Velika akcija u Evropi i UAE, hapšenje članova "superkartela" koji je uvzoio oko 30% kokaina u Evropi
Foto: Europol

Europol je, u saradnji sa policijama nekoliko zemalja Zapadne Evrope, ali i Ujedinjenih arapskih emirata i američkom DEA, izveo akciju pod nazivom "Pustinjsko svetlo" i pohapsio članove takozvanog "superkartela" koji je odgovoran za šverc trećine kokaina koji iz Južne Amerike stiže u Evropu.

Evropska policija, agencija Europol, saopštila je danas da je početkom novembra izvedena akcija „Pustinjsko svetlo“ u saradnji sa nekoliko evropskih policija, ali i vlastima Ujedinjenih arapskih emirata i američkog agencijom DEA u kojoj je razbijen takozvani „super kartel“, kriminalna organizacija koja se sumnjiči da je odgovorna za distribuciju trećine kokaina na evropskom tržištu.

Pročitajte još:

Akcija je izvedena u Španiji, Holandiji, Belgiji, Francuskoj i Ujedinjenim arapskim emiratima, uz obaveštajnu podršku američke agencije DEA. Uhapšeno je ukupno 49 osumnjičenih, među njima i neki visokopozicionirani članovi kartela, koji su pomoću kriptovanih telefona upravljali operacijama šverca ogromnih količina kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Zaplenjeno je ukupno 30 tona kokaina. Zaplenjen je i novac, kao i vozila, ali Europol nije u saopštenju naveo detalje.

Policije različitih evropskih zemalja radile su pod „kišobranom“ Europola u poslednje dve godine, kako bi se sakupili svi podaci i sačinila kompletna mreža ove organizacije. Naročito težak udarac zadat je organizovanom kriminalu jer su se u celu akciju uključile i vlasti Ujedinjanih arapskih emirata, sa kojima je Europol u septembru potpisao ugovor u saradnji, koji je već u novembru realizovan.

Velika akcija u Evropi i UAE, hapšenje članova
Foto: Europol

Dve osobe, za koje se kaže da su u vrhu kriminalne piramide uhapšene su upravo u Dubaiju, koji je do nedavno bio sigurno utočište za kriminalce, a to su naročito koristili pripadnici takozvanog balkanskog kartela.

U saopštenju Europola se ne navodi nacionalnost uhapšenih, ali zanimljivo je da se ova akcija poklapa sa hapšenjem grupe državljana Srbije, osumnjičenih, takođe za šverc kokaina. Naime, u Belgiji, Holadniji, Luksemburgu, ali i Srbiji uhapšeno je 9 osoba i zaplenjeno je 115 kilograma kokaina. Droga je bila skrivena u betonskim pločama, a policija je zaplenila i izvesnu sumu novca.

BONUS VIDEO: Zaplena droge u Španiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar