U prostorijama Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu danas je saslušan osumnjičeni Uroš Pašajlić zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo Nasilje u porodici iz čl. 194 st. 3 u vezi sa st. 1 Krivičnog zakonika, krivično delo Zlostavljanje i mučenje iz čl. 137 st. 2 Krivičnog zakonika. Reč je o ocu koji je osmogodišnju ćerku godinama držao zatočenu u stanu na Zvezdari.

Osumnjičeni je u prisustvu izabranog branioca izjavio da će iskoristiti svoje zakonsko pravo i braniti se ćutanjem, kao i da je u dužem vremenskom periodu koristio opojne droge i alkohol.

Nakon saslušanja, tužilaštvo je predložilo da se prema osumnjičenom odredi pritvor u trajanju od 30 dana, po svim zakonskim osnovima, s obzirom da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke i da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, kao i da su način izvršenja krivičnog dela i težina njegove posledice doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti pravično i nesmetano vođenje krivičnog postupka.

Pročitajte još:

„Naredbom o sprovođenju istrage osumnjičenom U.P. je stavljeno na teret da je u vremenskom periodu dužem od dve godine bezobzirnim ponašanjem ugrožavao telesni integritet svoje ćerke, maloletne oštećene L.P. čime bi učinio krivično delo Nasilje u porodici iz čl. 194 st. 3 u vezi sa st. 1 Krivičnog zakonika. U toku postupka biće preduzete dokazne radnje u cilju utvrđivanja da li se u radnjama osumnjičenog U.P. stiču obeležja i krivičnih dela Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica iz čl. 193 Krivičnog zakonika i Kršenje porodičnih obaveza iz čl. 196 Krivičnog zakonika učinjenih na štetu maloletne oštećene L. P.“, saopštilo je Prvo osnovno javno tužilaštvo.

Uroš Pašajlić Foto: MUP

Takođe, biće preduzete dokazne radnje kako bi se utvrdilo da li je na štetu oštećene I. L. emotivne partnerke osumnjičenog Pašajlića učinjeno krivično delo Nasilje u porodici iz čl. 194 st. 1 Krivičnog zakonika, krivično delo Zlostavljanje i mučenje iz čl. 137 Krivičnog zakonika i krivično delo Protivpravno lišenje slobode iz čl. 132 Krivičnog zakonika.

Naime, nakon što je dana 24.03.2023. godine izvršen pretres stana na teritoriji GO Zvezdara u kom je pronađena maloletna oštećena, dežurni zamenik javnog tužioca je naložio policijskim službenicima da raspišu potragu za osumnjičenim U.P. koji se dao u bekstvo. Isti je dana 28.03.2023. godine pronađen i lišen slobode, te je doneto rešenje o njegovom zadržavanju u trajanju od 48 časova.

Pročitajte još:

U toku postupka biće ispitane oštećene i drugi svedoci koji bi mogli imati saznanja od značaja za postupak, naloženo vršenje psihijatrijskog veštačenja osumnjičenog, kao i sudsko-medicinskog veštačenja telesnih povreda, pri čemu će od Dečje klinike biti pribavljena medicinska dokumentacija za oštećenu L.P. kako bi se utvrdilo u kakvom je stanju ista primljena na kliniku, a biće preduzete i druge radnje potrebne za potpuno utvrđivanje činjeničnog stanja i donošenje odluke. Istovremeno, pripadnici Uprave kriminalističke policije u saradnji sa tužilaštvom rade na utvrđivanju eventualne odgovornosti drugih lica koji su na posredan način doveli do situacije u kojoj se našla maloletna oštećena L.P. Tužilaštvo će blagovremeno obavestiti javnost o svim rezultatima istrage koju sprovodi, kao i o saznanjima do kojih su vršenjem potrebnih provera došli drugi državni organi.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova,rs

Podsetimo, ceo slučaj otkriven je nakon što je I. L. prijavila partnera Uroša Pašajlića za nasilje. Ona je uspela da pobegne od njega i ode u policijsku stanicu, gde je ispričala da Pašajlić drži dete zatočeno u stanu.

Devojčica je pronađena u izuzetno lošem stanju i trenutno se nalazi u bolnici.

Loše stanje, izgladnjivana

Portal Nova.rs tokom jučerašnjeg dana otkrio je detalje zdravstvenog stanja devojčice koja se trenutno nalazi u Univerzitetskoj klinici „Tiršova“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Devojčici se hrana daje putem infuzije, a nakon što povrati metabolizam, naredni koraci su razgovori s psiholozima i socijalizacija.

BONUS VIDEO: Zašto žene ne prijavljuju nasilje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar