FOTO TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM, fotografija niske rezolucije/ nr

„Slavni moj i napaćeni rode, stajati ovde pored vama danas nije samo velika čast, već privilegija koja se ogleda u delima naših predaka i očima naše dece. Ja ispred sebe danas vidim najveće polje božurova slavnih i najlepše pupoljke sa tvrdim korenom, usađene u zemlju – ne snova i legendi, već zemlju duhovnog i stvarnog postojanja“ – ovim rečima se na upravo završenom mitingu u Kosovskoj Mitrovici obratio Nenad Đurić.

On je sada već u delu srpske javnosti i medija postao heroj srpskog otpora na Severu Kosova Kurtijevoj vladi, nakon što je ranije ove nedelje pred dve kamere provladinih medija na Severu saopštio da Kosovska policija na Severu kojom je do ove nedelje upravljao gotovo deceniju, neće izdavati opomene vozačima koji voze automobile sa KM tablicama, piše KoSSev.

Nakon toga ga je policijski direktorat u Prištini suspendovao, on se razdužio, da bi se uz šefa Srpske liste iz sedišta stranke potom obratio javnosti i kazao: „Ne želim više da budem pripadnik Kosovske policije zato što hoću svetla čela i čista obraza da izađem pred Božji sud“.

Major Đurić je na mesto prvog policajca regiona Sever postavljen još 25. juna 2013. nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, i postavio ga je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi.

Sada kaže: „Spavali smo i sanjali dugo godina, verujući u javu koju će nam neko drugi kreirati. Odjednom se trgosmo i evo, probudili smo se, probudili smo se iz lažnog sna i videli da naša sudbina nije u tuđim, već u našim rukama“.

Ovaj govor, kao i prethodno obraćanje ranije ove nedelje majora Đurića iz sedišta Srpske liste, napunio je naslovnice dela srpskih tabloida:

„SLAVNI MOJ I NAPAĆENI RODE! Emotivni govor majora Nenada Đurića 10.000 ljudi na veličanstvenom skupu u Mitrovici“; „HEROJ S KOSOVA NA ODLIKOVANJU! Đurić: Nema veće časti od toga da vas vaša država i predsednik Vučić svrstaju u red velikih“; SVI SMO MI NENAD ĐURIĆ! JA SAM SRBIN I OVDE JE SVE MOJE! Pogledajte parole Srba sa Severa kojima je dosta Kurtijevog zuluma; Okupljeni Srbi poručuju: „Svi smo mi Nenad Đurić; Dosta nam je Kurtijevog terora“; „CITIRAO REČI PATRIJARHA PAVLA: Policajac kog je smenio Kurti održao emotivan govor u Kosovskoj Mitrovici“.

Deo ovih medija je već javio da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovati dojučerašnjeg majora Kosovske policije.

Miting u Kosovskoj Mitrovici održan je nakon što su svi politički i institucionalni predstavnici Srba, uključujući policiju i pravosuđe odlučili da napuste sve kosovske institucije na Severu. Premda je više zvaničnika i službenika kazalo da podnose neopozive ostavke, postavljena su dva uslova za povratak – da kosovski premijer povuče odluku o (pre)registraciji tablica na RKS i da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom.

PROČITAJTE JOŠ

Neposredno nakon mitinga veća grupa policajaca regiona Sever, razdužila je uniforme.

U nastavku objavljujemo ostatak poetičnog govora koji je pročitao bivši pripadnik Kosovske Policije:

Spavali smo i sanjali dugo godina, verujući u javu koju će nam neko drugi kreirati. Odjednom se trgosmo i evo, probudili smo se, probudili smo se iz lažnog sna i videli da naša sudbina nije u tuđim, već u našim rukama

Za ove mlade pupoljke što su među nama koje smo iznedrili – od kojih će i budući nastati, imamo veliku obavezu da ih zalivamo i uzgajamo da izrastu u visoki cvet sa čvrstim stablom poput belog bagrema i širokim listovima, poput palme, prepunim sreće i radosti.

Zalivajmo ih našom ljubavlju, zalivajmo ih našim osmehom, zalivajmo ih srcem i dušom, a ne našim, ili njihovim suzama.

Ali to nam je obaveza ovde na ovoj zemlji, na našoj zemlji, u našem dvorištu. Mi druge zemlje nemamo i nemamo je gde obrađivati na nadnicu, zarad šake pirinča i zobi. Hoćemo na svojoj zemlji saditi najlepše cveće i proširiti celom svetu miris mira, sreće, zdravlja i ljubavi.

Ne želim da vam se pravdam ni u svoje, ni u ime mojih kolega koji su izneli veliki teret i iz srca odlučili da žive časnim i dostojanstvenim životom, već hoću da vam ukažem na to rečima našeg blaženopočivšeg patrijara Pavla koje ćete, siguran sam, razumeti a kazao je:

Pre nego što počneš suditi o meni i mom životu, obuj moje cipele i idi mojim putem, prođi ulice, brda i doline. Oseti bol i sreću, prođi godine kroz koje ja prolazom, padni preko svakog kamena koji se meni našao na putu, ustani uvek ponovno i idi istim putem, kao što i ja radim i tek onda mi možes suditi.

I na kraju za sve one koji se kolebaju i sumnjaju u istinitost učinjenih dela, citiraću velikog Njegoša koji je rekao:

Svak’ je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka.

BONUS VIDEO: Počeo miting Srba u Kosovskoj Mitrovici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare