Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tačno devet meseci prošlo je otkako je kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Nikola Petrović, vozeći skupoceni automobil "meklaren", na Dedinju izazvao saobraćajnu nezgodu, prilikom čega su dve žene povređene. Uprkos tome što su okolnosti ove nezgode u većoj meri bile poznate od prvog dana, Petroviću do danas nije izrečena nikakva sankcija, a po svemu sudeći tako će ostati makar do 17. decembra, kada će u Srbiji biti održani izbori.

Istraga saobraćajne nezgode koju je izazvao Vučićev kum i nekadašnji direktor „Elektromreža Srbije“, koji od 1. januara 2015. obavlja funkciju potpredsednika Privredne komore Srbije, nije se pomakla sa mrtve tačke. Nezgoda se dogodila kada se Petrović, vozeći skupoceni automobil „meklaren“ sporednom ulicom, nije zaustavio na znak „stop“, već je nastavio da ide ka Užičkoj ulici. U tom trenutku u Užičkoj su se našle dve žene u „opel korsi“ u koju je Petrović udario i od siline udarce pribio je vozilo uz ogradu zgrade Patrijaršije.

Na lice mesta je stigla policija, ali i novinarska ekipa našeg portala. I ako se po jutru dan poznaje, činjenica da su nepoznate osobe na licu mesta pitale našu ekipu otkud tu i kako su saznali za ovaj događaj, odmah je bilo jasno kako će teći dalji postupak u vezi sa ovim događajem. Povređene žene su prevezene u Urgentni centar, a Petrović je seo u policijski automobil i na glavu navukao kapuljaču. Ipak, naši reporteri su uspeli da ga fotografišu.

Foto: Nova

Tek nešto kasnije, redakcija portala Nova.rs objavila je svoja saznanja da je u kobnom trenutku sudara sa Petrovićem u automobilu bio i počasni konzul Srbije u Ljubljani, inače poznati kuvar i veliki prijatelj šefa naprednjaka, Tomaž Kavčič.

Dva i po meseca tišine

Tek nakon više od dva meseca u Prvo osnovno javno tužilaštvo stigla je i krivična prijava, uprkos tome što je tužilaštvo sve vreme urgiralo da policija pošalje potrebne podatke o nezgodi. Međutim, tek nakon što je policajka Katarina Petrović iz Valjeva otkrila da je Petrović bio pod dejstvom kokaina u trenutku nesreće, čime je potvrdila pisanje portala „Nova“, istina o ovom događaju je potpunosti ogoljena.

Katarina Petrović Foto: N1

Policajka je (za razliku od Petrovića) odmah privedena, što je izazvalo burnu reakciju javnosti, nakon čega je puštena na slobodu. Sa druge strane, Vučićev kum ni dana nije proveo u pritvoru, uprkos pozitivnim rezultatima na testove na drogu i alkohol.

Imajući u vidu sve okolnosti saobraćajke, ovakvi slučajevi se u policiji i tužilaštvu predstavljaju proceduralnu stvar koja se završava u kratkom vremenskom roku. Ali, ne i ako je u pitanju Nikola Petrović. Sa tim je saglasan i beogradski advokat Ivan Ninić koji je ranije prokomentarisao u razgovoru za naš portal, da takav epilog ne bi bio da je umesto Petrovića za volanom „meklarena“ bio neko drugi.

Saobraćajna nesreća u Užičkoj ulici Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Da je nezgodu skrivio neki opozicioni političar i to pod dejstvom narkotika, medijska kampanja, na svim frontovima, bila bi intezivna i brutalna. Čak bi se i snimci nadzornih kamera pojavili, kojih, u ovom slučaju, u medijima uopšte nema. Pošto je u pitanju kum predsednika države, čeka se da interesovanje javnosti splasne i da se priča završi kao što se završava i svaka druga istraga u kojoj se sumnjiče ljudi bliski vlast“, kazao je ranije poznati advokati i dodao:

„Malo je u javnosti informacija o samom događaju, ali krivična sankcija bi morala prvenstveno da zavisi od vrste i stepena povreda oštećenog lica u toj saobraćajnoj nezgodi. Zato su ključni veštaci medicinske struke, pa tek onda tužilaštvo i sud, ali nemam nikakvu dilemu da policija i pravosuđe na različit način tretiraju Vučićevog kuma multimilionera i prosečnog građanina koji jede parizer i vozi ‘juga’“.

„Meklaren“ sa liste čekanja

Baš kao što je i pravni odgovor na ovu nesreću izostao, u javnosti se otvorilo pitanje odakle Petroviću skupoceni „meklaren“. Reč je o modelu McLaren 720S, kog pokreće 4.0 V8 motor sa dva turbo punjača koji razvija čak 720 konjskih snaga i 770 Nm obrtnog momenta. Ovaj model, u zavisnosti od opreme, ima cenu veću od 300.000 evra, a s obzirom na to da Srbija nema zvaničnog uvoznika McLaren automobila, ovaj primerak nije jednostavno ni nabaviti. Ipak, nije ga jednostavno kupiti ni tamo gde postoji ovlašćen prodavac McLarena, jer se godišnje proizvede svega 1.500 primeraka.

Bonus video: NIkola Petrović izazvao udes, a uhapšena policajka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare