Filip Korać Foto:MUP Srbije

Filip Korać, koji je u petak uhapšen u Mađarskoj po poternici Francuske, od ranije je poznat javnosti u Srbiji. Reč je o desnoj ruci Luke Bojovića, dovođen je u vezu sa škaljarskim klanom, a slovio je za slabu tačku kriminalnom klana Veljka Belivuka, koji je u više navrata pokušavao da ga ubije.

Koraća Francuska traži zbog trgovine drogom, a dokazi protiv njega su poruke koje je razmenjivao preko „skaj” aplikacije, piše KRIK.

Za Koraćem traga i Bosna i Hercegovina, koja je takođe raspisala međunarodnu poternicu za njim zbog trgovine drogom, dok je u Hrvatskoj prošle godine osuđen uslovno zbog falsifikovanja pasoša.

Jedina zemlja koja se, deluje, ne interesuje za njega je Srbija – čiji je državljanin. Koliko je poznato, ne postoji nijedna potrenica za Koraćem koja je raspisana u našoj zemlji.

Filip Korać Foto:Rajko Ristić

Ko je Filip Korać?

Filip Korać, koga su mediji dovodili u vezu kriminalom, u Srbiji je zvanično slobodan čovek, iako ga je predsednik Aleksandar Vučić svojevremeno nazvao glavnim narko-dilerom.

Spekulisalo se da je preuzeo sve Bojovićeve poslove nakon što je on završio iza rešetaka, kao i da je blizak „škaljarskom klanu“, koji je u sukobu sa „kavačkim“, a sa kojim je sarađivao Veljko Belivuk.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

O tome da je bio trn u oku klanu uhapšenih vođa navijača Veljka Belivuka i Marka Miljkovića govorio je i okrivljeni saradnika Bojan Hrvatin.

Hrvatin, jedan od pripadnika kriminalne grupe Velje Nevolje, ispričao je u tužilaštvu da su članovi tog klana fotografije izmasakriranih tela slali Filipu Koraću, u nameri da ga zastraše. Na jednoj od izmasakriranih tela čak su i krvlju napisali Koraćevo ime.

„Koraću pi…“, pisalo je na telu žrtve.

Prema tvrdnjama policije, upravo je Korać preuzeo rukovođenje organizacijom Luke Bojovića tokom njegovog ranijeg odsluženja kazne u Španiji, a koju su pojedini mediji krstili kao (novi) zemunski klan.

Ne treba biti previše pronicljiv da bi se shvatilo da su Korać i Luka Bojović vrlo bliski. Kada je sahranjivan Nikola Bojović, brat vođe zemunskog klana, koga su u znak osvete ubili kriminalci bliski porodici Šaranović, upravo je Korać bio jedan od ljudi koji su nosili kovčeg.

Inače, Korać je široj javnosti postao poznat 2016. godine, kada je priveden zbog saznanja o ubistvu Čede Đokića, koje se dogodilo avgusta iste godine u Zvorniku.

Foto:EPA/VICTOR LERENA

On se u žiži javnosti našao i decembra 2017. godine, tokom derbija Partizana i Crvene zvezde, kada su na južnoj tribini stadiona u Humskoj ulici nastali neredi. Došlo je do opšte tuče između navijača Partizana i pokušaja preuzimanja tribine, a Korać je tada označen kao organizator nereda. Ta poternica je povučena 2019. 

Pre desetak godina, 2012. godine, protiv Koraća je podneta krivina prijava zbog ometanja službenog lica u obavljanju službene dužnosti, kada je vređao i psovao policajca koji je pokušao da ga legitimiše. Postupak je obustavljen 2016. U svom dosijeu ima zabeleženu i prekršajnu prijavu kada je 2013. godine demolirao kafanu u Beogradu pošto je konobar odbio da pusti CD sa muzikom koju su želeli da slušaju. Nije osuđen čak ni za prekršaj, jer je delo zastarelo. U mlađim danima Korać je dobio i prijave za nanošenje teških telesnih povreda, falsifikovanje novca, teške krađe, ali ni za jedno delo nije osuđen.

Korać se u žiži javnosti našao i nakon ubistva Blaža Đurovića marta 2018. godine na Dušanovcu u Beogradu, a Više javno tužilaštvo je protiv njega tada pokrenulo istragu zbog sumnje da je podstrekao na pomenutu likvidaciju. Ipak, tužilaštvo je odustalo od istrage, a Koraća je januara 2020. i sam predsednik države Aleksandar Vučić pominjao i označio kao najvećeg dilera droge na ovim prostorima.

„Neću da vam pričam da je glavni snabdevač drogom, svuda sve, ni za šta nije kriv. I uvek će da bude. Kad ga imate i za umešanosti u ubistva, i sad znam da ću da budem kritikovan, neko će da se pojavi u tužilaštvu da kaže: „Pa da, ali nisu procesne pretpostavke u potpunosti ispunjene i ne možemo da damo status svedoka-saradnika čoveku koji kaže da mu je Filip Korać platio ubistvo i da je on bio taj koji je to uradio“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić tada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare