Nestala devojcica Danka Ilić ima 2 godine u Banjskom polju kod Bora Foto:Facebook/Jovana Dragomirovic/Privatna arhiv/MUP

Potraga za Dankom Ilić (2) traje već osam dana. Srpska policija, zajedno sa kolgama iz Beča, nastavila je da utvrđuje ko su osoba sa snimka zbog kog je istraga proširena i na glavni grad Austrije. Za Dankom traga više stotina pripadnika policije i spasilaca, pretražen je svaki pedalj Banjskog polja iz kog je 26. marta nestala bez traga, a ovo su neki od ključnih trenutaka istrage.

Dok bečka policija utvrđuje ko su žene sa snimka zabeleženog u subotu u Beču, na kom se vidi i devojčica koja liči na nestalu Danku Ilić, srpska policija i spasilački timovi nastavljaju da rade na terenu u Srbiji.

Osam dana strepnje

Osam dana je prošlo otkako je Danka Ilić poslednji put viđena u dvorištu kuće u Banjskom polju i otkako se prvi put oglasio sistem „Pronađi me“.

Već osam dana cela Srbija sa strepnjom iščekuje bilo kakvu informaciju o devojčici. Potraga je otpočela pretragom užeg kruga mesta na kom je poslednji put viđena u Banjskom polju, a do danas je znatno proširena, pa je pregledan svaki pedalj ovog sela i njegove okoline.

Dva dana od ključnog traga

Sedmog dana od nestanka devojčice, u nedelju 31. marta, predsednik Srbije je saopštio da se pojavio novi trag koji bi mogao biti značajan u potrazi. Potom je objavljeno da je reč o snimku nastalom na tramvajskoj stanici u Beču, koji je zabeležio jedan Srbin videvši na stanici dve žene koje su mu se učinile sumnjivima. Snimak je poslao policiji u Srbiji, a zatim je prosleđen policajcima u Austriji, koji sada pokušavaju da rasvetle ko su osobe koje se na njemu vide.

Osim srpske i bečke policije, snimak je pogledala i Ivana Ilić, majka nestalog deteta.

„Snimak sam pogledala, ali zbog toka istrage ne smem da komentarišem. Policiji svaka čast, ljudi ne spavaju, danonoćno traže. Nadam se da ćemo što pre zagrliti naše dete“, navodi majka nestale Danke u ekskluzivnom razgovoru za Nova.rs.

Dva dana na Interpolovoj poternici

Nakon što su se pojavile sumnje da je mala Danka van Srbije, uzimajući u obzir sumnjivi snimak, za malom Dankom je raspisana i žuta Interpolova poternica, čime je sumnja da je Danka žrtva otmice pojačana. Kako je za Nova.rs ranije objasnila bivša majorka MUP Srbije, Slavice Radovanović.

Žuta poternica za Dankom Ilić Foto:Interpol

„Žuta Interpolova poternica raspisuje se prilikom potrage za nestalim licima za koje se pretpostavlja da su žrtve otmica, pre svega se odnosi na maloletnike, ali i odrasle osobe, ali i da bi pomogla identifikaciji osoba koje to ne mogu same da učine. Ova vrsta poternice je obavezujuća za sve policije sveta i predstavlja moćno oružje u rukama policije i što je najvažnije, daje rezultate. Policajci dobijaju sliku lica i opis, sa karakterističnim znacima, visinom i drugim bitnim podacima i bukvalno će svaki pozornik u svakom kvartu znati da se traga za njom. To je bitno jer sada i svaki policajac u Mađarskoj, Austriji ili nekoj trećoj zemlji zna da je u Srbiji nestala devojčica Danka i ukoliko je vidi, intervenisaće“, objasnila je Radovanović za Nova.rs.

Tri osobe uhapšene

Tri osobe privedene su otkako se traga za Dankom Ilić. Reč je o osobama iz Bosne i Hercegovine koje su uhapšene nakon što su na društvenoj mreži TikTok objavljivali da imaju informacije o Danki. Policija je te podatke proverila, a kada je utvrđeno da su lažne, trima osobama su stavljene lisice.

Desetine saslušanih

Policija je od prvog dana, par sati nakon što je prijavljen nestanak deteta, na terenu počela da razgovara sa ljudima iz Banjskog polja. Na desetine komšija je ispričalo svoja saznanja o danu kada je Danka nestala, policija je ispitivala i Dankine roditelje, otac je podvrgnut poligrafskom testiranju koje je prošao. Sa druge strane, Dankina majka nije poligrafski testirana jer je u drugom stanju.

Bonus video: Potraga u Banjskom Polju za nestalom Dankom Ilić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare