Foto:E-Stock_nenad_milosevic; Goran Srdanov/Nova.rs

Generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić, čiji partijski staž na visokim funkcijama prate brojne i neistražene kontroverze o povezanosti sa kriminalom, izazvao je nezapamćen incident kada je prošlog petka najpre verbalno napao, a potom vređao i pretio po život i bezbednost penzinisanom direktoru policije Vladimiru Rebiću, sa kojim se slučajno sreo – na Novom bežanijskom groblju, na jednoj sahrani. Kako za „Novu“ priča dobro obavešten izvor, incident se dogodio ispred kapela, uoči sahrane kojoj su obojica prisustvovala, i to pred brojnim svedocima.

„Nedić je stajao ispred kapele u trenutku kada je Rebić pristigao. Čim ga je ugledao počeo je da mu dobacuje, a potom i da ga vređa. Kao da je u kafani, a ne na sahrani. Prisutni su bili šokirani i u neverici posmatrali šta će se dogoditi jer je izgledalo kao da će svakog trenutka nasrnuti na Rebića“, otkrio je za „Novu“ jedan od očevidaca incidenta.

Prenosi da je Nedić sve vreme vikao, kao i da su svi čuli šta je poručio Rebiću.

„Počelo je sa ’Je**ću ti mater, pi**o jedna, sve si nas izdao’, a završilo sa ’Naći ću te gde god da si, znam gde se krećeš i gde sediš svaki dan, doći ću i je**ću ti kevu’. Rebić je međutim, verovatno svestan da nije ni vreme ni mesto za bilo kakve obračune, ostao dostojanstven i bez ikakve reakcije na ovo nedostojno ponašanje“, kaže naš sagovornik i dodaje:

Vladimir Rebić Foto:E-Stock_nenad_milosevic

„Kada je posle nekoliko minuta konačno shvatio da su svi zgroženi njegovim ponašanjem, da ga gledaju s prezrenjem jer se tako ponaša na mestu udaljenom nekoliko koraka od ožalošćene porodice okenuo se i bez reči otišao sa groblja pre nego što je sahrana i počela“.

„Nova“ je, kako bi proverila navode o incidentu na groblju, kontaktirala bivšeg direktora policije Vladimira Rebića, i između ostalog, upitala šta bi mogao biti motiv Nedićevog napada. On je samo kratko potvrdio da je do incidenta došlo, ali nije želeo da ga komenatariše.

Pročitajte još:

„Podneo sam prijavu protiv Nedića nadležnoj policijskoj stanici i to je jedino što ću komentarisati za medije o ovom događaju“, rekao je Rebić.

Pitanja smo poslali i sekretaru Vlade Novaku Nediću kako bismo čuli i njegovu strane priče o tome zašto je pretio bivšem direktoru policije. Odgovor međutim, nismo dobili.

Motiv nepoznat

Ono što je takođe, bar zasad, ostalo bez odgovora jeste razlog ovog sukoba, posebno ako se ima u vidu što Rebić od prošle godine više nije aktivni policajac i što nema nikakve veze s MUP-om. Sagovornik „Nove“ tvrdi da je sama činjenica što se sve dogodilo na sahrani dovoljan dokaz da Nedić ima toliko ozbiljan problem sa Rebićem, da ni na sahrani nije mogao da se iskontroliše.

Novak Nedić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Imajuću u vidu da je Novak Nedić, po vokaciji, najpre partijski vođa organizovanih navijačkih grupa, koje se po potrebi regrutuju u režimske svrhe, kao nedavno na mitingu SNS u Pančevu, gde je usnimljen kako predvodi ’batinaše’, sukob s Rebićem bi mogao da bude i na tim relacijama. Poznato je da je u vreme dok je bio u upravi FK Partizana, Nedić bio blizak sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su uhapšeni upravo u vreme kada je na mestu direktora srpske policije bio Vladimir Rebić“, kaže naš sagovornik.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Njemu je, pak, verovatnije, da bi uzrok incidenta trebalo tražiti u događajima koji su trenutno aktuelni, a koji nemaju veze sa navijačkim grupama, već sa organizovanom proizvodnjom narkotika i progonom i smenom inspektora koji su tu aferu razotkrili.

Branio Malog Sentu

„Poznato je da je Rebić bio je jedini policijski rukovodilac koji nije učestvovao u hajci protiv smenjenog načelnika Slobodana Milenkovića i inspektora iz njegovog Četvrtog odeljenja za borbu protiv droga, koji su razotkrili najveću narko-plantažu u evropi zvanu „Jovanjica“. On je otvoreno stao iza inspektora i njihove akcije, tvrdeći da su čak dva puta prošli poligrafska ispitavinja o tome, da je čitava afera montirana i izrežirena. Zbog toga se i sam našao na udaru, što je naposletku rezultiralo najpre njegovim podužim godišnjim odmorom, a potom i penzionisanjem“, podseća naš sagovornik.

Slobodan Milenković Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Rebić je, kako kaže sagovornik, do danas ostao jedini policijski funkcioner koji je odbacio sve optužbe na račun inspktora da su aferu montirali kako bi iskompromitovali predsednika države Aleksandra Vučića i njegovu porodicu. Odlaskom Rebića u penziju decembra 2021. srpska policija je ostala bez direktora, jer njegov nasledsnik do danas nije imenovan.

Na meti zbog „Jovanjice“

Nakon razotkrivanja „Jovanjice“, i sam Rebić se našao na udaru vladajućih struktura i njima bliskih medija, koji bi, kao tvrde upućeni, sa njim „nastavili da se obračunavaju kao sa Milenkovićem i njegovim inspektorima da nije otišao u penziju“.

Pročitajte još:

Rebić se na mestu direktora policije nalazio od januara 2016. a naredne godine ostaće upisane u MUP kao one u kojima su se događali najveći potresi. Iako je blisko sarađivao sa tadašnjim ministrom Nebojšom Stefanović, ali i drugim partijskim službenicima koji su u to vreme harali MUP-om, Rebić se nikada nije preterano isticao, niti je, za razliku od svojih „savremenika“ dovođen u vezu sa nekim zloupotrebama. U toku karijere najviše vremena preoveo je u saobraćajnoj policiji, čiji je načelnik bio uoči imenovanja za direktora policije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare