Mina Zirojević Foto: Medija centar

Mina Zirojević, profesorka i pomoćnica ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović, koja je često istupala u javnosti kao članica Saveta roditelja Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ nakon pucnjave u toj ustanovi 3. maja ove godine, svojevremeno je bila osumnjičena za ugrožavanje sigurnosti. Protiv Zirojevićeve se vodio postupak pred Trećim osnovnim javnim tužilaštvom, ali je slučaj protiv nje u međuvremenu apsolutno zastareo.

Zirojevićeva je srpskoj javnosti dobro poznato lice, a proteklih meseci građani su je često mogli videti u medijima, gde je govorila kao članica Saveta roditelja Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“.

Pre nekoliko meseci, tačnije u junu ove godine Zirojevićeva je imenovana za pomoćnicu ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović. Tada je saopšteno da će biti zadužena za Sektor za međunarodnu saradnju i evropske integracije.

Slavica Đukić Dejanović Foto:TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIĆ

Ipak, ono što malo ko zna o Zirojevićevoj jesu detalji koji se odnose na njenu prošlost.

Naime, prema saznanjima Nove, pre nekoliko godina protiv nje je podneta krivična prijava i započet je krivični postupak zbog ugrožavanja sigurnosti.

Krivična prijava protiv Zirojevićeve je podneta Trećem osnovnom javnom tužilaštvu i to zato što je, kako se navodi u prijavi, pretila bivšem suprugu i detetu ubistvom.

Pročitajte još:

Kao što procedura nalaže, Mini Zirojević je policija tada izrekla privremenu zabranu prilaska bivšem suprugu i detetu.

Ipak, postupak protiv nje, koji je vodio Treći osnovni sud, je u međuvremenu apsolutno zastareo.

Postavlje se pitanje i koliko je odgovorno da osoba protiv koje se vodio postupka za pretnje detetu radi u Ministarstvu prosvete, koje bi trebalo da se pobrine za bolji položaj učenika i studenata u Srbiji.

Mina Zirojević Foto: Medija centar

O Zirojevićevoj je pre nekoliko meseci pisao i list Danas.

„Mina Zirojević je poznato lice svima koji dan počinju ili završavaju uz prorežimske televizije. Kada da komentariše širok spektar tema, rado je viđena na Pinku, Hepiju, Kuriru, Tanjugu…Govorila je o svemu od ekoloških protesta, dinamike unutar EU, Jasenovcu, ratu u Ukrajini.. U poslednje vreme, međutim, najčešće je u javnosti istupala kao član Saveta roditelja Osnovne šlole Vladislav Ribnikar”, pisao je taj list.

Foto: Printscreen Nova/Video

Inače, Zirojevićeva je prethodnih godina radila u Institutu za uporedno pravo.

Podsetimo, 3. maja u školi „Vladislav Ribnikar“ dogodila se pucnjava, kada je učenik K. K. (14) ubio 10 osoba, devet učenika i domara škole. Kobnog dana, K. K. je pucao iz pištolja svog oca Vladimira K., protiv koga je nedavno podignuta optužnica i trenutno se nalazi u pritvoru.

On se tereti da je na neadekvatan način čuvao oružje u stanu, a kako je naš list pisao, do danas nije utvrđeno ko je i zašto ocu maloletnog ubice izdao dozvole za posedovanje oružja.

Pročitajte još:

Takođe, ne zna se ni ko je i kada izvršio provere u uslovima čuvanja istog u njihovom porodičnom stanu, kao i da li je MUP ispoštovao sve neophodne procedure, pitanja su na koja do danas nisu odgovorili ni državni zvaničnici, ali ni optužnica.

Bez odgovora

Portal Nova.rs poslao je pitanja Ministarstvu prosvete za sledećim pitanjima:

Da li je tačno da je protiv pomoćnica ministra Mine Zirojević vođen postupak zbog ugrožavanje bezbednosti?

Da li je tačno da je Mini Zirojević bila izrečena mera zabrane prilaska?

Da li je ministarstvo bilo upoznato sa tim prilikom imenovanja Mine Zirojević za pomoćnika ministra?

Do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar