Foto:shutterstock; Filip Krainčanić/Nova.rs;Valeria Mongelli / AFP / Profimedia; ARMEND NIMANI / AFP / Profimedia;

Buran politički dan je za nama. Predstavnici Srba sa Kosova doneli su odluku da napuste institucije u Prištini, a to su prvi učinili Goran Rakić i Igor Simić. Usledio je niz reakcija, ali je ostalo i otvoreno pitanje: Šta dalje? Dodatne tenzije podgrejali su navodi o kretanju specijalaca ka severu Kosova. Premda je kosovska policija demantovala te navode, naš reporter izvestio je o sastanku u Južnoj Mitrovici na kom se razgovaralo o daljim koracima specijalnih jedinica.

Da krenemo redom.

Sve je počelo odlukom Prištine da, vozačima koji nisu preregistrovali svoja vozila na „RKS“ tablice, uručuje opomene sve do 21. novembra, kada bi usledilo i novčano kažnjavanje.

Ova odluka naišla je na negodovanje u srpskom delu kosovske policije, a sve je kulminiralo suspenzijom prvog čoveka policijskog regiona Sever, Nenada Đurića.

Ono što je Srpska lista godinama obećavala juče je i ispunila – napustili su kosovske institucije.

Ostavke pljuštale, policijajci poskidali uniforme

Foto: Kosovo online

Predsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj vladi Goran Rakić dao je ostavku na mesto ministra za zajednice i povratak.

U ime poslanika Srpske liste u kosovskoj Skupštini ostavku je dao Igor Simić.

U ime sudija Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, sudija odeljenja Apelacionog suda u Prištini, administrativnih radnika i tužioca Osnovnog suda u Mitrovici, ostavku je dao sudija Apelacionog suda i član sudskog saveta u Prištini, Nikola Kabašić

Gradonačelnik Opštine Zvečan Dragiša Milović, dao je neopozive ostavke u ime gradonačelnika četiri opštine na severu.

Šef Regionalne operative Mitrovica Sever kapetan Aleksandar Filipović ostavku je podneo u ime zaposlenih u kosovskoj policiji uz poruku – „Dosta je bilo“.

Odluke su pozdravljene gromoglasnim aplauzom, a službenici kosovske policije regiona sever skinuli su svoje uniforme.

Vučić je imao sastanke od ranog jutra

Aleksandar Vučić i Ana Brnabić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Povodom situacije na Kosovu i Metohiji, zbog koje je odložio posete inostranstvu, predsednik Aleksandar Vučić juče je obavio više sastanaka, a prvi je bio na sednici Vlade.

Vučić je tom prilikom premijerku i ministre, kao i direktore javnih preduzeća obavestio o situaciji na Kosmetu, a nakon sedice poručio da  neće odustati od odgovorne politike mira i stabilnosti.

Predsednik je imao i odvojene sastanke sa ambasadorima Kine i Ruske Federacije, a obavio je i telefonski razgovor sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom u Srbiji.

Vučić je preneo ambasadoru SAD Kristoferu Hilu da je Beograd posvećen poštovanju međunarodnog javnog prava i svih potpisanih sporazuma kad je reč o KiM, dok je Hil „zahtevao od predsednika Vučića da se Srbija ponaša odgovorno, ozbiljno i da, ni na koji način, ne učestvuje u ugrožavanju regionalnog mira i stabilnosti“.

PROČITAJTE JOŠ

U razgovoru sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, Vučić je izrazio zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji izazvane jednostranim potezima Prištine, kao i nepoštovanjem Briselskog sporazuma, dok je ambasador Ruske Federacije istakao da će preneti sve informacije koje su mu danas predočene zvaničnoj Moskvi.

Ambasadorka Kine Čen Bo zahvalila je predsedniku Vučiću na tome što ju je upoznao sa najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, istakavši da je stav Kine po tom pitanju dosledan, dodajući da Priština što pre mora da pristupi formiranju Zajednice srpskih opština, kao što je to dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma.

Predsednik Srbije telefonom je razgovarao sa američkim ambasadorom, a Hil mu je poručio da od Srbije očekuje da ne učestvuje u „ugrožavanju mira“.

Nakon sastanka sa patrijarhom, kojem su prisustvovali i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, predsednik je na Instagramu preneo da je podelio zabrinutost zbog izazova i pritisaka, i poručio da postoji odlučnost da se snažno brane vitalni, nacionalni i državni interesi.

Bojazan od eskalacije krize – realna

Kosovo policija
Ilustracija Foto:EPA-EFE/STRINGER

Sagovornici portala Nova.rs saglasni su da je sada jedino važno da na severu Kosova ne dođe do incidenata.

Milica Andrić Rakić ispred NVO „Aktiv“ iz Kosovske Mitrovice kaže da je prateći razvoj događaja, očekivala ovakvu stiuaciju.

Napominje da je sada jedino važno da ne dođe do dodatne eskalacije i izbijanja sukoba.

„Nadam se da će međunarodna zajednica pokazati da ima uticaj na Prištinu da predupredi svako moguće nasilje. Pod izgovorom rušenja ustavnog poretka, Kurti može da pošalje specijalce na sever ili, čak, uhapsi predstavnike Srpske liste“, upozorava Andrić Rakić.

Nekadašnji odbornik GI SDP koju je predvodio Oliver Ivanović, Marko Jakšić u izjavi za Nova.rs navodi da je poslednja odluka Srba bila iznuđena konstantnim pritiskom Prištine.

„Kurti je svoje nezadovoljstvo usmerio ka nama, vršio je institucionalni pritisak, dovlačio specijalne jedinice i šikanirao ljude“, kaže Jakšić.

Dodaje da je  bilo krajnje vreme da Srpska lista čuje poruke svojih građana.

„Dok su oni pretili izlaskom, ljudi su se selili i bili hapšeni“, kaže Jakšić.

Kada je reč o bezbednosnom riziku, Jakšić kaže da je to veoma teško predvideti.

Kurti Srbima: Ne napuštajte institucije 

Foto:Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Par sati nakon što su politički i institucionalni predstavnici Srba sa severa Kosova saopštili da napuštaju vladu u Prištini, pravosuđe i sve kosovske institucije, reagovao je kosovski premijer Aljbin Kurti, pozivajući Srbe da ne izlaze iz institucija. Optužio je Beograd da nije ni sačekao rok od tri nedelje, koliko traje period za uručivanje opomena, te da je već započeo destabilizaciju na terenu.

„Predstavnici Srpske liste su pre nedelju dana izjavili da će organizovati oštar otpor protiv novčanih kazni. Ipak, nisu sačekali 21. novembar: Beograd je započeo sa pretnjama i pripremama za destabilizaciju Kosova. Dakle, u pitanju je nešto drugo“, poručio je Kurti u dvojezičnom saopštenju, na albanskom i srpskom, na Fejsbuku.

Kosovski premijer naveo je i da je srpski predsednik prevario Amerikance i Evropljane, te kazao da „Srbija postaje oruđe u rukama Kremlja“.

U podne veliki miting 

U centru Kosovske Mitrovice danas u podne održaće se veliki miting, a još juče je sever bio okićen srpskim zastavama koje su bile deljene na ulicama.

Na veliki miting građane je ranije pozvala Srpska lista.

****

BONUS VIDEO: Francusko-nemački predlog o rešenju za Kosovo prilika da obe strane proglase pobedu? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare