Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Goran Srdanov/Nova.rs/Shutterstock

Četvorica mladića iz Švajcarske, starosti od 22 do 25 godina, od kojih su njih trojica prvi put bili u Srbiji, pretučena su na Novom Beogradu. Sve se desilo, kako navode mladići u razgovoru za portal Nova.rs, na splavu "Na vodi kafana". Dodaju da ih je oko desetak muškaraca obučenih u crno tuklo i šutiralo unutar kluba, te da su zatim nastavili da ih tuku ispred. Sa druge strane, iz ovog ugostiteljskog objekta negiraju da se u kafani desio pomenuti incident, kao i to da je njihovo obezbeđenje učestvovalo u tuči.

Sve se desilo u ranim jutarnjim satima u ponedeljak, 17. oktobra ove godine. Kako mladići iz Švajcarske u razgovoru za naš portal tvrde, oni ne znaju koji je razlog zbog kojeg su pomenuti muškarci nasrnuli na njih, a potom ih pretukli.

Mladići Florian B. (24), S. H. (25), F. H. (22) i L. S. (24) sa vidnim povredama po glavi i otocima, navode da se sve desilo brzo i odjednom, kao i da ne znaju razlog napada.

„U pomenuti klub smo došli negde oko pola dva-dva, kupili smo piće i cigarete i na početku je bila prijateljska atmosfera. Imali smo nekoliko pića, dobili smo i sto gde smo seli i uglavnom smo uživali u muzici, bilo je zabavno veče. U jednom trenutku se pojavilo 10-ak ljudi i počeli su da nas izbacuju iz kluba. Tukli su nas ludački. Moj drug je ležao na zemlji, a oni su ga šutirali i udarali svuda, bio je potpuno krvav“, tvrdi u razgovoru za portal Nova.rs Florian B. (24).

Na pitanje da li je neko od prisutnih ili svedoka reagovao ili pozvao policiju ili Hitnu pomoć, Florian nam navodi da nije niko i dodaje da je sve delovalo „kao da nikog nije briga šta se dešava“.

Na pitanje da li su imali neke nesuglasice ili sukob sa obezbeđenjem, ili da li mogu da pretpostave neki povod za ovaj napad, mladići ističu da ne znaju.

Foto:Privatna arhiva

„Ovi muškarci nisu bili tokom večeri oko nas, nismo pričali sa njima, nemam ideju gde su sedeli u klubu, zbog toga smo pretpostavili da se radi o obezbeđenju jer su svi bili manje-više identično obučeni, a kada su nas izbacivali, videli smo da nije reagovalo nikakvo obezbeđenje, pa zbog toga i pretpostavljamo da se radi o obezbeđenju kluba. Mislim da su pričali na srpskom, ali svakako je zvučao kao neki slovenski jezik. Jedan od prijatelja je pitao zašto nas izbacuju, a jedan od njih je rekao nešto poput ‘zato što zaslužujete’, ali nismo imali nikakav sukob i slično. Nismo pričali ni sa devojkama u klubu, bili smo sami sa sobom, pričali smo sa dvoje-troje gostiju, jedan je bio, ja mislim, turista iz Indije i neki Srbi iz Beograda, sa kojima smo se lepo proveli, nismo imali nikakve svađe ili slično“, izjavio je ovaj mladić iz Švajcarske.

Trojica muškaraca su, kako tvrde, prvo izbacili Floriana, tako što su ga uhvatili za ruke, povili ih na leđa i udarali ga rukama i nogama po telu i izgurali sa splava, a zatim i ostale mladiće S. H. (25), F. H. (22) i L. S. (24).

„Počeli su da nas udaraju još unutar kluba dok su nas izbacivali, svakog od nas su uhvatili i počeli da nas udaraju prvo u klubu, a onda su nastavili ispred kluba. Nakon toga su jednog od prijatelja gurnuli i on je pao na zemlju, počeli su da ga šutiraju po leđima i grudnom košu. Sve je trajalo oko dva minuta, nakon čega su se pomerili od mene, a ja sam ustao i počeo da bežim. Nešto su govorili glasno, ali ih ništa nisam razumeo. Kada sam se okrenuo video sam da su šutirali S.H. koji je ležao na zemlji“. rekao je drugi mladić iz Švajcarske F.H. koji ima vidljive povrede ispod slepoočnice.

Mladići iz Švajcarske nam navode da su se nakon napada sastali pedesetak metara od splava, i da je S.H. krvario.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Florian objašnjava da je odmah zvao policiju odnosno broj 911, a pošto je inostrana SIM kartica, priča nam, da se pozivom ovog broja automatski vrši preusmeravanje na lokalnu policiju. To je, kako je naveo, i dokazao tokom davanja iskaza u beogradskoj policiji.

„Pred inspektorima sam zvao taj broj da bi im dokazao da sam zvao policiju, i dokazao na kraju da sam pričao istinu“, tvrdi Florian.

Međutim, policija se nije pojavila jer, prema Florijanovim tvrdnjama, nisu mogli da ih lociraju. Portal Nova.rs je u vezi sa ovim sličajem poslao i pitanja MUP-u, ali do objavljivanja teksta nisu odgovorili.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Pozvao sam 911, nisam znao ime mesta, pitao sam ih da provere lokaciju moj telefon, ali to nije bilo moguće, rekli su mi da ako ne znamo gde da onda oni ne mogu da nam pomognu. Ubrzo sam pronašao neki javni toalet sa mapom na njemu i pozvao sam opet, javila se ista žena. Tada sam joj rekao sam da sam na Ušću, dao joj broj toaleta, na šta mi je ona rekla da ne zna gde smo i da ne mogu da nam pomognu i sve se završilo na tome“, rekao je Florian.

Nakon što ovi mladići nisu uspeli da dozovu policiju, oni su zaustavili taksi koji je prolazio i prevezli se u bolnicu.

F.H. ističe da je lekarska pomoć bila ukazana samo S.H. jer je on bio u najlošijem stanju. Sam F.H. žali nam se tokom razgovora da oseća bolove u predelu desnog oka, desnog ramena i desne strane grudnog koša.

Mladići tvrde da su o ovom nemilom događaju obavestili i Ambasadu Švajcarske u Beogradu, ali u momentu razgovora sa nama, nisu još dobili povratne informacije.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Vlasnik lokala: Nije bilo tuče u kafani, moje obezbeđenje ih nije tuklo

Vlasnik objekta „Na vodi kafana“ za portal Nova.rs negira da su Švajcarci pretučeni u njegovoj kafani, a demantovao je i navode da je to uradilo obezbeđenje lokala.

Međutim, vlasnik ne negira da se dogodila jedna tuča u ranim jutarnjim satima u ponedeljak, ali kako ističe to je bilo na šetalištu van lokala.

„Problem u lokalu nije bio sigurno, imamo 500 svedoka da nije bio problem u objektu. Po mojim informacijama, ja to nisam ni video napolju, bila je neka tuča na šetalištu u jutarnjim satima oko 4-5 , gore u šumi, ali to bukvalno nema veze sa nama“, rekao je vlasnik objekta.

„Oni možda jesu bili kod nas, ali odgovorno tvrdim da nije bilo unutra nekog koškanja, komešanja ili bilo šta, imam 500 svedoka“, dodao je on.

Kako kaže, dve grupe mladića koje su učestvovale u toj tuči nisu njegovo obezbeđenje.

„Ne sporim da su bili u kafani, ali u mojoj kafani nije bio nijedan jedini incident“, ponovio je vlasnik objekta.

„Ono što je bitno jeste da se to nije dogodilo u mom lokalu, a šta je pedeset ili sto metara, ja za to ne odgovaram niti je moja odgovornost“, dodao je on.

Na naše pitanje da li je njegovo obezbeđenje onda učestvovali u toj tuči, vlasnik objekta je negirao.

„Ja čak i nemam obezbeđenje unutra nego imam samo kontrolu ulaza, bukvalno sa firmom za obezbeđenje koja kontroliše samo ulaz“, izjavio je vlasnik objekta koji je zatražio da ga potpišemo samo kao vlasnika lokala.

***

BONUS VIDEO – Uznemirujuća tuča na Karaburmi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare