Andrij Naumov i Vladimir Đukanović,
Andrij Naumov i Vladimir Đukanović Foto: радио свобода/TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Pred Višim sudom u Nišu drugi put je odloženo suđenje Andriju Naumovu, čije izručenje od Srbije traži Ukrajina.

Članica petočlanog pravnog tima odbrane, u kojem je danas bio i Vladimir Đukić iz SNS-a, advokatica Tanja Savić rekla je novinarima da je nedolazak prevodioca za ukrajinski jezik razlog odlaganja ročišta za 7. novembar.

Savić je rekla da je u pauzi između dva zakazana ročišta, a prethodno je bilo zakazano za 25. oktobra, Naumov upoznat sa detaljima zamolnice za njegovo izručenje.

„Dostavljena mu je zamolnica i prilozi koji su došli uz zamolnicu. Kao što smo i pretpostavili, za sada se radi samo o krivičnim delima iz opšteg krivičnog prava, odnosno kriminaliteta, zloupotrebi službenog položaja, proneveri i sličnim krivičnim delima“, izjavila je Savić.

Ona je kazala da su Naumovu određena dva pritvora, jedan za pranje novca, a drugi je ekstradikcioni.

„Pritvor za pranje novca traje do 2. decembra, a ekstradicioni najduže godinu dana. Na taj pritvor ćemo se mi žaliti. Videćemo kakva će odluka biti po žalbi, da li može istovremeno i ekstradicioni pritvor i pritvor po ovom prvom osnovu“, istakla je Savić.

Andrij Naumov Foto: радио свобода/MUP

Na pitanje zbog čega se Naumov plaši za svoj život u slučaju izručenja u Ukrajinu kada u toj zemlji nema smrtne kazne, Savić je rekla da je to zbog funkcije koju je obavljao pre nego što je napustio zemlju.

„On je bio načelnik Službe bezbednosti Ukrajine i nagrađivani predstavnik te službe. Plaši se za svoj život upravo zbog svih tih poslova koje je obavljao protiv ostalih lica“, izjavila je Savić.

Prema njenim rečima, pravni tim koji brani Naumova danas je imao pet advokata, a na sledećem ročištu će im se pridružiti i šesti. Za Vladimira Đukanovića, Savić je kazala da je bio na suđenju po zameničkom punomoćju kolege iz Beograda.

Današnjem ročištu u sudnici Višeg suda u Nišu prisustvovali su Naumovi roditelji, koji, kako je kazala Savić, imaju pravo da ga posećuju u pritvoru.

„On je tražio je da ga posete predstavnici ambasade Ukrajine i jeste došlo je do toga, ali pre podnošenja zamolnice Republike Ukrajine, nakon toga više ne“, izjavila je Savić.

Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Na prethodnom ročištu održanom 25. oktobra pročitana je zamolnica Ukrajine, u kojoj se govori o sedam različitih krivičnih dela za koja ga sumnjiče, uglavnom ekonomskih, ali se ne pominje veleizdaja, za koju je Zelenski saopštio da je Naumov u toj zemlji optužen.

Sva pomenuta dela odnose se na period kada je rukovodio Državnom agencijom za Černobilj, a ranije je objavljeno da je Naumov osumnjičen da je Rusima prodao državne tajne i time pomogao lakšem osvajanju ovog strateškog postrojenja. Osim ove agencije, radio je i u državnom tužilaštvu i u Službi bezbednosti Ukrajine.

Naumov je iz Ukrajine je otišao pred samu invaziju, 23. decembra, a njegov advokat Milan Petrović ranije je rekao se sa porodicom preselio u Tursku i da je bio samo u prolazu kroz Srbiju, gde je juna uhapšen na graničnom prelazu Preševo.

Kod sebe je tada imao 650.000 evra, 125. 000 dolara i dva smaragda, pa je osumnjičen i za pranje novca.

Taj postupak protiv njega i njegovog saputnika, nemačkog državljanina ruskog porekla, još nije pred sudom, pošto je u toku istražni postupak.

BONUS VIDEO: Pala kriminalna grupa iz Sremske Mitrovice, zaplenjeno više od 100 kilograma droge

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar