Foto: Vesna Lalić/Nova.rs: Privatna arhiva

Branko Ivković, advokat policajke Katarine Petrović iz Valjeva koja je pravnosnažno oslobođena da je zloupotrebila službeni položaj jer je obelodanila izveštaj u kojem se potvrđuje da je kum predsednika Srbije Nikola Petrović u martu izazvao nesreću pijan i drogiran, kratko se oglasio povodom saopštenja tužilaštva u kome tvrde da ga neće krivično goniti.

Nakon što je Nova.rs objavila informaciju da se u saopštenju Prvog tužilaštva između ostalog navodi da će Nikola Petrović odgovarati samo prekršajno, te da nije utvrđeno da je u trenutku udesa bio pijan i drogiran, oglasio se advokat Branko Ivković.

„Strašno. Nemam komentar za sada“, rekao je advokat Ivković.

Podsetimo, tužilaštvo je ove navode pravdalo sledećim rečima:

„Iz nalaza i mišljenja i dopune nalaza i mišljenja veštaka psihijatra proizilazi da se alkoholemija najverovatnije kretala u intervali od 0,1 do 0,2 promila, što je ispod dozvoljenog nivoa alkohola u krvi shodno članu 187 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, te da je kritičnom prilikom alkohol bio u fazi resorpcije, a da se ne može sa sigurnošću utvrditi da li je osumnjičeni upravljao svojim vozilom i pod dejstvom opojnih droga, s obzirom na to da postojanje metabolita kokaina u urinu ne određuje vreme kada je kokain konzumiran, već samo pokazuje da je kokain prisutan u urinu, ali ne i u krvi. Takođe, navedeno je da kokain ima dejstvo samo dok se nalazi u krvi, tj. pre razgradnje“, navodi se u saopoštenju.

Saobraćajna nesreća u Užičkoj ulici Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Sa druge strane, policajka Katarina Petrović svojevremno je obelodanila javnosti izveštaj sa uviđaja nesreće na kojem se može videti da je Petrović u trenutku udesa imao 0,41 promil alkohola u krvi i da je bio pozitivan na kokain.

Takođe, u saopštenju tužilaštva navodi se i da će protiv Nikole Petrovića biti obustavljen krivični postupak i biti pokrenut prekršajni.

„U postupku sprovođenja dokaznih radnji utvrđeno je da oštećene kritičnom prilikom nisu zadobile povrede u sudsko-medicinskom smislu, kao i da je na vozilu kojim je upravljala oštećena prouzrokovana imovinska šteta koja ne prelazi iznos od 200.000,00 dinara, iz kojih razloga se u radnjama osumnjičenog Nikole Petrovića ne stiču bitna obeležja krivičnog dela Ugrožavanje javnog saobraćaja član 289. Krivičnog zakonika, već bitna obeležja prekršaja iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, te je Prekršajnom sudu u Beogradu podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Nikole Petrovića povodom navedenog događaja“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare