Foto: Dragan Mujan/Nova.rs; shutterstock

U Specijalnom sudu u Beogradu danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje kriminalnoj grupi "vračarci" kojoj se sudi za tri teška ubistva i šest pokušaja teških ubistava. Danas se očekuje da okrivljeni koji su prisutni na suđenju nastave sa iznošenjem odbrane, koje se nisu mnogo razlikovale od onog što su već rekli tužiocu na saslušanju tokom istrage.

Na prošlom ročištu većina okrivljenih nije želela da odgovara na pitanja ni suda ni tužilaštva, a svi su negirali da su članovi organizovane kriminalne grupe i rekli su da nisu koristili ‘skaj’ aplikaciju niti kriptovani telefon.

Optuženi Nikola Božilović na prethodnom ročištu je istakao da ne poznaje nikog od optuženih, da se prvi put nalazi optužen pred sudom, da nije bio ranije osuđivan, da nikakve pištolje nikada nije video, niti ih držao, ni predao, kako se navodi u optužnici. U optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal navodi se da je Nikola Božilović u cilju ubistva Dragana Ristića, postupao po nalozima takođe optuženog u ovom postupku Daria Đorđevića i preuzeo pištolj, prigušivač i municiju za vatreno oružje od optuženog Aleksandra Naumovskog i predao ga takođe optuženom Vuku Ursulovu, koji je prema navodima Tužilaštva, neposredni izvršilac ubistva Dragana Ristića.

Foto: Printscreen MUP Srbija/video/Ilustracija

Optuženi Rajko Topić je pristao da odgovara samo na pitanja svoje advokatice Miljane Perendije. Odgovarajući na njena pitanja kazao je da je uhapšen na graničnom prelazu kada se vraćao sa službenog putovanja i da je imao mobilni telefon sa sobom, koji mu je oduzet, ali da na njemu nije imao „Skaj“ aplikaciju.

Optuženi Nikola Vukojević je u svojoj odbrani naveo da poznaje tek nekoliko drugih optuženih sa kojima je išao u osnovnu školu i da nije imao „Skaj“ telefon, a da je u vreme izvršenja krivičnog dela, koje mu se stavlja na teret, bio „na nanogici“, i da je jedva izlazio iz kuće.

Optuženi Ognjen Drašković je kazao pred sudom da ni ne može da iznosi odbranu jer ni ne postoji teško ubistvo u pokušaju na štetu Strahinje Savića za koje se tereti. Inače Strahinja Savić u ovom postupku ima status i optuženog i oštećenog, s obzirom na to da je „vračarski“ klan čiji je bio član, prema tvrdnjama Tužilaštva, planirao da ga ubije dok je boravio u pritvoru u Bjelom Polju.

Specijalni sud Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/

Optuženi Danilo Tešić dok je iznosio odbranu govorio je deteljno o načinu na koji je uhapšen u aprilu 2023. godine, zatim je kritikovao navode optužnice i govorio da mu nije jasno kako ga tužilaštvo uopšte za bilo šta optužuje, a ne neke druge. Kazao je i da je u Nemačkoj izdržavao zatvorsku kaznu. Prvooptuženog Nikolu Vušovića Tešić je kazao da poznaje iz kraja na Vračaru i da su se u detinjstvu družili i igrali fudbal zajedno, ali da ga nije video od 2018. godine „kada je išao da izvadi ličnu kartu“. U optužnici se navodi da je Dejan Tešić u februaru 2021. godine stavio cijanid u svako isečeno parče mesa koje je trebalo da se dostavi Strahinji Saviću, koji se nalazio tada u pritvoru u Crnoj Gori. Saviću je otrovano pečenje u pritvor odnela njegova sestra Jelena Savić.

Optuženi Bojan Šotra, kazao je da nikog od optuženih ne poznaje, da mu nije jasno zašto se nalazi pred sudom, da nema od čega da se brani i da nije imao „skaj“ telefon.

Jedina ženska osoba među svim optuženim „vračarcima“ Aleksandra Čović, negirala je krivicu i o „Skaj“ aplikaciji, nije želela da se detaljno izašnjava, po kako je kazala, trenutnoj instrukciji advokata. Negirala je da je bila u kontaktu sa Jelenom Savić, sestrom Strahinje Savića, kako bi od nje saznala informacije o postupanju Strahinje Savića u istražnom postupku, a onda ih prenosila pripadnicima „vračarskog“ klana. Na pitanje svog branioca Luke Nikolića da li je na saznanje da je planirano ubistvo oštećenih Jelene i Strahinje Savića, kazala „ma nek ih ubiju“, optužena Aleksandra Čović odgovorila je da to nije tačno i da „ako se to dokaže, da je odmah osude na doživotnu kaznu“.

Nakon što se optužena Čović posle izlaganja vratila u boks u kome sede optuženi, oni su joj aplaudirali, a predsedenica sudskog veća Svetlana Aleksić upozorila je optužene da se pristojno ponašaju i imaju svest da se nalaze u sudnici i da će ubuduće takvo neprimereno ponašanje novčano sankcionisati.

Optuženi Bogdan Dimitrijević je u sudnici svoju odbranu iznosio toliko glasno i dramatično, da je predsedenica sudskog veća morala posle gotovo svake njegove izgovorene rečenice da ga upozorava da bude tiši i da se smiri, što do kraja njegovog izlaganja nije imalo previše efekta.

„Časni sude, ovo je najveće poniženje i za mene i za moju porodicu. Nisam kriv. Meni se sudi da sam ja svom komšiji naneo zlo. Nikada nismo bili ni u konfliktu. Nikada. On drži „fast food“, jedem kod njega stalno, pa zar mislite jedem kod njega, gledam ga u oči, a da hoću da mu nanesem zlo. Nisam hteo da idem mom komšiji da zapalim auto, nisam ni znao da će mom komšiji neko da zapali auto“.

Foto: Printscreen MUP Srbija/video

Na optuženičkoj klupi 28 od 45 okrivljenih

Podsetimo, u ovom postupku tereti se ukupno 45 članova grupe „vračarci“, od kojih se Nikola Vušović, poznatiji po nadimku Džoni sa Vračara, koji je, prema navodima Tužilaštva, vođa i organizator grupe i još deset njegovih optuženih saradnika nalaze sve vreme u bekstvu. Svi ostali se nalaze u pritvoru ili zatvoru na izdržavanju kazni po drugim presudama ili se brane sa slobode. Zbog toga, tek 28, od ukupno 45, okrivljenih sedi na optuženičkoj klupi u najvećoj sudnici Specijalnog suda u Beogradu.

Među, optuženima koji su u bekstvu je i Radoje Zvicer vođa „kavačkog“ klana, čiji je takoreći ogranak Belivukov klan, kom se sudi za sedam monstruoznih ubistava i brojna druga krivična dela.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar