Saša Čađenović Foto: Printscreen/YouTube

Istraga tokom koje je u Crnoj Gori uhapšen specijalni tužilac Saša Čađenović mogla bi rezultirati hapšenjem još osoba iz Državnog tužilaštva i Uprave policije, ako istražitelji pronađu dokaze da su radili za mafiju, a ne za državu. Čađenović je juče, posle saslušanja u Višem sudu, sproveden u Istražni zatvor.

U Spuž je odveden nakon što je sudija Goran Šćepanović prihvatio predlog specijalnog tužioca Miloša Šoškića da Čađenoviću odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva i ometanja krivičnog postupka uticanjem na nesaslušane svedoke i saučesnike, pišu „Vijesti“

”Okrivljenom je od strane sudije za istragu, po predlogu specijalnog tužioca, određen pritvor zbog opasnosti od bekstva i ometanja krivičnog postupka uticanjem na nesaslušane svedoke, ali i na saučesnike, što znači da istraga može biti proširena i na druga lica, pa i u Državnom tužilaštvu Crne Gore i Upravi policije, koja su kroz svoje službene i druge aktivnosti delovala u korist kriminalne organizacije, a ne u interesu službe i javnom interesu, kad se za to prikupe dokazi određenog kvaliteta”, saopštio je juče specijalni tužilac i portparol SDT-a, Vukas Radonjić.

Dugogodišnji tužilac uhapšen je 9. decembra na radnom mestu u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog sumnje da je počinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i četiri krivična dela zloupotrebe službenog položaja. Po nalogu SDT-a, lisice na ruke stavili su mu pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja.

Radonjić je juče saopštio da je Šoškić doneo naredbu za sprovođenje istrage protiv Čađenovića.

Prema tom tužilačkom aktu, Čađenović je u drugoj polovini 2020. godine postao član kriminalne organizacije koju je na teritoriji Crne Gore, Južne Amerike, Afrike, Evrope, Azije i Australije, stvorio Radoje Zvicer.

Ta kriminalna grupa formirana je zbog izvršenja neodređenog broja teških ubistava, međunarodnog šverca droge, pranja novca…

”U delovanju kriminalne organizacije se koristi pranje novca i postoji uticaj dela kriminalne organizacije na političku vlast, sredstva javnog informisanja i Državno tužilaštvo”, piše u naredbi.

Pojašnjeno je da je Zvicer za sebe odredio ulogu da planira izvršenje krivičnih dela, vrbuje članove, obezbeđuje novac…

”Saša Čađenović je kao specijalni tužilac prihvatio da izvršava naredbe i uputstva organizatora, koja su mu prenesena preko drugih pripadnika kriminalne organizacije, tako što će prikrivati izvršioce najtežih krivičnih dela i što neće pokretati postupke protiv njih, a okrivljene Radoja Zvicera, Milana Vujotića, Dragana Kneževića i Radoja Živkovića predstavljati kao NN lica iako mu je bio poznat njihov identitet. Pri čemu je svesno izbegavao da preduzme krivično gonjenje protiv Radoja Zvicera, organizatora kriminalne organizacije, i istaknutih članova Duška Roganovića, Petra Lazovića, Ljuba Milovića, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Slobodana Kašćelana, Milana Vujotića, Dragana Kneževića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića i svesno, prema okrivljenom Perunović Zdravku nije predložio određivanje pritvora, iako su očigledno bili ispunjeni svi zakonski uslovi da mu se pritvor odredi”, piše u naredbi.

”Izvukao Duška Roganovića”

Čađenovića terete i da 24. septembra 2020. godine svesno nije pokrenuo postupak protiv Roganovića, iako je svedok saradnik, Milan Kankaraš, tokom saslušanja u SDT-u, tog Novljanina označio kao organizatora ubistva Nikšićanina Predraga Peda Pejovića i osobu koja mu je naredila da prati “Mrvu i Kića”, čije ubistvo je planirao.

”Da bi nakon završene istrage podigao optužnicu protiv Zorana Mrvaljevića, Krsta Vujića, Slobodana Vica i Jova Riznića, iako je znao sadržinu iskaza svedoka saradnika, te je na taj način Dušku Roganoviću pribavio korist u vidu nevođenja krivičnog postupka, o čemu je 27. 11. 2020. godine okrivljeni Petar Lazović obavestio Radoja Zvicera tako što mu je napisao poruku: ‘Izvukli smo iz prijave Duška Roganovića, da znaš, to ti nisam rekao’”, piše u naredbi.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Dodaje se da je narednog dana Zvicer poslao poruku Kašćelanu, u kojoj je pisalo: “Završio sam Dulu da ga ne hapse”, a ovaj mu je odgovorio: “Odlično, đe bi s njim u zatvor onakvim, ne daj Bože”.

Terete ga i da je 3. decembra 2020. godine, na Zvicerov zahtev, ponovo spasao Roganovića – tog puta prijave zbog šverca kokaina.

Da je Duško Roganović preuzeo posao nabavke i distribucije kokaina nakon što mu je u Beču ubijen brat od strica Vladimir Roganović, policajcima je dan ranije ispričao svedok saradnik.

”Čime mu je omogućio bekstvo, a o čemu je 3. 12. 2020. godine okrivljeni Petar Lazović obavestio organizatora kriminalne grupe Radoja Zvicera porukom da se neće pokretati krivični postupak protiv Duška, odnosno, da se neće hapsiiti Duško, jer je tako dogovoreno”, piše u naredbi.

”Brate, da ti javim, sad sam bio na dogovor oko aktivnosti ujutro za HN. Ono od ranije se ujutro realizuje, hapsi se 6 lica oko Roganovića. Ne dira se Duško, kao što sam ti rekao, ali oko njega lica da. Pratnja ih drži dolje. Duška ne. Znam ova što ćemo mi da hapsimo, Rajić, Aleksić i Žmukić”, napisao je Lazović 3. decembra Zviceru, piše u naredbi.

”Šefovima prikrio ubistvo”

Uhapšenog specijalnog tužioca sumnjiče da je 18. avgusta 2021. godine prikrio da su Zvicer, Vujotić, Knežević i Živković organizatori ubistva Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića.

Adis Spahić Foto: Privatna arhiva

”Nije pokrenuo krivični postupak protiv organizatora kriminalne organizacije Radoja Zvicera i istaknutih članova kriminalne organizacije Milana Vujotića, Dragana Kneževića, Radoja Živkovića i drugih… na način što je postupajući po krivičnoj prijavi Uprave policije – Odseka za suzbijanje teških krivičnih dela… podnetoj protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojše Jankovića i Ratka Živkovića… u naredbi za sprovođenje istrage izostavio Radoja Zvicera, Milana Vujotića, Dragana Kneževića i Radoja Živkovića, koji su u krivičnoj prijavi navedni kao NN lica”, stoji u naredbi, uz pojašnjenje da je naveo njihove pin kodove na Sky ECC aplikaciji, iako mu je pre 31. marta 2021. godine bilo poznato koje koriste.

”Čime im je pribavio korist u vidu nevođenja krivičnog postupka i omogućavanja bekstva”.

Sakrio izveštaj Evropola

Čađenovića sumnjiče i da je klan spasio i 20. januara 2022. godine, kada je odlučio da ne goni Zvicera, Lazovića, Milovića, Živkovića, Spasojevića, Kašćelana, Vujotića, Mujovića, Pantovića i Perovića.

Pojašnjeno je da je to učinio tako što je poslao zamolnicu da mu EUROPOL dostavi podatke za Lazovića, Milovića i druge, koji se mogu koristiti pred sudom, a kada ih je dobio, sakrio ih je i predmet arhivirao.

”Nakon udovoljavanja zamolnici i dostavljanja dokaza koji se mogu koristiti u postupku pred sudom, arhivirao je predmet nalazeći da nema osnovane sumnje da je bilo koje lice izvršilo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, te je u cilju prikrivanja izvršenja krivičnog dela, iz spisa predmeta uzeo izveštaj EUROPOL-a, kako se ne bi mogla proveriti sadržina komunikacije organizatora kriminalne organizacije i ostalih članova”.

Dodaje se da je ta dokumentacija dostavljena samo Čađenoviću, sa jedinstvenim kodom za pristup…

Propusti u predmetima i prepiske sa SKY aplikacije

Specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić saopštio je juče da je iz dokaza prikupljenih u izviđaju, a posebno razmatranjem pojedinih krivičnih predmeta na kojima je radio Čađenović, ali i na osnovu kripotovane SKY ECC komunikacije između organizatora i pojedinih pripadnika kriminalne organizacije, utvrđeno da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni postao pripadnik kriminalne organizacije “kavački klan”, sredinom 2020.

”Sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac u SDT-u, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih dela i da, u situaciji kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su lišeni slobode odredi pritvor, što je prihvatio i izvršavo u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka”.

Pojasnio je da je ocenjeno da postoji osnovana sumnja da Čađenović u više krivičnih predmeta nije, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, preduzimao krivično gonjenje učinilaca krivičnih dela.

Radonjić je u saopštenju napisao i da Čađenovića sumnjiče da u dva predmeta nije pokrenuo postupak protiv Duška Roganovića, čime mu je pribavio korist i omogućio mu da pobegne.

Takođe, ističe i predmet dvostrukog ubistva u Stanjevića Rupi, u kom je, kako se sumnja, prikrio identitet Zvicera, Vujotića, Kneževića i Živkovića, navodeći ih u prijavi kao NN lica.

Radonjić je naglasio i da su u dosadašnjem toku postupka saslušana tri policajca “čiji iskazi su pružili specijalnom tužiocu dovoljno dokaza i podataka za neophodan stepen sumnje za dalje opravdano vođenje krivičnog postupka protiv okrivljenog”.

Aković: Neosnovana teza tužilaštva

Advokat Lazar Aković kazao je juče da po mišljenju odbrane nije osnovana teza tužilaštva da je njegov branjenik postao član kriminalne organizacije koju je formirao Zvicer.

Rekao je da Čađenovića terete da je kao specijalni tužilac imao zadatak da postupa po uputstvima i zadacima organizatora kriminalne grupe i na taj način nije preduzimao krivična gonjenja protiv određenih lica ili je skrivao njihov identitet.

“Smatramo da nema dovoljno dokaza da je osumnjičeni izvršio navedena krivična dela. Dužan sam da ukažem, vezano za SKY aplikacije – nigde, nikada, niti u jednoj komunikaciji Saša Čađenović se nije pojavio, niti se pojavilo njegovo ime, da ga je neko od označenih pripadnika kriminalne organizacije ili organizator, pomenuo. Stavljanje predloga da postoji opasnost da će se dati u bekstvo ili da će uticati na svedoke zaista smatram da ne stoji”, rekao je Aković.

On je istakao da je nesporna činjenica da je Čađenović zadnjih godina nosio ozbiljan teret na svojim leđima, radeći na desetinama predmeta i da je procesuirao na stotine osumnjičenih lica.

”Zaista je uložio jedan ogroman rad, a samim tim, po prirodi posla stvorio je i ogroman broj neprijatelja u svom radu. Dešavalo se u sudnici i da smo na različitim stranama i svako je od nas branio svoju tezu – ja sam radio u interesu svojih klijenata, a on je zastupao svoje optužnice na način kako je mislio da treba. Tu smo imali čak i različita mišljenja. Čovek koji je stvorio toliko neprijateljstava i pritvorio toliko osumnjičenih lica, nerealno je očekivati da se da u bekstvo i od tih istih osumnjičenih lica da očekuje pomoć”, rekao je Aković.

Ponovio je da je Čađenović i pred sudijom negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret.

Katnić se saglasio da Lazovića ne treba krivično goniti

Milivoje Katnić Foto: Savo Prelević/Vijesti

Čađenović je tokom saslušanja rekao da je o svim radnjama koje je preduzeo u predmetu formiranom protiv Lazovića, Milovića i drugih obaveštavao tadašnjeg glavnog specijalnog tužioca, koji se saglasio sa odlukom da ih ne gone krivično.

U to vreme na čelu SDT-a bio je Milivoje Katnić, Sektorom za borbu protiv kriminala rukovodio je Zoran Lazović, otac Petra Lazovića, a prvi čovek Specijalnog policijskog odeljenja bio je Dragan Radonjić.

Bonus video: Veze između Kavčana i grupe Velje Nevolje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar