Filip Korać Foto:Rajko Ristić

I dok zemlje u okruženju raspisuju poternice, oduzimaju dokumenta Filipu Koraću, ili ga hapse poput Hrvatske i Mađarske, u Srbiji je on slobodan čovek. Protiv njega se ne vodi nijedna istraga, iako ga je čak i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao najvećim dilerom droge.

Filip Korać je uhapšen prošle nedelje u Mađarskoj, po poternici koju je za njim raspisala Francuska. Francuska ga potražuje zbog trgovine drogom, a dokazi protiv njega su poruke koje je razmenjivao preko „Skaj” aplikacije.

On je proteklih godina označavan ključnim čovekom u kriminalnom podzemlju, a navodi se kao osoba koja je preuzela poslove Luke Bojovića nakon njegovog hapšenja 2012. godine u Španiji. Koraćeva grupa je bliska škaljarskom klanu, zbog čega je bio slaba tačka ispostave kavačkog klana u Srbiji – kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koja je u više navrata pokušavala da ga ubije. Poslednja informacija o tome gde se nalazi bila je da je u Hrvatskoj, gde je prošle godine osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana, sa rokom provere od pet godina.

Filip Korać Foto:MUP Srbije

Korać se predao tamošnjoj policiji 24. aprila zbog falsifkovanja isprava, a tokom odbrane tvrdio je da ga je koristio jer se bojao za život, te da mu je prećeno ubistvom.

Sa druge strane, za njim je poternicu raspisala čak i Bosna i Hercegovina, upravo zbog droge. Naime, u decembru prošle godine pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP Republike Srpske protiv Koraća podneli su izveštaj zbog sumnje da je bio član krimnalne grupe koja se bavila krijumčarenjem narkotika. Radilo se grupi koju je policija razbila policijskom akcijom „Šakal“, a na čijem čelu je bio Ognjen Orašanin iz Sokoca.

#related-news_0

Da čak i Crna Gora ima određena saznanja o Koraću nesumnjivo je jasno nakon vesti o njegovom hapšenju. Naime, crnogorski istražni organi saopštili su da su mu oduzeli državljanstvo, nakon što su dobili informacije od hrvatskih kolega da je krenuo u Crnu Goru. Crna Gora ga sumnjiči da je deo škaljarskog klana.

I dok sve zemlje u okruženju vode istrage, ili ga makar sumnjiče za pripadništvo kriminalnim grupama, u Srbiji je on slobodan čovek. Poslednji put kada se u kontekstu istraga pominjao u Srbiji bilo je pre nekoliko godina, kada je za njim bila raspisana crvena poternica zbog podstrekavanja na ubistvo Blaža Đurovića, ali je ona povučena posle nepunih godinu dana.

Blažo Đurovic Foto:Privatna arhiva

O njemu je tada govorio čak i predsednik Aleksandar Vučić.

„Neću da vam pričam da je glavni snabdevač drogom, svuda sve, ni za šta nije kriv. I uvek će da bude. Kad ga imate iza umešanosti u ubistva, i sad znam da ću da budem kritikovan, neko će da se pojavi u tužilaštvu da kaže: „Pa da, ali nisu procesne pretpostavke u potpunosti ispunjene i ne možemo da damo status svedoka-saradnika čoveku koji kaže da mu je Filip Korać platio ubistvo i da je on bio taj koji je to uradio““, rekao je tada Vučić.

„Istraga obustavljena 2019. godine“

Portal Nova.rs uputio je pitanja tužilaštvu kako bismo proverili da li se u međuvremenu nešto promenilo, odnosno da li se protiv Koraća vodi istraga.

„Ne vodi. Istraga koja je ranije vođena obustavljena je 11.12.2019. godine“, rečeno je za Nova.rs iz tužilaštva.

Foto: Nova S

Sa druge strane, Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nije odgovorio na naša pitanja. Prema rečima izvora Nove iz pravosuđa, nije isključeno da će nešto da se promeni narednih dana.

„Pretpostavlja da će francuski organi obavestiti Javno tužilaštvo za organizovani kriminal, s obzirom da je reč o Skaju i dokazima pribavljenim putem te aplikacije. Tako je bilo i sa drugim slučajevima, poput novog postupka protiv Šarića“, kaže izvor Nove.

Neredi na tribini

Podsetimo, Korać je 2017. povezivan sa dešavanjima na navijačkim tribinama, tokom derbija Partizana i Crvene zvezde. Tada su na južnoj tribini stadiona u Humskoj ulici nastali neredi.

Sukob je izbio između Grobara, koje je u tom trenutku predvodio uhapšeni Veljko Belivuk, i navijača Hajduka iz Splita. Sevale su pesnice, baklje, kaiševi, a scene na stadionu su bile jezive. Navijači iz Splita bili su pretučeni i policija ih je krvavih lica izvela sa stadiona.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Uhapšeno je 13 hrvatskih huligana, članova Hajdukove navijačke grupe Torcida. Odmah nakon hapšenja nametnulo se pitanje odakle Hrvati na utakmici Partizana, a kako su mediji tada pisali, u pitanju je bio poslovni aranžman.

Spekulisalo se i da iza pokušaja puča zapravo stoji Korać.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar