Ultralaki avion "Esqual VM-1C" srušio se juče oko 12.10 časova, u blizini Batajničke petlje u njivi, a na licu mesta stradao je pilot Aleksandar Arsić, vlasnik kompanije "Arsi aviation". Prema dosadašnjim informacijama, pilot je ubrzo nakon poletanja sa aerodroma „13. maj“ u Zemun Polju javio da su mu otkazale komande, a reč je o čoveku koji se bavio proizvodnjom aviona.

Nesreća se dogodila nedaleko od poletne staze aerodroma, a u avionu se nalazio samo pilot.

„Do pada je došlo nedaleko od poletno-sletne staze aerodroma nakon faze poletanja. Reč je o dvosedu“, kaže izvor Nova.rs.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Odmah nakon nesreće, odnosno gubitka kontakta sa letelicom Spasilačko-koordinacioni centar Direktorata civilnog vazduhoplovstva uzbunio je Helikoptersku jedinicu MUP-a Srbije koja je poslala dežurni helikopter u pretragu. Letelica je locirana za manje od 10 minuta, a ekipa Hitne pomoći mogla je samo da konstatuje smrt pilota. Navodno, pilot je želeo da isproba nešto na avionu, te je zbog toga poleteo.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U trenutku nesreće, stradali Arsić nalazio se u ultralakom avionu „Esqual VM-1“, koji se nalazi u vlasništvu fabrike „Arsi aviation“, čije je upravo on vlasnik.

Foto: Youtube/TangoSix

Prototip je ove godine nekoliko puta posetio Srbiju, gde je pilote sa njegovim karakteristikama upoznao njegov vlasnik i proizvođač, stradali Arsić.

Maksimalna brzina ove letelice je 302 kilometara na čas.

Ultra-laki avion Esqual VM-1C
Foto: Wikipedia/FlugKerl2

„Mi smo kompanija specijalizovana za proizvodnju i montažu karbonskih vlakana. Naši sadašnji kupci su iz vazduhoplovne i proizvodne industrije. Nalazimo se u Višnjici u istočnom delu Beograda, glavnog grada Srbije“, navodi se na sajtu firmie „Arsi aviation“.

Pročitajte još:

Ističu i da od 2007. poseduju i imaju ekskluzivna prava za proizvodnju i prodaju „“Esqual VM-1C“, a upravo u toj letelici je Arsić stradao.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar