Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva; mod.gov.rs

Ni gotovo godinu dana od sumnjive smrti starijeg vodnika Dejana Stojkovića, koji je pod neutvrđenim okolnostima preminuo tokom pripremnih vežba za vojnu manifestaciju "Munjevit udar 2021" juna prošle godine na Pešteru, okolnosti tog tragičnog događaja još nisu rasvetljene. Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru se ne oglašava na pitanja redakcije "Nova.rs" da li je urađeno veštačenje vojnog vozila, a po svemu sudeći, kraj istražnih radnji se u ovom slučaju ni ne nazire.

Stariji vodnik prve klase Vojske Srbije Dejan Stojković, tog kobnog 21. juna 2021. godine na Pešteru preminuo jer mu je, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, naglo pozlilo. Nakon što se javnost zainteresovala za ovaj slučaj, Ministarstvo se još jednom oglasilo, rekavši da čeka nadležne institucije da daju konačan sud o tome šta se dogodilo tog dana, a nalazi obdukcije njegovog tela nedvosmisleno su pokazali da je Stojkovićeva smrt nastupila usled trovanja gasom. Tim obdukcionim nalazom potvrđene su sumnje javnosti i Stojkovićevih kolega, ali i članova njegove porodice koji su od prvog dana u razgovoru za list i portal „Nova“ tvrdili da je reč o zdravom vojniku, koji je prošao sve važne provere neophodne za bavljenje tim poslom.

Sledeći korak u istrazi Stojkovićeve smrti, koju vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu, svakako jeste veštačenje vojnog vozila u kom je Stojković bio u trenutku kada je došlo do eksplozije što je, prema verovanju mnogih, aktiviralo protivpožarni sistem koji je ispustio gas usled kog je Stojković preminuo. Upravo taj protivpožarni sistem trebalo bi da se nađe pod lupom višečlane komisije Mašinskog fakulteta u Beogradu, koje je prihvatilo da ga obavi. Međutim, iz tužilaštva su krajem januara redakciji lista i portala „Nova“ odgovorili, budući da je u pitanju komisija veštaka, da su neki od njih bili bolesni.

„Obaveštavamo Vas da je Centar za forenzičko inžinjerstvo pri Mašinskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, prihvatio naredbu za veštačenje protivpožarnog uređaja u vojnom vozilu BVP M80A, no budući da je u pitanju komisija veštaka, te kako su u prethodnom periodu neki od članova komisije bili bolesni od kovida, to je ovo tužilaštvo obavešteno da iz tog razloga nije bilo moguće pristupiti veštačenju. Dana 28.01.2022.godine, dobili smo poslednje obaveštenje od komisije veštaka da će u narednim danima kontaktirati ovo tužilaštvo radi realizacije veštačenja, tako da po izvršenom veštačenju i dostavljanju nalaza i mišljenja, javnost će biti blagovremeno obaveštena“, rekli su iz VJT u Novom Pazaru krajem januara ove godine.

Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva

Međutim, ni pet meseci kasnije, javnost nije obaveštena o veštačenju i nalazima i mišljenjima stručnjaka, te se pretpostavlja da ono nije ni urađeno.

Ukoliko bi se utvrdilo da je Stojković stradao greškom bilo koga u lancu komandovanja, odnosno da je njegova smrt nastupila kao direktna posledica činjenja ili ne činjenja njegovih nadređenih, to bi bio verovatno prvi put da je neko u Vojsci Srbije odgovarao za ovakve propuste, posebno imajući u vidu da su i druge velike nesreće u kojima su ljudi gubili glave, ostale nerasvetljene.

Ni Stojkovićeva porodica nije poverovala u zvaničnu verziju smrti koju je pokušalo da plasira Ministarstvo odbrane prvog dana, a dokaz da su čitavu stvar pokušali da zataškaju, jeste upravo ponašanje najviših državnih predstavnika prilikom održavanja vežbe „Munjevit udar“, koji ne samo da nisu pomenuli njegovo ime, već se nisu udostojili da makar protokolarno održe minut ćutanja stradalom heroju. Takođe, tokom ispitivanja nakon samog tragičnog događaja, njegove kolege su trpele različite pritiske, a njegovi nadređeni nisu našli za shodno da izjave saučešće porodici Stojković.

Podsećanja radi, Ministarstvo odbrane do sada nije odgovorilo ni na jedno pitanje koje je redakcija „Nova.rs“ uputila njihovoj službi za odnose sa medijima.

Bonus video: Vojna vežba Munjeviti udar na Pešteru

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar