Foto: Video/Tanjug

Roditelji učenika iz odeljenja VII/2 beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", koje je pretrpelo najveće posledice tragične pucnjave 3. maja, kada je trinaestogodišnjak K. K. ubio devetoro svojih drugara i školskog čuvara, uputili su zahtev Vladi Srbije da po hitnom postupku podnese predlog Zakona o dopuni Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama Narodnoj skupštini na usvajanje, saznaje Nova.rs. Roditelji su zabrinuti za sigurnost i bezbednost dece zbog dečaka - ubice koji ne podleže krivičnoj odgovornosti, te se plaše da bi on u svakom trenutku mogao da izađe iz ustanove u kojoj se trenutno nalazi. Zato traže dopune predmetnog zakona kako bi se deca, učionici najtežih krivičnih dela, koji predstavljaju opasnost po društvenu zajednicu, na adekvatan način podvrgla lečenju sa posebnim uslovima, bez određivanja vremenskog trajanja istog.

Roditelji učenika iz odeljenja VII/2 beogradske Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“, koje je pretrpelo najveće posledice tragične pucnjave 3. maja, uputili su danas zahtev premijerki Ani Brnabić da po hitnom postupku podnese predlog Zakona o dopuni Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama.

U zahtevu se ističe da, uprkos čvrstim garancijama od strane ovlašćenih predstavnika države, Zakon o dopuni Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjam nije predložen Narodnoj skupštini od strane Vlade na usvajanje.

Foto: Privatna arhiva

PROČITAJTE JOŠ:

Roditelji u zahtevu navode da su dopune predmetnog zakona predložene kako bi se deca, učionici najtežih krivičnih dela, koji predstavljaju opasnost po društvenu zajednicu, na adekvatan način podvrgla lečenju sa posebnim uslovima, bez određivanja vremenskog trajanja istog.

Foto: Privatna arhiva

„Apelujemo da u okviru svojih ovlašćenja preduzmete sve neophodne radnje tako da se oblast mentalnog zdravlja uredi na potpuniji način nedostajućim zakonskim odredbama vezanim za lečenje krivičnopravne neodgovorne dece, a koja s obzirom na ispoljeni poremećaj mentalnog zdravlja, predstavljaju ozbiljnu opasnost za društvenu zajednicu“, piše u dopisu.

Foto: Privatna arhiva

Roditelj učenika koji ide u sadašnje VIII 2 odeljenje u izjavi za Nova.rs ističe da je uplašen i uznemiren zbog mogućnosti da dečak – ubica kad-tad izađe na slobodu.

„Pričao sam sa različitim ljudima, od javnog tužioca, advokata, pa preko psihologa i psihijatara i svi mi kažu isto: mali ubica može da ponovi masakr. Ne želim da razmišljam o tome, ta činjenica me užasava. Kako je moguće da osoba, bila ona odrasla ili dete, ubije deset ljudskih života i posle nekog vremena normalno šeta među ljudima? Ne. Ztao želimo da se usvoji dopuna Zakona i predloženi članovi, pa makar na taj način da budemo sigurni, ne samo naša deca i mi, nego i celo društvo“, objašnjava ovaj roditelj.

BONUS VIDEO: Zašto smo roditelje žrtve iz Ribnikara čuli na HRT-u, umesto na RTS-u?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare