Foto: Marko Djokovic/Starsport.rs ©, SCREENSHOT

Generalni sekretar Vlade republike Srbije Novak Nedić, kako navodi NIN, učestvovao je u zataškavanju slučaja "Komitet", kada su u oktobru 2018. godine članovi klana Veljka Belivuka upali u kafić u beogradskoj Beton hali i pretukli obezbeđenje, vlasnika i neke goste. Nedića su dovodili u vezu sa navijačima, iznosili razne optužbe na njegov račun, poput toga da je pretio pištoljem, međutim, on se ni o čemu nije izjašnjavao. Portal Nova.rs otkriva ko je Novak Nedić.

Generalni sekretar Vlade Srbije, iako mlad, ima 40 godina, već ima zavidnu karijeru u politici i staž u državnim organima. U državnu službu stupio je u novembru 2012. kao zamenik generalnog sekretara Vlade, a od maja 2014. godine u više mandata obavlja funkciju generalnog sekretara Vlade Republike Srbije, tako da će ove godine obeležiti deceniju rada u državnim organima.

Pročitajte još:

Srbija baš nema sreće sa sekretarima, jer posle nekadašnje državne sekretarke MUP Srbije Dijane Hrkalović, u vezu sa članovima klana Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, doveden je i Nedić. NIN je objavio tekst u kome se navodi da je Nedić uticao na svedoke i oštećene iz slučaja „Komitet“ koji se dogodio u oktobru 2018. godine.

Tada je grupa huligana, članova navijačke grupe „Principi“, koje je tada predvodio Aleksandar Vidojević, upala u klub u beogradskoj Beton hali. Prebijeni su vlasnik, pripadnici obezbeđenja kluba, kao i neki gosti.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Policija je uspela da pohapsi osumnjičene koji su potom i optuženi, ali se sudski postupak otegao. U međuvremenu su svi svedoci i oštećeni koji su dobili batine bitno promenili svoj iskaz u odnosu na ono što su ipsričali u policiji. Sve je zahvatila amnezija, a prema tvrdnjama NIN-a, upravo je Nedić uticao na svedoke, među kojima je bio i vlasnik „Komiteta“ da postanu zaboravni.

Duže od državne službe traju veze Nedića sa navijačima „Partizana“, a po nekima, te veze ne da mu nisu smetale za obavljanje funkcije generalnog sekretara Vlade, već su bile preporuka.

Novak Nedić, koji je član Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS), navodno je održavao kontakte između navijača Partizana i Srpske napredne stranke po njenom dolasku na vlast.

Deo navijača crno-belih je „na nož“ dočekao, pre svih, Aleksandra Vučića, koji nikada nije krio da je vatreni navijač „Crvene zvezde“. Izbegnuto je pogrdno skandiranje sa tribina, a navodno je to i najveća zasluga Novaka Nedića, koja nije zaboravljena.

Aleksandar Stanković FOTO: SCREENSHOT

Iako je Novak izašao iz „Partizana“ još 2014. godine, njegov otac Vojislav bio je potpredsednik kluba do 2016. godine. Stariji Nedić je bio i predsednik Advokatske komore Beograda, a u SNS se, za razliku od mnogih preletača, učlanio 2010. godine, još pre nego što su došli na vlast. Za porodicu Nedić u javnosti se u više navrata govorilo da su siva eminencija u „Partizanu“.

Inače, Novak Nedić se ranije dovodio u vezu sa ubijenim navijačem Aleksandrom Stankovićem, zvani Sale Mutavi, Veljkom Belivukom. Stanković je ubijen 2016. godine, a njegovoj sahrani prisustvovao je upravo generalni sekretar Vlade Srbije.

Sale Mutavi FOTO: SCREENSHOT

Na račun Novaka Nedića proteklih godina pljuštale su brojne optužbe. Ipak, on se gotovo nikad nije oglašavao o tome.

Vladimir Vuletić, bivši potpredsednik FK „Partizan“, marta prošle godine, na saslušanju u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), izneo je ozbiljne optužbe na račun generalnog sekretara.

Govoreći o stanju u „Partizanu“, kao najteži momenat u klubu istakao je situaciju iz 2015. kada ga je pozvao predsednik FK „Partizan“ Zoran Popović i predočio da mu je Novak Nedić pištoljem pretio da natera tadašnjeg trenera Zorana Milinkovića da „pusti“ utakmicu protiv FK „Borac“ iz Čačka. Tada mu je i rekao kako trener treba da obavi razgovor sa nekim od igrača, pomenuvši direktno Stefana Babovića, kako bi utakmica promenila tok u korist Borca.

Nedić je nastavio porodičnu tradiciju i završio je Pravni fakultet u Beogradu, a radio je kao volonter u Trgovačkom sudu, ali i u tadašnjem Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu, sadašnjeg Specijalnog suda. Takođe, radio je i kao pripravnik i kao advokat u kancelariji svog oca Vojislava Nedića.

BONUS VIDEO: Snimak prebijanja pripadnika obezbeđenja Miloša  Vazure

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare