Foto:shutterstock_ Theastock; EPA J. L. PINO; Savo Prelević/Vijesti; shutterstock_; Vesna lalić/Nova.rs

U jednoj od audio-poruka koje su putem Skaj aplikacije razmenjivali pripadnici kavačkog klana, na čelu sa vođom Radojem Zvicerom, prema mišljenju suda u Crnoj Gori, čuje se muzika, tačnije harmonika uz koju pripadnici ovog klana slave ubistvo Baranina Alana Kožara, koje je, kako se sumnja, organizovao Beograđanin Veljko Belivuk sa svojim saradnicima u Grčkoj. Ko je "škaljarac", bliski saradnik Luke Bojovića i kriminalac na čiju je sahranu vođa "škaljarskog klana" dolazio pod policijskom pratnjom?

„Škaljarci, duboka vas jama čeka“

U nastavku suđenja Stefanu Kovaču, optuženom da je kao pripadnik kriminalne organizaciji imao zadatak da ubije Dejana Kašćelana u Beču 2020. godine, pročitane su neke od „Skaj“ poruka koje su pripadnici „kavačkog klana“ međusobno razmenjivali komentarišući suparnike i žrtve. Razlog tome jeste što je ovaj sud prihvatio dokaze izuzete sa „Skaj“ komunikacije, a koji su tema stručnih rasprava širom sveta, ali i u Srbiji, budući da je otključavanje te aplikacije dovelo do hapšenja velikog broja kriminalaca.

Foto: Savo Prelević/Vijesti; EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Pored ostalog, iz ovih poruka se moglo saznati da su nakon ubistva Alana Kožara u leto 2020. godine, pripadnici suparničke grupe napravili slavlje gde su se veselili ovim povodom.

„Vijesti“ su objavile da neke od ovih poruka, a iako nisu usko vezane za konkretan predmet u kom se sudi Kovaču, jesu važne za identifikaciju. Tako su čitani detalji iz grupnog četa u kom su bili crnogorski policajac Ljubo Milović, šef „kavčana“ Radoje Zvicer i drugi, a u kom je bilo reči i o Kožaru. Tako je sudija naveo da postoji sumnja da je Radoje Zvicer napisao poruku: „Zamalo da stradamo od Alana Taipovog“, aludirajući upravo na Alana Kožara.

Pročitajte još:

Desna ruka Luke Bojovića

Alan Kožar bio je prilično važna figura u srpsko-crnogorskom podzemlju, slovio je za vođu „barskog klana“, ogranka škaljarske kriminalne grupe ali i desnu ruku Luke Bojovića, naslednika „zemunskog klana“ u Srbiji. Slovio je za osobu koja je organizovala ubistvo Slobodana Šaranovića, koje je pored ostalog bilo okidač za krvavi rat između kriminalnih grupa u Srbiji i Crnoj Gori.

Luka Bojović Foto: EPA/J. L. PINO

Inače, porodica Luke Bojovića i porodica Šaranovića, godinama su bile u sukobu, a Bojović je zbog toga „pomoć“ potražio u Crnoj Gori, od svog bliskog prijatelja Luke Đurovića koji je pre 10 godina poginuo pod sumnjivim okolnostima u Crnoj Gori, a na njegovo mesto je došao Alan Kožar.

Sloboda Šaranović

Kožar je godinama, kao vođa „barskog klana“, bio na radaru crnogorske policije i tužilaštva. Njegovo ime se nalazilo na više poternice zbog najtežih krivičnih dela, a na kraju se ispostavilo da je utočište pronašao na grčkom ostrvu Krf. Ipak, ta lokacija, ispostaviće se kasnije, nije bila u potpunosti sigurna. Zapravo, lokacija sama po sebi očigledno nije bila loša za skrivanje imajući u vidu da je Kožar godinama izbegavao policiju i neprijatelje, ali je o njoj govorio „kolegama“ iz klana za koje nije mogao ni da posumnja da će ga izdati.

Rafali na Krfu

Ta krtica, ispostaviće se kasnije, bio je Ratko Živković Zemo, „kavčanin“ koji se krio u redovima „škaljaraca“. Kožar nije sumnjao u Živkovića, pa mu je tako svakodnevno, sa tajne lokacije, slao fotografije pogleda, teretane, bazena, motora i svega oko sebe…

Nije ni sumnjao da su sve te poruke odmah završavale u „Skaj“ četovima kavačkog klana i da mu se sprema likvidacija. Kavčani nisu znali gde se nalazi, ali mogli su samo da pretpostavljaju da je otputovao u Grčku. Tada se u planiranje ubistva uključuje beogradski ogranak „kavačkog klana“, ekipa okupljena oko Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Srđan Lalić, okrivljeni saradnik u postupku koji se vodi protiv organizovane kriminalne grupe Belivuk-Miljković pred Specijalnim sudom u Beograd, ispričao je detalje o ubistvu Alana Kožara na Krfu, a zajedno sa njim tada likvidiran je i Damir Hadžić.

„Zemo im je ponudio da može da otme i ubije jednog od izvršilaca (ubistva Dedovića) iz Atine. Mi (kavčani) smo izrežirali tu otmicu. Svezali smo ga, posuli smo malo lažne krvi za filmske setove po licu, napravili fotografije, javili (škaljarcima) da je navodno otet, a onda otišli u Krnjaču gde je bila iskopana rupa i tu smo ga slikali navodno mrtvog“, ispričao je Lalić i dodao da je tada Zemo stekao poverenje, preneo je KRIK. Ekspedicija Veljka Belivuka već je bila u Grčkoj i aktivno radila na pronalaženju tačne lokacije na kojoj se krije Kožar, pa su tako otkrili restoran u kom je jeo, ali i vilu u kojoj odseda.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Darko Šarić i Radoje Zvicer ujedinili su snage kako bi likvidirali jednog od najznačajnijih škaljaraca u kom je, kako je ranije pisao KRIK, učestvovalo 22 ljudi. Zvicer je ubistvo Alana Kožara želeo zbog rata i sukoba klanova, a Šarić zbog toga što su škaljarci pokušali da preuzmu njegove poslove posle njegovog bekstva 2009. godine, kada su mu ubili najvažnijeg saradnika i zapalili klub u Kotoru.

Spasojević, Šarićev saradnik koji je bio zadužen za organizaciju ove likvidacije, napisao je u jednoj od poruka: „Evo, našli smo đe pije piće. Vidi sad možeš li đe blizu naći onu plažu sa tegovima.“

Foto: Antonio Ahel/ATAImages
Darko Šarić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

„U Grčkoj, ali to je ostrvo bratić. Trebaju nam čamci, brod, ubacivanje na crno. Ma rešićemo sve samo kad znamo gde je. Pu pu, da ne ureknemo, daće dragi Bog. Sad se bacamo da pregledamo ceo Krf preko gugla“, odgovorio je Belivuk koji se na „Skaju“ dopisivao pod nadimkom Soprano.

Međutim, cela akcija bila je privremeno ugrožena kada je Velja Nevolja, sa svojim timom, odlučio da se povuče iz cele akcije, jer je sve bilo previše sumnjivo, ali je i sa svojim pravim pasošem ušao u Grčku, pa bi bilo očigledno da je umešan u samo ubistvo.

Sledilo je pregrupisavanje i onda napad na Kožara. Sa njim se u trenutku likvidacije nalazio Hadžić, a ubice su ih likvidirale ispred ulaska u vilu. Na njih je tada ispaljeno skoro 30 metaka i nije im bilo spasa. Tada je usledila akcija bekstva. Ubice su sa Krfa prebačene u kopneni deo Grčke, čamcem, završili su u predgrađu Soluna, gde su prenoćili, a potom pobegli u Severnu Makedoniju i zatim u Srbiju. Istom rutom kojom su i došli.

Ratko Živković Zemo, za svoje zasluge, dobio je skoro 100.000 evra jer je njegovo zaslugom pronađen Kožar, a sami izvršioci ubistva, iako je prvobitno svako od njih trebalo da dobije po 250.000 evra, dogovoreno je da svakom bude isplaćeno po 200.000 evra.

Jovan Vukotić Foto:Savo Prelević

Ovo ubistvo predstavljalo je ključan događaj u sukobu dva crnogorska klana, posebno jer je pre Kožara, takođe u Grčkoj, brutalno likvidiran i Igor Dedović. Sada je udareno u samu glavu škaljaraca, a sve je na kraju dovelo i do toga da bude ubijen i Jovan Vukotić, vođa ovog klana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar