Foto:Shutterstock/Privatna arhiva/Screenshot/YouTube/Vijesti Online

Crnogorski specijalni tužilac Saša Čađenović nalazi se u pritvoru otkako je 9. decembra uhapšen na svom radnom mestu u Specijalnom tužilaštvu Crne Gore zbog sumnje da je sarađivao sa kavačkim klanom i bio deo grupe koju je osnovao Radoje Zvicer, vođa te grupe. Pored ostalih ustupaka koje je Čađenović navodno pravio za kavački klan, sumnjiči se i da je direktno uticao da "kavčanin" Duško Roganović, stari policijski znalac, više puta izbegne sigurnu robiju.

„Vijesti“ su objavile ranije da Čađenovića, pored ostalog, terete da 24. septembra 2020. godine svesno nije pokrenuo postupak protiv Roganovića, iako je svedok saradnik, Milan Kankaraš, tokom saslušanja u SDT-u, tog Novljanina označio kao organizatora ubistva Nikšićanina Predraga Peda Pejovića i osobu koja mu je naredila da prati “Mrvu i Kića”, čije ubistvo je planirao.

Saša Čađenović Foto: Printscreen YouTube/Vijesti Online

”Da bi nakon završene istrage podigao optužnicu protiv Zorana Mrvaljevića, Krsta Vujića, Slobodana Vica i Jova Riznića, iako je znao sadržinu iskaza svedoka saradnika, te je na taj način Dušku Roganoviću pribavio korist u vidu nevođenja krivičnog postupka, o čemu je 27. 11. 2020. godine okrivljeni Petar Lazović obavestio Radoja Zvicera tako što mu je napisao poruku:

‘Izvukli smo iz prijave Duška Roganovića, da znaš, to ti nisam rekao’”, piše u naredbi čije su detalje ranije objavile podgoričke „Vijesti“.

Dodaje se da je narednog dana Zvicer poslao poruku Kašćelanu, u kojoj je pisalo:

“Završio sam Dulu da ga ne hapse”, a ovaj mu je odgovorio:

“Odlično, đe bi s njim u zatvor onakvim, ne daj Bože”.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Terete ga i da je 3. decembra 2020. godine, na Zvicerov zahtev, ponovo spasao Roganovića – tog puta prijave zbog šverca kokaina.

Da je Duško Roganović preuzeo posao nabavke i distribucije kokaina nakon što mu je u Beču ubijen brat od strica Vladimir Roganović, policajcima je dan ranije ispričao svedok saradnik.

”Čime mu je omogućio bekstvo, a o čemu je 3. 12. 2020. godine okrivljeni Petar Lazović obavestio organizatora kriminalne grupe Radoja Zvicera porukom da se neće pokretati krivični postupak protiv Duška, odnosno, da se neće hapsiiti Duško, jer je tako dogovoreno”, piše u naredbi.

”Brate, da ti javim, sad sam bio na dogovor oko aktivnosti ujutro za HN. Ono od ranije se ujutro realizuje, hapsi se 6 lica oko Roganovića. Ne dira se Duško, kao što sam ti rekao, ali oko njega lica da. Pratnja ih drži dole. Duška ne. Znam ova što ćemo mi da hapsimo, Rajić, Aleksić i Žmukić”, napisao je Lazović 3. decembra Zviceru, piše u naredbi.

Za dlaku izbegao smrt

Duško Roganović koji slovi za člana kavačkog klana, odranije je poznat srpskim i crnogorskim istaržnim organima po više krivičnih dela. Osuđivan je na zatvorsku kaznu zbog ubistva „delije“ Marka Vesnića u centru Igala 2009. godine, bivšeg „grobara“ u čijem ubistvu je pored Duška učestvovao i njegov brat Vladimir zajedno sa još jednom osobom.

Motiv za Vesnićevo ubistvo bio je to što je Vesnić sa Roganovićima i njihovim prijateljima imao neraščišćene račune odranije, a do svađe je navodno došlo zbog novčanih dugova.

Foto:FOTO HINA/ ZVONKO KUCELIN/Screenshot/citulje.novosti.rs/Privatna arhiva

Ipak, za Duška Roganovića je šira javnost bolje upoznala kada je 2017. godine pokušana njegova likvidacija bombom u Herceg Novom, u neposrednoj blizini autobuske stanice na prilično prometnoj raskrsnici.

Nakon što je eksploziv koji je bio postavljen pod Roganovićev automobil aktiviran, on je izgubio kontrolu nad vozilom, sleteo s puta i udario u banderu. Stručnjaci su kasnije komentarisali da je bomba aktivirana mobilnim telefonom bila smeštena ispod menjača Roganovićevog „golfa 7“ i da je bila usmeren na dve strane – ka vozaču i suvozaču koji tog dana nije bio sa njim u automobilu.

Pojedini crnogorski mediji objavili su ranije svedočenja da se na licu mesta sasvim slučajno zatekao lekar koji je odmah priskočio Roganoviću u pomoć i održao ga u životu do dolasku saniteta Hitne pomoći. Roganović je eksploziju preživeo, ali je ostao bez obe noge.

Ni braća, ali ni otac Duška Roganovića nisu ništa manje poznati po krivičnim delima. Njegov brat Vladimir slovio je za visokorangiranog člana kavačkog klana, a ubijen je decembra 2018. godine u centru Beča. Vladimir je neposredno pre likvidacije izašao iz zatvora, a ljudi iz njegove bliske okoline pričali su da je strahovao za svoju bezbednost.

Foto:REUTERS/Lisi Niesner/Guliver

Kobnog dana je u jednom bečkom restoranu ručao sa Stefanom Vilotijevićem, zvanim Mali Kićun i još jednom osobom koja je nakon likvidacije bila čak i privedena zbog sumnje da je učestvovala u ubistvu, ali je u međuvremenu puštena.

Ubica je Roganoviću prišao u haustoru neposredno nakon što je izašao iz restorana, ispalio nekoliko hitaca u njega i pobegao. Teško je bio radnjen i Vilotijević, ali je preživeo, međutim ubica nikada nije pronađen.

„Nije ti ravnoga bilo“

Vladimir Roganović Vili bio je blizak i sa ubijenim Aleksandrom Stankovićem zvanim Sale Mutavi o čemu svedoče i njihove brojne zajedničke fotografije.

Aleksandar Stanković FOTO: SCREENSHOT

Vladimiro ubistvo zadalo je ozbiljan udarac kavačkom klanu, a i sam Radoje Zvicer je više puta putem čitulja odavao počasti ubijenom Vladimiru.
„Nije ti ravnoga bilo, voli te brat“, „Nikada te neću zaboraviti, voli te brat“ i slične poruke ostavljane su u čituljama potpisanim imenom Radoje Zvicer. Čak je i njegova supruga Tamara na svojim društvenim mrežama objavljivala Vladimirove fotografije.

.

Ubistvo oca i brata

U kriminalnim sačekušama ubijeni su i Duškov rođeni brat Šćepan, ali i otac Niko. Oca Nika su mu maskirani napadači sa šeširima na glavi sačekali jula 2017. godine u naselju Dubrava u Herceg Novom i otvorili vatru.

Ispalili su pet hitaca i pobegli, a vremešni Niko je povredama podlegao na licu mesta. Niko je inače devedesetih godina dovođen u vezu sa švercom 11 tona cigareta, a govorilo se da je njegova porodica u rodbinskim vezama sa Slobodanom Kašćelanom koji, zajedno sa Zvicerom, trenutno rukovodi kavačkim klanom.

Šćepan Roganović ubijen je 2020. godine na stepenicama kod Kani kule u Herceg Novom, a hice je ispalio ubica sa kačketom na glavi kog je potom sa lica mesta odvezao saučesnik na motoru.

Bonus video: Veze između Kavčana i grupe Velje Nevolje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar