Edin Gačanin Tito Foto: Privatna arhiva

Dugo se uopšte nije ni znalo ko je misteriozni Tito koji stoji iza šverca tona kokaina, znalo se samo da mu je sedište "operacija" u Dubaiju i da sve poslove završava pomoću telefona. U pitanju je Edin Gačanin, koji je jedan od najtraženijih na listi svih zemalja sveta, a koji je navodno uhapšen u poslednjoj akciji EUROPOL, nezvanično saznaje Nova.rs.

Europol je danas saopštio da je zajedno sa nekoliko evropskih  policija, ali i vlastima Ujedinjenih arapskih emirata uz podršku američke agencije DEA razbili super kartel, uhapšeno  ukupno 49 osoba, istraga je trajala dve godine. Zaplenjeno je oko 30 tona kokaina, a rečeno je da je superkartel odgovoran za distribuciju oko trećine kokaina u Evropi.

Pročitajte još:

Iako nema imena i nacionalnosti uhapšenih, vrlo verovatno se radi o članovima takozvanog balkanskog kartela – konfederacije balkanskih kriminalaca koja okkuplja članove organizovanog kriminala pre svega sa prostora bivše Jugoslavije, zajedno sa njihovim kolegama iz Albanije.

Ono što je novost, možda i najbitniji detalj, je da su uhapšene dve osobe iz Ujedinjenih arapskih emirata, konkretno iz Dubaija i da je cela akcija izvedena uz pomoć obaveštajnih podataka koji su dobijeni razbijanjem aplikacije SKY telefona.

Dubai
Dubai Foto:Tanjug/AP Photo/Jon Gambrell

Među uhapšenima se, nezvanično, nalazi i misteriozni Tito, mutna figura koju su svi znali po nadimku, ali niko nije znao tačno kako se zove i kako izgleda. Znalo se da je on čovek koji može telefonskim pozivom da sredi kupovinu i transport tona kokaina iz Južne Amerike do Zapadne Evrope, iako lično drogu nikada nije ni video.

Ko je misteriozni Tito? Iako pouzdanih podataka nema, sumnja se da je to zapravao Edin Gačanin, najverovatnije državnjanin Bosne i Hercegovine koii već godinama ne živi na ovim prostorima a sve poslove vodi upravo iz Dubaija. Ovaj emirat u UAE, dugo je bio sigurna luka za kriminalce, pogotovo sa Balkana koji su se tu odlično snašli i udomili i odatle vodili mnoge krimnalne poslove, uključujući i onaj najunosniji, trgovina kokainom.

TIto je inače rođeni Sarajlija, ali mu to nije predstavljalo da sarađuje sa svim kriminalnim organizacijama sa Balkana, ali i iz celog sveta i navodno ima direktne veze i sa kolumbijskim kartelima, ali i sa peruanskim „kokalerosima“ – proizvođačima kokaina.

BONUS VIDEO: Zaplena kokaina u Španiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar