Andrij Naumov Foto: радио свобода

Ambasada Ukrajine u Beogradu dobila je zahtev bivšeg ukrajinskog obaveštajca Andrija Naumova, koji se od juna nalazi u pritvoru u Srbiji, u kojem traži posetu predstavnika te ambasade.

„Od Andrija Naumova smo dobili zahtev za sastanak, ali još ne znamo kada ćemo biti u mogućnosti da ga realizujemo“, naveli su u pisanom odgovoru iz ambasade Ukrajine za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Naumov, koji je početkom juna uhapšen na teritoriji Srbije sa više stotina hiljada evra i dijamantima, pod istragom je Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu zbog sumnje da je prao novac.

Postupak protiv Naumova je i dalje u fazi istrage, potvrđeno je u tom tužilaštvu za RSE. Rok za završetak istrage je šest meseci, nakon čega tužilaštvo na osnovu prikupljenih dokaza ili podiže optužnicu ili obustavlja istragu. Toliko maksimalno može trajati i mera pritvora.

Naumovu je 29. septembra produžen pritvor na još dva meseca, odnosno do 2. decembra, potvrđeno je u Višem sudu u Nišu za RSE.

Naumov, prema rečima njegovog pravnog zastupnika, negira navode o pranju novca.

U međuvremenu, na zahtev tužilaštva Srbije ukrajinsko tužilaštvo je dostavilo informacije da se protiv Naumova u Ukrajini vodi istraga zbog zloupotrebe službenog položaja.

„Izveštaji iz Ukrajine su trenutno na prevodu, mi još nismo dobili svu dokumentaciju“, navodi u izjavi za RSE Tanja Savić, braniteljka okrivljenog Naumova.

Objašnjava da u jedinom dokumentu koji su dobili za sad, a koji je preveden, ukrajinsko tužilaštvo navodi da se protiv Naumova vodi istraga koja je počela 2018.

„Radi se pre svega o krivičnim delima koja se tiču njegovog rada dok je bio u Černobilju“, rekla je Savić i dodala da joj je klijent rekao da su te istrage okončane pre njegovog imenovanja za generala u Službi bezbednosti Ukrajine.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je Naumovu u aprilu 2022. oduzeo čin brigadnog generala označivši ga kao izdajnika.

Ministarstvo pravde Srbije, koje je nadležno za izručenja stranih državljana, nije odgovorilo ni na jedan upit RSE povodom ovog slučaja i eventualnog zahteva ukrajinskih organa za izručenje. Poslednji upit RSE je tom ministarstvu uputio 3. oktobra.

***

BONUS VIDEO: Izvestilac EP za Rusiju: Prisluškivanje ruske opozicije je loša poruka iz Srbije i ugrožava njene EU integracije 2

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar