Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Konačnom odlukom Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, kum Aleksandra Vučića, Nikola Petrović, neće krivično odgovarati za saobraćajnu nesreću koju je skrivio na Dedinju pre oko godinu dana. Umesto krivične odgovornosti, tužilaštvo je odlučilo da slučaj preuzme Prekršajni sud u Beogradu, a podaci o tome da je u trenutku nezgode vozio pijan i drogiran, koje je Nova.rs ranije objavila, tužilaštvo po svemu sudeći ne tumači kao bitne za donošenje odluke o Petrovićevom slučaju. Nakon što je tužilaštvo još marta 2023. godine propustilo da Petrovića zadrži uprkos testovima na drogu i alkohol, njihove odluke da se o ovom slučaju neće oglašavati, hapšenja policajke Katarine Petrović iz Valjeva koja je ukazivala na propuste, odluka tužilaštva i ne čudi.

Gotovo godinu dana nakon što je kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Nikola Petrović, izazvao saobraćajnu nezgodu vozeći skupoceni „meklaren“, tako što se nije zaustavio na obavezan znak „stop“, usled čega je udario u automobil koji se kretao Užičkom ulicom na Dedinju, stigla je i konačna odluka Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

„U svojoj odbrani osumnjičeni nije sporio da je učestvovao u saobraćajnoj nezgodi, ali je izneo sumnju u rad kočionog sistema na njegovom vozilu, zatim sumnju u testiranje na psihoaktivne supstance, a kao potvrdu svoje odbrane priložio je mišljenje ovlašćenog servisera za svoje vozilo u vezi kočionog sistema za taj tip vozila“, navelo je tužilaštvo i dodalo:

Saobraćajna nesreća u Užičkoj ulici Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Iz nalaza i mišljenja i dopune nalaza i mišljenja veštaka psihijatra proizilazi da se alkoholemija najverovatnije kretala u intervali od 0,1 do 0,2 promila, što je ispod dozvoljenog nivoa alkohola u krvi shodno članu 187 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, te da je kritičnom prilikom alkohol bio u fazi resorpcije, a da se ne može sa sigurnošću utvrditi da li je osumnjičeni upravljao svojim vozilom i pod dejstvom opojnih droga, s obzirom na to da postojanje metabolita kokaina u urinu ne određuje vreme kada je kokain konzumiran, već samo pokazuje da je kokain prisutan u urinu, ali ne i u krvi. Takođe, navedeno je da kokain ima dejstvo samo dok se nalazi u krvi, tj. pre razgradnje“, saopštilo je tužilaštvo.

Žene koje su se nalazile u automobilu u koje Petrovićevo vozilo udarilo, iako su sa lica mesta prevezene u Urgentni centar, čak nisu bile povređene „u sudsko-medicinskom smislu“.

„Dalje, iz nalaza i mišljenja lekara u vezi telesnih povreda proizilazi da oštećene kritičnom prilikom nisu zadobile povrede u sudsko-medicinskom smislu“, navelo je tužilaštvo i zaključilo da je predmet prosleđen Prekršajnom sudu u Beogradu.

Ovakva odluka tužilaštva mogla bi se tumačiti i kao očekivana, posebno ako se uzme u obzir trnovit put koji je prošla prijava protiv Petrovića.

Bez zadržavanja

Kada je kobnog dana portal Nova.rs poslao svoju ekipu na mesto nesreće u Užičkoj ulici na Dedinju, zatekli smo vozilo AMSS-a, kao i vozilo JKP Parking servis, te dva policijska automobila. Nikola Petrović je sve vreme bio u policijskom vozilu sa kapuljačom na glavi, što je zabeležio naš fotoreporter.

Saobraćajna nesreća u Užičkoj ulici Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nekoliko muškaraca je sve vreme stajalo pored naše ekipe, praktično nas okruživši. Iako smo pokušali od njih da saznamo zbog čega stoje tik uz nas, oni nisu želeli da odgovore. Pripadnik MUP-a koji je regulisao saobraćaj u Užičkoj ulici nekoliko puta je od nas tražio da mu kažemo kako smo za ovu saobraćajnu nesreću saznali, i „šta mi radimo tu“.

Petrović je, kako se kasnije saznalo sticajem neverovatnih okolnosti, nezgodu skrivio vozeći pod dejstvom alkohola i droge. Koliko su te supstance uticale na to da Petrović svojim „meklarenom“ izazove nesreću svakako se ne utvrđuje na licu mesta, niti saobraćajni policajac ulazi u dalje analize, već je praksa da se drogiranom i pijanom vozaču odredi zadržavanje. Međutim, umesto u pritvorskoj ćeliji, Petrović je sve vreme telefonirao nekome iz policijskog automobila.

Muk u tužilaštvu

Tokom narednih dana, naša redakcija pokušavala je u više navrata da sazna u tužilaštvu detalje saobraćajne nezgode koju nam je policija potvrdila, ali bez iznošenja bližih podataka o tome što se dogodilo.

Saobraćajna nesreća u Užičkoj ulici Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pokušali smo tako da proverimo i nezvanične informacije da je Petrović vozio pod dejstvom alkohola i narkotika ali nam je iz tužilaštva rečeno da se više neće oglašavati o ovom slučaju. Zavet ćutanja prekinut je donošenjem konačne odluke, da će se Petrovićevim slučajem od sad baviti Prekršajni sud u Beogradu.

Hapšenje policajke iz Valjeva

U međuvremenu, informacije o tome da je Petrović bio drogiran i pijan imala je i policajka iz Valjeva Katarina Petrović. Međutim, kada je pokušala da ukaže na njih, uhapšena je i teretila se da je javno odala tajnu tako što je zloupotrebila službeni položaj.

Katarina Petrović Foto: N1

Podignuta je optužnica, pokrenut je krivični postupak, a policajki je određen pritvor koji je i ukinut nakon uznemiranje javnosti. A onda je usledila i odluka suda – Petrovićeva nije odala tajnu i oslobođena je optužbi od strane Višeg suda u Valjevu.

„Imam neizmernu čast da obavestim javnost da je pre samo nekoliko minuta Viši sud u Valjevu javno objavio presudu kojom je major policije Katarina Petrović iz Valjeva oslobođena od optužbe da je izvršila krivično delo iz čl. 98 st. 1 Zakona o tajnosti podataka! Nije ovo samo pobeda Katarine i njene porodice, nije samo pobeda pravde nad nepravdom, svetla nad tamom, ovo je pobeda jednog grada koji je prošlog leta ustao i rekao zlu – Mi vam ne damo naše ljude“, napisao je na svom Fejsbuk profilu advokat Branko Ivković, koji je zastupao policajku.

Bonus video: Teška nesreća na raskrsnici Bulevar Zorana Đinđića i Antifašističke borbe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare