Foto:Miloš Miškov Betaphoto; Tanjug/Milos Milivojević; Aehiva Nova.rs; -Stock_milos_rafailovic; ATA/Stefan Tomasevic;

Kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, optuženih za sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje, nastavljeno je suđenje pred Specijalni sudom. Sam početak ročišta obeležio je povratak advokata Dejana Lazarevića u postupak kao branilac Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još osmorice optuženih, nakon čega je nastavljeno suđenje izvođenjem pisanih dokaza.

U sudnici je prvo pušten iskaz optuženog Alekse Šejića iz februara 2021. godine koji je dao policiji, a za koji je potom na suđenju tvrdio da je dat pod prinudom.

Nakon više desetina minuta, sudija je odlučila da prekine slušanje ovog snimka u sudnici i upitala branioce da li oni mogu da joj kažu gde se čuje neka pretnja ili prinuda, nakon čega se javio i sam Šejić.

„Ja nisam sudija rekao da mi je prećeno tokom razgovora, nego pre saslušanja. Satima sam bio na stolici, sedeo… Pogledajte vreme saslušanja, ja sam uhapšen u pola osam. Izričito tvrdim da sam tražio advokata Nikolu Ristovića i da advokata nisam dobio. Ja sam došao ovde, nisam znao da mogu da menjam advokata i rečeno mi je da ne mogu nikoga da obaveštavam. Situacija nije kao što je tužilac ovde obaveštava“, rekao je Šejić.

Tužilac Saša Ivanić je rekao da je kao i do sada, saslušanje bilo po zakonu.

Sudija je potom pitala optuženog Vladimira Dimitrijevića da li je bilo prinude ili pretnji dok je on saslušavan u policiji, kako bi bila doneta odluka da li da se preslušavaju snimci sa saslušanja.

„Tokom saslušanja nisam imao pretnje ni prinude, sve je bilo pre saslušanja“, rekao je Dimitrijević.

„Nije tačno da su tužilac, ministar i policija bili u dvorištu, bili su u garaži“

Sudija je naložila da se pregleda zapisnik o uviđaju iz kuće u Ritopeku, od 25. aprila 2021. godine. Za reč se odmah javio advokat Dejan Lazarević, tvrdeći da zapisnik nije verodostojan.

„Kako se navodi u dokumentu, uviđaj je počeo u 17.45 sati. Ja sam došao 10 minuta kasnije. Nije bilo nasilno, već fiktivno otvaranje blindiranih vrata nekim pajserom, a vrata su bila otključana. Videli smo hodnik i blindirana vrata koja su bila otključana. Nakon otvaranja blindiranih vrata u skrivenu prostoriju je ušao jedan čovek, nije imao opremu forenzičara, zadržao se dva do tri minuta. Insistirao sam da se legitimiše, ali on je izašao posle dva tri minuta. Tužilac Saša Ivanić je stajao pored tog malog otvora, a ja pored njega. Taj čovek je izašao, rekao mi je „ko si ti da pitaš ko sam ja“, a onda je tužilac rekao da je šef forenzike, ali nije hteo da kaže ime i prezime. Nije tačno da su glavni tužilac, ministar i policija bili u dvorištu, bili su u garaži“, rekao je Lazarević.

Pretres vile Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, advokat Dejan Lazarević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

On je naveo da je potom u skrivenu prostoriju ušlo deset do 15 osoba, među kojima su bili i advokati, on i Nikola Ristović. Kako je dodao Lazarević, čovek koji se predstavio kao šef forenzike rekao je da mogu da priđu na oko dva do tri metra od mašine za mlevenje mesa koja se nalazila u skrivenoj prostoriji.

„Na sredini je bio slivnik kom smo svi mogli da priđemo, svi smo ušli i tu ostavili DNK tragove tu. U hodniku, kada smo videli da su otvorena ta mala vrata, između garaže i te skrivene prostorije, bile su tu neke kese, neke stvari. U zapisniku je navedeno da je tu pronađena neka puška u koferu. To nije video ni tužilac Saša Ivanić, ni ja. Sve stvari iz kesa su stavljene na šatorsko krilo, policajci su se tu zavlačili i snimali svojim telefonima. Ko god je hteo bio je blizu stvari. Dokazi su kontaminirani Samo je tužilac stajao sa strane. Doći ćemo do istine, ako sud odobri da bude ispitan taj šef forenzike“, rekao je Lazarević tvrdeći da su izveštaji o pregledu lica mesta falsifikat.

On je rekao da je falsifikovan datum izveštaja, kao i potpis i da su u kuću u Ritopeku ubačene stvari.

„Nađena je ogromna količina oružja, municije. Videćete da to što je nađeno nije u vezi sa okrivljenima. Očekivao sam da će tužilac posle odustanka tužioca od krivičnog gonjenja okrivljenog saradnika Nikole Spasojevića, odustati i od ostalih, ali nije“, rekao je advokat Dejan Lazarević.

Tužilac Saša Ivanić rekao je da nema govora o neovlašćenom ulasku u kuću u Ritopeku, kao ni skidanju postavljenog pečata.

„Kako branilac Lazarević nije ranije stavio primedbu da je NN lice ušlo u prostoriju pre tužioca? Da li možete da verujete da je jedan branilac sa iskustvom takvu priliku propustio? Istraga je bila u toku, a danas se saopštava navodno prisustvo nekog civila, nepoznatog lica. Na zapisnik niko, do danas, nije stavio nikakvu primedbu. Tvrdim da je zapisnik o uviđaju apsolutno zakonit dokaz i predlažem da predlog obijete kao neosnovan“, rekao je tužilac.

„Tužilac i ja znamo ko je ušao i kako se predstavio, ako je to Nenad Vukanić, onda je to visok čovek koji je ušao. Samo recite da li ja govorim ili ne govorim istinu“, rekao je Lazarević, i dodao da branilac sam bira kada će nešto da iznese.

„Gde su nestale pločice, laminat i tuš kabine?“

Marko Miljković se javio za reč i naveo da je službeno lice izgubilo legitimaciju na stadionu u Humskoj prilikom pretresa, zbog čega su morali da otpečatiraju ponovo prostorije u Humskoj.

Marko Miljković Foto: E-Stock Milos Rafailovic

„Vidimo da iskusan tužilac ne razlikuje pretres i uviđaj. Zašto Draganića nisu obavestili o pretresu u Ritopeku? Imamo slike na kojima se vidi da su od februara do aprila ulazili razni ljudi i kamioni. Šta su unosili i iznosili, mi to ne znamo. Gde su nestale pločice, laminat i tuš kabine?“, rekao je Miljković i pitao gde su zapisnici iz tog perioda.

Osim šefove kriminalnog klana, advokat Dejan Lazarević ponovo zastupa i Vladimira Greka, Dejana Tešića, Nebojšu Jankovića, braću Miloša i Marka Budimir, Senada Rešovića, Dragana Mitrovića i Nemanju Đurića.

Bonus video: Žandarm Nenad Vučković o Veljku Belivuku – AUDIO SNIMAK

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar