Foto: Nova.rs, Miljana Isailović/Nova.rs

Još 57 radnika kanadske fabike “Magna” u Aleksincu javilo se noćas i jutros u aleksinačku Hitnu pomoć zbog istovetnih simptoma trovanja koji su bili prisutni kod 104 njihovih kolega, koji su se u noći između sredu i četvrtka obratili zdravstvenim službama.

Fabrika je po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu bila zatvorena do sinoć kada je u pogone ušla treća smena jer je, kako je saopštio predsednik opštine Dalibor Radičević, Institut za bezbednost i zdravlje na radu “1. maj” ustanovio da vazduh više nije kontaminiran. Međutim, čim su ušli u halu, radnici su počeli da se guše.

Pročitajte još:

„Do pre pola sata zbrinuli smo ukupno 57 radnika ‘Magne’ sa simptomima trovanja disajnih puteva. Da li je od lepka ili nečeg drugog mi to ne možemo da znamo. Deset je upućeno na interno odeljenje bolnice u Aleksincu, četvoro je zadržano na lečenju. Jedan od njih je upućen u Niš pa je zatim vraćen, oni će ostati danas u bolnici. Svi su u stabilnom stanju, ali su uznemireni jer se trovanje ponovilo“, saopštio je Goran Vidić, direktor bolnice u Aleksincu.

Šta truje aleksinačke radnice i dalje je misterija, pominje se da se radi o lepku za podne obloge koji je korišćen u sredu uveče prilikom postavljanja pločica u fabričkoj hali.

Ministarstvo zdravlja se oglasilo pozivajući se na nalaz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA, da se radi o isparenjima lepka na bazi sintetičkog kaučuka i organskih rastvarača koji se koristi za tapaciranje delova za automobile koji se proizode u “Magni”. Osnovni javni tužilac Ivan Mitrović kazao je da je obavljen uviđaj te da se utvrđuje šta se desilo u ovoj fabrici te da će zavisno od rezultata odlučiti o krivičnom gonjenju odgovornih.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare