Pahomije i Saborna crkva u Vranju Foto: Wikipedia/Чигот, Vesna Lalić

Nakon što je još uvek nepoznata osoba iz kancelarije blagajne Eparhijskog doma u Vranju odneo 5,2 miliona dinara, Eparhija vranjska ponovo se našla u fokusu javnosti. I to nije prvi put, posebno imajući u vidu da je i prvi čovek ove Eparhije svojevremeno punio novinske stupce zbog krivičnih dela za koja su ga optuživali. Reč je o episkopu vranjskom Pahomiju, koji je bio optuživan za seksualno zlostavljanje četvorice maloletnika.

Policija i tužilaštvo u Vranju još istaržuju ko je i na koji način iz službene kancelarije blagajne koja se nalazi u Eparhijskom domu u Vranju odneo 5 miliona i 250 hiljana dinara. Izuzeti su snimci sa sigurnosnih kamera, uzeti su takođe i biološki tragovi, a obavljen je i razgovor sa zaposlenima u Eparhiji. Na njihovom zvaničnom sajtu još postoji saopštenje da je nestala veća količina novca, dok se saslušavaju službenici koji su ovde zaposleni.

U trenutku krađe, kako smo uspeli da saznamo, vladika vranjski Pahomije boravio je u Beogradu. I upravo zbog njega svojevremeno je cela Srbija brujala o ovoj eparhiji.

Optužbe za seksualno zlostavljanje

Pre više od dve decenije, 2002. godine, četvorica dečaka od kojih su trojica bila maloletna, optužili su Pahomija (Tomislava) Gačića za seksualno zlostavljanje u periodu od 1999. do 2002. u službenim prostorijama Eparhije vranjske, a krivične prijave protiv visokog crkvenog starešine podnete su 31. decembra 2002. godine. Trojica od četvorice bila su maloletna, a za ovaj skandal saznalo se godinu dana kasnije, kada su isplivali i detalji prijave u kojima su dečaci Pahomija optuživali da ih je neprimereno dodirivao i terao da se „druže“. Međutim, 2006. godine Pahomije je oslobođen jer je predmet zastareo.

Nešto kasnije, Pahomije se ponovo susreo sa teškim optužbama. Marta 2013. godine bivši magacioner N. S. (31) optužio ga je za sekusalno zlostavljanje koje se dogodilo 2003. godine. Ipak, i ove optužbe imale su isti epilog – protiv Pahomija nije podignuta optužnica jer je tužialštvo zaključilo da za to nema razloga. I pored svega ovoga, Pahomije je ostao na čelu Eparhije vranjske. U međuvremenu, na njegov račun stigle su nove optužbe.

Vladika Pahomije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Finansijske malverzacije

Pahomijeve „kolege“ crkvenjaci optužili su ga za brojne finansijske malverzacije Srpskoj pravoslavnoj crkvi, prilikom čega su naveli da je barem 20 do 30 iskušenika monaha pobeglo lično od episkopa Pahomija.

„Svi koji su došli monasi, iskušenici, a njih je bilo oko 20-30 pobeglo je lično od episkopa Pahomija. Što je strašnije i crna slika njegovog rada to je da je od njegovog dolaska opustošio sve crkve – uveo je namet, izmišljene fondove da bi sve prihode od crkve što uberu u toku godine za svoje potrebe, tj. održavanje istih uzeo za tobož eparhiju“, naveli su odbornici.

Oni su se žalili i na izgradnju crkve u Božnjevcu kod Bujanovca da vladika Pahomije prihvata najskuplje ponude na tenderima.

Foto: instagram/eparhija__vranjska; Shutterstock

„Pahomije se ne libi ničega samo da dođe do prokletih para i to baš u mestu gde je sirotinja ‘da ne može biti siromašnije i teže za opstanak crkvi i srpskog naroda’“, navode u pritužbi.

Oni ističu i primer crkve svetog Đorđa u Čukarki u opštini Preševo, gde je ova crkva navodno dobijala 500 evra mesečno od Telekoma Srbije za postavljanje repetitora ove mobilne mreže na posedu crkvenog imanja i da je vladika navodno nekoliko godina uzimao novac od Telekoma, a da nije obavestio crkveni odbor Crkvene opštine Preševo, kao ni odbor ove crkve.

Tek kada su saznali za ovo, Pahomije je navodno pristao da im da polovinu novca, a da drugi deo zadrži za sebe.

„Zna se da on ima ceo vozni park raznih limuzina i džipova i za njega kako smo naveli vidi se odakle su“, napisali su tada crkveni odbornici Eparhije vranjske Saboru i Sinodu SPC-a.

Odlikovao haškog osuđenika

U okviru proslave 690 godina postojanja manastira Svetog Nikola u Vranju, episkop vranjski vladika Pahomije odlikovao je haškog osuđenika Vladimira Lazarevića. Uručio mu je orden Surduličkih mučenika. Inače, kako smo ranije pisali, Lazarević je penzionisani general nekadašnje Vojske Jugoslavije, u Haškom tribunalu osuđen na 14 godina zatvora za komandnu odgovornost, pomaganje i podržavanje zločina protiv čovečnosti, koji su obuhvatali deportaciju i prisilno premeštanje civila kosovskih Albanaca.

Pahomija odlikovao Vučić

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na ceremoniji odlikovanja prilikom obeležavanja Dana državnosti u februaru 2022. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je orden manastiru Prohor Pčinjski koji je primio Pahomije. Orden je dodeljen manastiru za naročite zasluge u očuvanju i negovanju pravoslavlja i tradicije srpskog naroda povodom 950 godina postojanja.

Bonus video: U nastavku akcije „Armagedon“ uhapšeno 14 pedofila

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare