Dejan Stojković Foto: mod.gov.rs, privatna arhiva

Ni posle godinu dana od pogibije vojnika Dejana Stojkovića (39), koji se 21. juna ugušio u oklopnom vozilu tokom pripreme vojne vežbe „Munjeviti udar 2021“ na Pešteru, Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru nije pokrenulo istragu protiv odgovornih za ovu tragediju.

Iako su državni organi, na čelu sa Ministarstvom odbrane i Generalaštabom, združeno pokušavali da zataškaju tragičnu smrt starijeg vodnika, planove im je osujetio upravo list „Nova“, koji je uporno izveštavao o ovom događaju.

Novopazarsko tužilaštvo bilo je prinuđeno da pokrene predistražne radnje, posebno kada je stigao toksikološki i obdukcioni nalaz koji je potvrdio da smrt nije bila prirodna, već nasilna. Naloženo je veštačenje oklopnog vozila, ali uprkos tome što je obavljeno na Mašinskom fakultetu u Beogradu, do danas nije prosleđeno tužilaštvu.

Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva

Činjenica da se slučaj godinu dana nije mnogo odmakao od početka, jasno ukazuje da je po sredi sistemsko zataškavanje očigledne pojedinačne krivice, kao i skrivanje i zaštita odgovornih.

Naime, kobnog dana, stariji vodnik prve klase Vojske Srbije preminuo je tokom pripreme vojne vežbe, na Pešteru, a Ministarstvo odbrane je istog dana izdalo saopštenje o njegovoj smrti, tvrdeći da mu je „naglo pozlilo“.

Ubrzo su iz redova Vojske procurele informacije da je Stojković poginuo tokom vežbe, kada se u njegovom oklopnom vozilu aktivirao protivpožarni sistem. S obzirom na to da pomenuti sistem podrazumeva ispuštanje gasa koji isisava kiseonik i na taj način sprečava širenje plamena, vodnik Stojković se ugušio zbog manjka kiseonika, ali i izloženosti otrovnom gasu.

Sve to je potvrdilo toksikološko veštačenje, nakon kog je Ministarstvo odbrane moralo da prizna da je njegova smrt bila nasilna.

Foto:Nova S

Sagovornici „Nove“ ranije su izjavili da je do aktiviranje požarnog sistema u oklopnom vozilu došlo zbog čistog javašluka, ali i bahatosti vojnih starešina, koji su dozvolili da kobnog dana čitava Vojska Srbije, bude stavljena u službu promocije vladajućeg režima i jeftine zabave za javnost.

Naime, otrovni sistem u Stojkovićevom vozilu aktivirao se zbog naglog porasta temperature, do koje je došlo najpre zbog ekstremne spoljnih temperatura od tog dana, a onda i zbog detonacija projektila koje su dočaravale napade na vozilo za potrebe snimanja.

Pročitajte još:

U trenutku kada se sistem aktivirao, vodnik je radio vezom obavestio starešinu da mora da se zaustavi i zajedno sa šest članova posade napusti oklopno vozilo.

Dozvolu za to, međutim nije dobio, a nakon što ju je opet zatražio, odlučio je da stane kako bi svi mogli bezbedno da izađu.

To je pošlo za rukom svima, osim njemu, koji je po protokolima vojske, kao vodnik morao da izađe poslednji.

Na vratima tenka ostao je da visi bez svesti.

Vežba ni tada nije prekinuta, već je sanitet Hitne pomoći morao da se probija između oklopnih vozila i tenkova, kako bi stigao do Stojkovića, dok su oko njih odjekivale eksplozije projektila.

Foto: mod.gov.rs

S obzirom na to da nisu imali kiseonik pri sebi, Stojković je transportovan u kraljevačku bolnicu, ali je ubrzo po prijemu preminuo.

Iako je poginuo na radnom zadatku i usput izveo herojski čin tako što je spasao šestoricu vojnika, Dejan Stojković sahranjen je u tišini, bez vojnih počasti i bez prisustva bilo kojih zvaničnika, kako vojske tako i države.

BONUS VIDEO: Vojne vežbe na Pešteru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare