Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Privatna arhiva

Životni put ozloglašenog vođe navijača Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, ne razlikuje se mnogo od onih kojim su tabanali njegovi brojni saborci, "mobilisani" još u ranom detinjstvu s oznakom problematičnih baraba-uličara. Ono što ga definitivno svrstava u prvi red jeste "skokovita karijera" vođe huliganskih grupa i beskompromisnog vladara tribina, ali i strmoglavi i iznenadni pad koji uvek idu u paketu. Oba scenarija i režiju potpisao je isti autor - država.

Teške porodične prilike i odrastanje u problematičnoj sredini isterale su prerano Belivuka na ulicu i ubrzo povezale sa navijačkim grupama. Uz to, neizostavno je išao i kriminal, a Belivuk je važio za nekoga ko nije prezao ni od čega, ali opet, strpljivo išao stepenik po stepenik, poštujući zadatu hijerarhiju i pravila propisana od starijih saboraca. Poznavaoci navijačkih grupa opisivali su njegov razvoj kao tipično „školski“, sve dok nije zavladao „Janjičarima“.

No, krenimo redom.

Karijeru navijača počeo je u „kraju“ na tribini FK Rada na Banjici, u „Junajted Forsima“, odakle je sa nekoliko bliskih „kolega“ odlučio da pređe na južnu tribinu i tako postane „navijač“ kluba iz Humske ulice.

Svojom snalažljivošću i visprenošću, ali i fizičkom snagom, brzo je zapao za oko mnogim „viđenijim“ ljudima na tribini, a uporedo sa tim razvijao je i „karijeru“ na splavovima. Počeo je kao radnik obezbeđenja, ali mu nije trebalo mnogo da napreduje do šefa.

Do prekretnice u njegovom životu dolazi nakon susreta sa Aleksandrom Stankovićem, a koji po svedočenjima upoznatih, datira još od 2007. godine.

Okvirno u to isto vreme, Belivuk je prvi put dospeo u žižu javnosti, kada je kao šef obezbeđenja na splavu „Blejvoč“ pretukao dvojicu maloletnika. Tužilaštvo ga je tada teretilo da je udario pištoljem po glavi Bojana M., a potom ga tukao metalnom barskom stolicom, da bi nakon toga zapucao i ranio Darka D.

Tužilaštvo je kvalifikovalo delo kao ubistvo u pokušaju, ali nakon što su oštećeni promenili iskaze, a optužba za posedovanje oružja zastarela, osuđen je prvostepeno tek 2015. godine za nanošenje teških telesnih povreda Bojanu M.i to na pet meseci i 15 dana zatvora.

Pošto mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru, kaznu je do dana izricanja presude već bio odslužio.

„Belivuk je bio veran i odan saradnik Aleksandru Stankoviću, zvanom Sale Mutavi. Sa njim u ekipi bio je i Vlastimir Milošević, za čije ubistvo je Belivuk kasnije optužen, ali na kraju oslobođen. Vlastimir je radio kao obezbeđenje, a ko kontroliše obezbeđenje, kontroliše i drogu, odnosno ko će je na određenom splavu prodavati“, objašnjava izvor našeg portala.

Aleksandar Stanković FOTO: SCREENSHOT

On dodaje da se Belivuk posebno isticao u borbama i obračunima, i da je postepeno preuzimao primat u poslovima obzbeđenja.

Bris Taton, Foto: Privatna arhiva

U to vreme događa se ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona, 2009. godine, koje je „desetkovalo“ južnu tribinu, jer je nekoliko viđenijih vođa sa juga, bilo uhapšeno, dok su drugi pobegli iz zemlje.

Tribinu su ubrzo počeli da potresaju nemiri i sukobi više frakcija, koje su se međusobno borile za prevlast na tribini, što im je automatski obezbeđivalo i primat u drugim aktivnostima.

Od sredine 2010. godine „Zabranjeni“ i „Alkatraz“, kojim je Đorđe Prelić upravljao iz bekstva nakon ubistva Francuza, otpočeli su međusobni rat, koji im je u narednim godinama zapečatio sudbinu.

Sukobi su dostigli vrhunac nakon obračuna na Novom Beogradu kada je ubijen Ivan Perović (20).

Foto:Nemanja Jovanović

Rat suprostavljenih Partizanovih navijačkih grupa je tad kulminirao, a nastavljen je čak i na 141. večitom derbiju. Sat vremena pre početka utakmice pripadnici „Alkatraza“ krenuli su ka istoku, gde su bili smešteni „Zabranjeni“.

Došlo je do masovnog razmenjivanja stolica, baklji i topovskih udara, a veće incidente sprečila je žandarmerija.

To je bila prilika koju je Stanković dugo čekao i koju je imao sve šanse da ostvari upravo zahvaljujući Belivuku kog je imao pored sebe. Ubrzo su zauzeli južnu tribinu i osnovali novu navijačku podgrupu „Janjičari“ koja postaje najjača navijačka grupa Partizana.

Rođenje nove grupe nije pak značilo i prestanak nemira na južnoj tribini, pa su tako pripadnici „Alkatraza“ nastavili da se obračunavaju, ovaj put sa „Janjičarima“.

Upravo je u njihovim obračunima Belivuk pokazao sve svoje „kvalitete“, posebno kao akter demoliranja kafića „Holivud“ na Karaburmi u vlasništu vođe „Alkatraza“, Aleksandra Vavića, u decembru 2013. godine.

Aleksandar Vavić Foto: Privatna arhiva

U izveštaju policije navodilo se da je Belivuk kasno popodne tog dana automobilom došao u balon za fudbal u kojem se odigravao turnir između Partizanovih navijača, u beogradskoj opštini Palilula.

Ušao je i pozdravio se sa nekoliko ljudi, između ostalog sa Borisom Karapandžićem (koji je juče s njim uhapšen prim.aut.) i Aleksandrom Savkovićem, koji je krajem decembra 2017. godine ubijen u beogradskom klubu Nana.

Belivuk je od Savkovića i Karapandžića saznao da se u balonu dogodila tuča, da bi potom pozvao Velibora Srećkovića i rekao mu da treba da dođe do Karaburme u vezi nekog posla.

Belivuk je izašao iz balona sa ostalim navijačima Partizana i odvezao se do Karaburme, uz pratnju još dva vozila. Kada im se na Karaburmi pridružio Srećković, svi zajedno odlaze do kafića „Hollywood“ u ulici Pere Ćetkovića.

Veljko Belivuk Foto:Petar Marković

Iz četiri vozila izašlo je oko 15 muškaraca, među kojima su bili Belivuk, Savković, Karapandžić, Aleksandar Vučeljić i Stevan Petrović. Većina ih ulazi u kafić i uništava inventar, dok Srećković ostaje napolju. Prema izveštaju policije, par minuta po demoliranju muškarci izlaze iz kafića, sedaju u vozila i udaljavaju se.

Nakon ovog incidenta počinje sve glasnije da se priča o njihovoj poveznosti sa državnim strukturama, najpre u policiji, ali i bezbedonosnim službama.

(nastaviće se)

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare