Filip Gavranović, Luka Žižić i Nikola Ostojić Foto:pRIVATNA ARHIVA, Dragan Mujan/Nova.rs

Luka Žižić, nedavno ubijeni vlasnik kafića "Ritual" u Novom Beogradu, pozajmio je 2.000 evra staklorezcu Filipu Gavranoviću, koji je juče ponovo osuđen na 30 godina za ubistvo komšije, pekara Nikole Ostojića. Portal Nova.rs došao je u posed sudskih spisa koji otkrivaju šta se desilo kobnog dana kada je Gavranović vratio dug Žižiću, koji je nedavno likvidiran u svom kafiću na Novom Beogradu.

Portal Nova.rs otkriva deo iskaza koji se odnosi na I. S., suprugu stakloresca. Ističe se da je ona u više navrata zahtevala od svog supruga da vrati dug koji je imao prema Žižići, koji je nedavno ubijen u „Ritualu“ na Novom Beogradu.

„I. S. je negde oko 18.52 došla taksijem do njegove radnje u Resavskoj. Radnja je bila za bila zatvorena i u potpunom mraku i ona ga je tada pozvala. On se javio na telefon takvim glasom gde je zvučao potpuno zadihano, govorio je brzo i povišenim tonom: „Idi do Beograđanke, idi dole me sačekaj“. Pitala ga je gde je njihov auto, na šta joj je odgovorio da je kod stubova, misleći pritom preko puta radnje. Krenula je ka Beograđanki i u tom kretanju nekih 15 minuta joj se Filip nije javljao, a potom su se čuli kada mu je rekla da je došla do Beograđanke“, navodi se u spisima.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dalje se ističe da joj se Gavranović javio, ali da je i dalje bio čudan.

„On je opet zadihanim tonom govorio da još čeka, da bude kod „Big pice“, koja se nalazi na uglu Kraljice Marije, te je ona ušla u neki kafić gde ga je čekala. Kada je izašla videla je Filipa u kolima. Ušla je u kola potpuno začuđena jer joj nije bilo jasno zašto joj je prethodno govorio da ona ide peške, a on je kolima“, ispričala je ona, navodi se u spisima.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Potom je opisala kako je i Gavranović u tom trenutku izgledao.

„FIlip je bio potpuno crven u licu, mokar, cela glava u mokroj vodi, ruke su mu bile krvave, spoljni deo šake natečen kao od udaraca, na desnoj ruci je imao dve sveže rane, na dlanovima hiljade posekotina. Osećao se na alkohol i rekao je da je to veče bio sa Nikolom, da su pili alkohol, dosta piva, misli pet. Držao je dve novčanice od po 100 evra i rekao joj da je to uzeo od mušterija koji su mu dugovali za slike, na šta mu je ona rekla da ne laže jer su mu oni plaćali u dinarima“, navodi se, a potom dodaje:

Pročitajte još:

„On je na to rekao: „Jeste, platili su mi u dinarima, ali sam ja bio u menjačnici“. Nije mu poverovala te ga je molila da joj kaže odakle mu novac, na šta je on na kraju odgovorio da je uzeo od Tonija koga je ona videla na njihovoj svadbi, a za njega čula da je iz sveta građevine i čini joj se da joj je još jednom ranije Filip pomenuo da je uzeo od njega novac na zajam. Filip joj je rekao da treba da idu da uzmu još 1.800 evra i da sa tih 200 evra  da te večeri vrate Luki dug“, piše u spisima.

„Upitala je Filipa od čega mu rane na rukama, na šta je on rekao da je udarao u zid od besa što ne može to svoje zarađeno da vrati, te da se u radnji sapleo i da su mu od toga posekotine, od stakla u radnji. Oni su se kretali ka Balkanskoj ulici, gde je Filip zaustavio kola i otišao u Masonsku ložu Srbije za koju je ona znala da je on član, a gde je trebalo da uzme preostalih 1.800 evra. Čekala ga je sat i 10 minuta, dopisivali su se, on joj je govorio da bude strpljiva, a kada se vratio doneo je u rukama novčanice od po 500 evra i tri od po 100. Spojio ih je sa onih 200 evra. I dalje se kreću u pravcun restorana „Steko“, gde je bio dogovor sa Lukom da se nađu radi vraćanja pozajmice“, navela je ona.

Pretpostavlja se da je zapravo Gavranović tog dana od Ostojića uzeo svih 2.000 evra.

Kratak susret

I. S. je potom opisala kako je izgledao i susret s Žižićem.

„Sa Lukom je susret bio kratak, ona je bila besna, a nakon toga su otišli kući. Inače, u pogledu vraćanja duga Luki, Filipu je insistirala na tome od četvrtka u noć do petka uveče“, navodi se u spisima.

Luka Žižić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Zbog čega je I. S. toliko insistirala na vraćanju duga, nije poznato. Inače, neposredno pred pomenuti susret, Gavranović je brutalno ubio svog prijatelja, pekara, Nikolu Ostojića.

Ostojić je pronađen mrtav 3. novembra 2017. godine u zaključanoj staklorezačkoj radnji, koja se nalazi preko puta njegove pekare u Resavskoj ulici u Beogradu.

Pre nego što je zločin otkriven, policija, prijatelji i porodica danima su tragali za Nikolom, čiji je nestanak prijavila njegova supruga Vera Ostojić, nakon što se nije vratio kući, niti javljao na telefon.

Nikola Ostojić
Nikola Ostojić Foto: Privatna arhiva

Ubijeni i žrtva bili su dugogodišnji prijatelji i imali su lokale jedan preko puta drugog, a kako su svedoci govorili, oni su važili za bliske prijatelje.

Kobnog dana žrtva i ubica su se našli u kafiću u kome su često boravili, nakon čega su se uputili u staklorezačku radnju kod Gavranovića. U jednom trenutku došlo je do svađe između njih dvojice, a potom i tuče, koja je ubrzo kulminirala u stravični zločin.

Rekonstrukcija ubistva u kafiću Ritual
Foto: Nova.rs/video

Sa druge strane, javnost je za ime Luke Žižića juče prvi put čula kada je reč o zločinu u Resavskoj. Žižić je nedavno ubijen dok je sedeo u svom lokalu na Novom Beogradu.

Njemu je ubica prišao i ispalio nekoliko smrtonosnih hitaca.

BONUS VIDEO:Rekonstrukcija ubistva u kafiću Ritual

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar