Foto: Shutterstock/Vesna Lalić/Ivan Dinić/Nova

Istraga protiv desetoro osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili EPS za 7,5 miliona dolara i dalje nije okončana pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, iz kog su, pre godinu dana, upravo zbog rada na ovom predmetu proterane tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović.

Svi uhapšeni, među kojima su inženjeri u EPS-u, ali i bivši direktori dve privatne firme beogradskog ogranka „Italijana kostrukcioni“ i lazarevačke firme „Bauvezen“, označene kao bliske SNS vlastima, pušteni su da se brane sa slobode još u avgustu prošle godine, kada je isticao zakonski rok za podizanje optužnice.

Pročitajte još:

Više tužilaštvo je nedugo potom, u izjavi „Insajderu“, navelo da se postupajući tužilac nije protivio predlogu odbrane da im se dodeli blaža mera, budući da su svi svedoci u međuvremenu saslušani te da ne postoji opasnost od ometanja istrage.

Takođe je navelo da je istraga u završnoj fazi, te da se još čeka veštačenje. Šest meseci kasnije, situacija je nepromenjena – veštačenje od koga zavisi sudbina optužnice, još nije pristiglo u VJT.

„Istraga je pokrenuta krajem februara 2023. godine protiv šestoro osumnjičenih, a potom u maju proširena na još četiri lica i nalazi se u završnoj fazi. Naime, čeka se okončanje složenog, kombinovanog ekonomsko-finansijsko-građevinsko-tehničkog veštačenja koje je naloženo još 9. juna. Veštacima je u novembru upućena i urgencija sa upozorenjem u vezi zadatih rokova za dostavljanje pisanog nalaza i mišljenja, imajući u vidu protek vremena od dana odredjivanja veštačenja. Međutim, komisija veštaka je zatražila produženje roka za kraj februara 2024. godine zbog složenosti predmeta i obimnosti dokumentacije“, navode iz VJT u odgovoru „Novoj“.

Bojana Savović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pojašnjavaju i na šta se odnosi složeno veštačenje.

„Po prijemu veštačenja, koje treba precizno da utvrdi kako štetu, tako i imovinsku korist koju su pribavili osumnjičeni, biće podignuta optužnica. U toku istrage je takođe preduzeto još tačno 100 dokaznih radnji, od kojih je 88 dokaznih radnji ispitivanja svedoka“, kažu iz VJT.

Inače, ovaj slučaj milionske zloupotrebe sve vreme je pod budnim okom javnosti, najpre što je u prevaru i isisavanje državnog novca uključena firma bliska SNS vlasti.

Kako su ranije pokazala istraživanja „Insajdera“, firma „Bauvezen“, uprkos negativnim ocenama državnih institucija, od te iste države godinama dobija poslove.

Na sajtu Narodne banke Srbije navodi se i da su u blokadi više računa ove kompanije, kao i da im je iznos blokade 1,5 milijardi dinara. Na 52. mestu liste najvećih dužnika koju objavljuje Poreska uprava svake godine, krajem jula 2022, našla se i ova lazarevačka firma i to sa dugom od 137 miliona dinara. U istoj godini, kako pokazuje istraživanje Insajdera, dobijali su poslove od Puteva Beograda, Opštine Majdanpek i Loznice, Gradskog saobraćajnog preduzeća, Infrastrukture Železnice, Direkcija za građevinsko zemljište Grada Beograda.

Jasmina Paunović Foto:Vesna Lalić

Takođe, ovo nije prvo hapšenje koje se dovodi u vezu sa “Bauzvezenom”. Kako je preneo portal 021, a pisala „Pištaljka“, 2011. godine Dejan Živanović , tada direktor firme uhapšen je pod optužbom da je bio u grupi privatnika koji su, u saradnji sa direktorima RB „Kolubara“, oštetili ovaj ogranak EPS-a za oko dva miliona evra prilikom iznajmljivanja mehanizacije.

Tri godine kasnije Živanović, na papiru, izlazi iz firme, a „Bauvezen“ prema APR postaje vlasništvo izvesnog Borivoja Trifunovića. Firma iz Lazarevca bila je angažovana i na izgradnji pasarele koja spaja Kalemegdan i beogradsko pristanište, na radovima Karađorđevoj ulici i na Bulevaru patrijarha Pavla u Beogradu.

Tužiteljke Savović i Paunović same su ocenile da su smenjene upravo zbog ovog slučaja, na kom su radile skoro godinu dana. To je takođe izazvalo sumnje većinskog dela javnosti da će ovaj slučaj ikad dočekati pravni epilog, što se ukazuje kao moguće već sad, budući da istzraga polako ulazu u drugu godinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare