Foto:shutterstock by Dragan Mujan; Vesna Lalić; Goran Srdanov/Nova.rs; Ivan Dinić/Nova

Tužiteljka beogradskog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Jasmina Paunović oglasila se saopštenjem koje je uputila glavnom tužiocu Nenadu Stefanoviću, nakon što je podneo 11 prijava Visokom savetu sudstva protiv njene koleginice Bojane Savović. Na vest o tome da je u jednoj nedelji podneo 7 disciplinskih i još četiri prijave zbog kršenja kodeksa, na sajtu VJT osvanulo je saopštenje, koje, kako smatra Paunovićeva, opet nije potpisao autor, već se kao i ranije, sakrio iza institucije.

Saopštenje tužiteljke Paunović, odnosno njen odgovor na reagovanje Stefanovića, prenosimo u celosti:

„Ostaje nejasno ko dostavlja ‘reagovanje’, kome se dostavlja i u koju svrhu! Postavlja se pitanje, da li bi iko saznao o sramnih 11 prijava protiv koleginice Savović, da se ista nije javno oglasila?! Da li je moguće, da se i na ovaj način javnosti i dalje šalje slika neozbiljnosti i pogrešne kvalifikacije istupanja javnog tužioca? Ko to u ime svih nas, tumači, podnosi, zastupa neosnovane i nedolične prijave i tako urušava ugled javnog tužilaštva?! Upravo u javnom diskursu, koleginica i poziva na očuvanje Ustavnosti i zakonitosti, rečima….’da se svako aktivira koliko može, prikupi dokaze, o krađama i ucenama, da podrži kolegu na poslu….da svako uradi nešto za društvo u kome živi!’

Pročitajte još:

Da li bi bilo po vama „apolitično“ kada bi sve ovo navedeno okrenuli u negaciji…da se niko ne aktivira uopšte, da se ne prikupljaju dokazi o krađama i ucenama, da niko ne podržava nijednog kolegu i da niko ništa ne preduzima za bolje društvo u kome živi!!! Je li to ono što bi vaše kriterijume o zakonitosti zadovoljilo? E, pa vidite, zastupati i braniti Ustav i zakone ove zemlje, ne predstavlja bavljenje politikom, kojoj ste pretpostavljam bliži Vi, dok u svemu vidite politizaciju. Upravo sve navedeno je teren ljudskih prava i osnovnih sloboda!

„ProGlas nije apsolutno nikakav politički pokret, organizacija ili stranka….već ga čine intelektualci, potpisnici različitih profesionalnih provinijencija koji u svojim istupima upravo pozivaju na poštovanje Ustava i zakona! Smatram osnovanim da ubuduće, upoznajte redovno javne tužioce sa vašim prijavama i zapisnicima sa održanih kolegijuma, a koje nikad nikom niste dostavili, a dužni ste po ZJT. Ovako, na ovaj način urušavate našu samostalnost, javnost u radu i profesionalnost!“, navela je tužiteljka Paunović.

Prethodno, o istoj temi oglasio se i Centar za pravosudna istraživanja CEPRIS:

„Jučerašnjim saopštenjem, glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović, krijući se iza Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, nakon podnošenja jedanaest disciplinskih prijava, nastavlja obračun sa javnom tužiteljkom Bojanom Savović, članicom CEPRIS-a, dobitnicom NIN-ovog priznanja ‘Ličnost godine’ i jednom od retkih javnih tužilaca u koga stručna javnost i građani Srbije nisu izgubili poverenje. Stefanovićevo saopštenje, predstavljeno kao saopštenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, iako većina javnih tužilaca ovog tužilaštva ni na koji način nije učestvovala u njegovom sačinjavanju, niti je upoznata sa njegovim objavljivanjem, guši i ono malo poverenja građana u javno tužilaštvo.

Poseban doprinos izgubljenom poverenju u javno tužilaštvo daje upravo glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Podnosi optužne akte protiv policajaca koji su rasvetlili Jovanjicu na dan njihovog svedočenja u predmetu Jovanjica, na sam dan izbora saopštava kako nema dokaza da je izvršeno bilo koje krivično delo, a da dokaze nije ni pokušao da pribavi, obaveštava javnost svaki put kada protiv nekoga, posebno koleginice Bojane Savović, podnese disciplinsku prijavu ili nekog svog kolegu prijavi Etičkom odboru itd. Svojim istupanjima Stefanović saopštava svoje lične stavove, a ne i stavove tužilaštva na čijem je čelu, iako se saopštenja objavljuju kao saopštenja tužilaštva.

Poslednjim saopštenjem glavni javni tužilac Stefanović ponovo šalje poruku, pre svega beogradskim javnim tužiocima, da za njihovu karijeru stručnost, obrazovanje, profesionalni i lični integritet nemaju nikav značaj, već da im je za napredovanje dovoljno da bespogovorno slušaju njega.

Stefanovićevi postupci nisu samo problemi javnog tužilaštva, već su odraz i posledica društvenih okolnosti koje opterećuju naše društvo već duže vreme i koje su dovele do teške političke i društvene krize. Maniplulacije biračkim spiskom i migracijama birača na decembarskim izborima predstavljaju samo poslednji čin urušavanja vladavine prava i demokratije u našoj zemlji.

Pod ovakvim društvenim okolnostima besmisleno je i bespredmetno pozivati institucije (Visoki savet tužilaštva, Vrhovnog javnog tužioca) da se bave Stefanovićevim postupcima, jer se od ovih institucija teško može očekivati da izvrše svoju ustavnu obavezu i pruže zaštitu samostalnosti koleginici Bojani Savović i drugim javnim tužiocima. Iskustvo nam govori da od njih možemo očekivati samo podršku Stefanoviću, a u najboljem slučaju – ćutanje. Izlaz iz ovako teške političke i društvene krize mogu biti samo slobodni i pošteni izbori.

Zato CEPRIS poziva sve društvene činioce, državne institucije, političke stranke, nevladine organizacije i građane, na postizanje dogovora u cilju obezbeđivanja uslova za slobodne i poštene izbore.

Tek ako to ostvarimo bićemo u prilici i da imamo tužilaštvo koje će ostvarivati svoju ustavnu i zakonsku ulogu, u kom neće biti progonjeni najhrabriji i najčasniji pojedinci i kojim neće rukovoditi oni čije će karijere ostati upamćene isključivo po servilnosti svakoj političkoj vlasti“, navedeno je na sajtu CEPRIS.

BONUS VIDEO: GOST Bojana Savović, tužiteljka Višeg javnog tužilaštva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare