Foto: Peđa Milosavljević/Stefan Tomasevic/ATAImages/Rajko Ristić

Splićanin Stjepan Mihovilović (33), zvani Klis, uhapšen je u Hrvatskoj zbog sumnje da je pre tri godine, uz pretnje smrću, iznudio 35.000 evra od Zvonka Giljanovića, poznatog tamošnjeg trenera boksa. Reč je o huliganu koji je srpskoj javnosti postao poznat pre nekoliko godina, kada je s grupom navijača iz Hrvatske, pokušao da preotme vlast na tribini od strane grupe koju je predvodio Veljko Belivuk.

Te 2017. godine došlo je do velikih sukoba na stadionu Partizana. Tokom utakmice između Partizana i Crvene zvezde došlo je do nereda na južnoj tribini, a iako se najpre mislilo da je došlo do sukoba između zavađenih grupa Grobara, ubrzo se otkrilo da je istina drugačija.

Sukob je izbio između Grobara, koje je u tom trenutku predvodio uhapšeni Veljko Belivuk, i navijača Hajduka iz Splita. Sevale su pesnice, baklje, kaiševi, a scene na stadionu su bile jezive. Navijači iz Splita bili su pretučeni i policija ih je krvavih lica izvela sa stadiona.

Foto: Pedja Milosavljevic

Uhapšeno je 13 hrvatskih huligana, članova Hajdukove navijačke grupe Torcida. Odmah nakon hapšenja nametnulo se pitanje odakle Hrvati na utakmici Partizana, a kako su mediji tada pisali, u pitanju je bio poslovni aranžman.

Mediji su tada pisali da su hrvatski huligani bili plaćeni kokainom da bi došli u Beograd i pomogli jednoj od zaraćenih Partizanovih frakcija da preuzme vlast na tribini. Pominjalo se ime Filipa Koraća, bliskog saradnika Luke Bojovića i škaljarskog klana, te da je upravo on angažovao hrvatske navijače da preuzmu tribinu.

Foto: Pedja Milosavljevic

Inače, Korać se pre nekoliko meseci predao policiji u Hrvatskoj, koja ga je u tom trenutku potraživala zbog falsifikovanih dokumenata. On je zbog falsifikovanih dokumenata osuđen na uslovnu kaznu, a slovi za slabu tačku kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Upravo nakon nereda na tribini Partizana saznalo se i da su Korać i Belivuk na suprotnim stranama, te da između njih postoji sukob.

Organizovano došli u Beograd

Da su huligani iz Splita bili organizovani nesumnjivo su pokazale pojedine okolnosti.

Naime, kako je Blic ranije pisao, kod najmlađeg huligana Ivana Ronalda Miškovića nađeno je pismo upućeno njegovoj devojci, koje je bilo pisano na bloku iz sobe jednog luksuznog hotela. Policija i tužilaštvo koji su analizirali pismo navodno su smatrali da se može zaključiti da je Ivan pismo napisao i iz straha za sopstveni život, jer je znao gde ide, i iz ljubavi prema devojci koju u porukama naziva Ljube.

„Imaću opasan dan, borbu protiv njih 600“, navodilo se u poruci.

Pretpostavlja se da je Mišković tada aludirao na sukob koji je kasnije izbio na tribini. Sem kokaina, spekulisalo se i da su huligani za nerede dobili desetine hiljada evra.

Pročitajte još:

Inače, tokom nereda na stadionu Partizana najteže povrede je zadobio Splićanin Ante Firić, koji je godinu dana kasnije, tačnije 2018., stradao. On je, iz nepoznatih razloga, trčao po auto-putu, kada ga je pregazilo nekoliko automobila.

Na mestu je ostao mrtav.

Ostaće upamćeno i da se od njega oprostio upravo Filip Korać.

Filip Korać Foto:MUP Srbije

„Počivaj u miru, veliki brate“, navodilo se u umrlici koji su potpisali Kimi, Rade, Goksi i Korać.

Pretpostavlja se da je bila reč o navijačima Milošu Radisavljeviću Kimiju, ubijenom Goranu Veličkoviću Goksiju, koga je likvidirao klan Belivuk, kao i Filipu Koraću.

BONUS VIDEO: Vuk Cvijić: Sistem funkcioniše, posle Belivuka – Vračarci, na tribinama nove vođe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare