od uobičajenih izrežiranih tenzija koje gledamo mesecima i godinama unazad smatra politički analitičar iz Prištine Nedžmedin Spahiu.

On za Novu  kaže da mu se čini da može doći do sukoba.

Foto: Printscreen/N1

“Nadam se da je ovo još jedna predstava, ali mi je utisak nažalost da se sprema ratni čin, da se približavamo sukobu. Izgleda da je Srbija odbila predlog Nemačke i Francuske, da se sve zato dodatno komplikuje i da je na pomolu sukob, a onda će sve rešiti NATO. Kod prištinskih vlasti je sve ovo imalo odjeka i mišljenje je da se radi o opasnoj stvari. Ovo što su policajci uradili tumači se i kao njihova priprema, kao potencijalna snaga za neki sukob”, zaključuje Spahiu.

Na pitanje da li postoji ikakva šansa da Priština pristane na zahtev da se formira ZSO Spahiu kaže:

“ZSO važi samo kao trampa za priznanje od Srbije. Ta opcija važi samo ako Beograd pristane da prizna nezavisnost Kosova”, navodi Spahiu.

BONUS VIDEO: Uzrok i posledice povlačenja srba iz svih institucija na Kosovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar