Foto:MUP Srbije; printscreen youtube; detective-info.com.ua

Radoje Zvicer, vođa kavačkog klana, osumnjičen je u Republici Srpskoj da je zajedno sa Darkom Elezom naložio postavljanje eksplozivne naprave ispod automobila u vlasništvu Ognjena Orašanina zvanog Oras sa Sokoca, navodnog vođu "sokolačkog klana". koji važi za osobu blisku „škaljarskom klanu“ i saradnika Filipa Koraća. Bomba je bila postavljena ispod suvozačevog sedišta, ali je na vreme primećena i demontirana.

Sve se odigralo oktobra 2020. godine, kada je ispod automobila „ford galaksi“, koji je koristio Orašaninov bliski saradnik Saša K. u opštini Sokolac otkrivena eksplozivna naprava. Kako su tada izvestili mediji u RS, policajci su odmah po saznanju o bombi obezbedili lice mesta i evakuisali stanovnike Podromanije, do vršenja uviđaja, nakon čega je eksplozivna naprava demontirana sa navedenog vozila.

Koraćev saradnik i Zvicerov neprijatelj

Kako su pisale „Novosti“, Orašanin godinama važi za bezbednosno interesantnu osobu, a pre nekoliko dana je izbegao hapšenje na Sokocu u akciji policije kodnog imena „Šakal“. Prilikom pretresa objekta koje koristi, policija je u Orašaninovoj garaži pronašla blindirani „jaguar“.

Foto:MUP Srbije

Prema bezbednosnim informacijama na koje se pozivaju mediji, Orašanin godinama slovi za pripandnika „škaljarskog klana“ i navodno je blizak saradnik Filipa Koraća, desne ruke Luke Bojovića koji je nedavno pušten iz zatvora u Španiji. Upravo u njegovoj bliskosti sa istaknutim „škaljarcima“ istražni organi su pronašli motiv za pokušaj njegovog ubistva.

Policija Republike Srpske je protiv Orašanina i 16 osoba nedavno podnela izveštaj Tužilaštvu u Bosne i Hercegovine u kom se tereti za organizovani krimina, trgovinu drogom i pranje novca, pišu „Novosti“. Osim Orašanina, izveštajem je obuhvaćen i Filip Korać.

Filip Korać Foto:Rajko Ristić

Inače, „Avaz“ piše Orašanin ima poprilično debeo dosije, te da ga bezbednosne agencije vode kao vođu „sokolačkog klana“. Kako navode, to mesto je nasledio od ubijenog Mladena Ćehe. Mediji su o njemu pisali i kada je u Srbiji privođen 2007. godine sa još nekoliko Sokočana zbog sumnje da bi se mogli dovesti u vezu sa ubistvom Gorana Mijatovića Mite, vlasniak beogradskog fudbalskog kluba „Bežanija“, koji je ubijen u eksploziji automobila bombe na parkingu u Ulici Marka Čelebanovića 47. oktobra 2006. Međutim, usled nedostatka dokaza svi su pušteni.

Foto: Nova.rs, Printscreen/YouTube

Takođe, interesantno je da se Orašanin nekada pominjao u kontekstu saradnika Darka Eleza, kriminalca koji je u BiH osuđen na ukupno 20 godina zatvora nakon čega je, po sopstvenoj želji, prebačen da kaznu služi u Srbiji. Elez takođe važi i za kriminalca koji je uživao zaštitu u srpskoj policiji, o čemu govori i činjenica da se trenutno pred Specijalnim sudom u Beogradu vodi postupak protiv nekadašnje državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović i Milorada Šušnjića, bivšeg načenika PU Novi Sad.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Hrkalovićevu i Šušnjića za nezakonito prisluškivanje Eleza, a u cilju njegove zaštite. Prema tvrdnjama svedoka, sam vrh novosadske policije viđao se s pomenutim kriminalcem. Svedok je takođe ispričao da je Elez svojevremeno detaljno bio upućen u to kada će se izvoditi policijske akcije i u kom delu grada, tako da bi ih lako izbegavao.

Bonus video: Uspon i pad Dijane Hrkalović

Komentari

Svi komentari (0)