Veljko Belivuk Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Bojan Hrvatin, okrivljeni-saradnik Tužilaštva za organizovani kriminal, izneo je danas gnusne detalje zločina koje je počinio kriminalni klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a čiji je i sam bio član. Hrvatin, koji je u zamenu za blažu kaznu odlučio da svedoči protiv klana, svojevremeno je bio navijač FK Rad i služio je zatvorsku kaznu zbog ubistva navijača Voždovca.

Hrvatin je krajem maja 2020. godine pušten na uslovni otpust iz zatvora sa odsluženja kazne od 15 godina zatvora, na koju je osuđen 2012. godine zbog ubistva navijača Voždovca Bojana Majića.

Majić je ubijen 4. avgusta 2005. godine. Zločin se dogodio kada je grupa navijača Rada – Hrvatin, Aleksandar Kovačević, Goran Pantelić i Aleksandar Pavlović, upala u voz na železničkoj stanici u beogradskom naselju Rakovica i sukobila se s navijačima Voždovca.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sevali su noževi, šipke i kamenice.

Majića je Hrvatin ubio sa nekoliko uboda nožem, a on je najpre osuđen na 30 godina zatvora zbog teškog ubistva. Ipak, ta kazna mu je kasnije prepolovljena na 15 godina i isticala mu je juna 2021. godine, međutim, na slobodu je pušten nešto ranije.

Pročitajte još:

Po odobrenju suda pušten na uslovni otpust 13 meseci ranije.

Hrvatin je široj javnosti poznat kao navijač FK Rad, što je i sam rekao tokom suđenja klanu Belivuk-Miljković. Istakao je da nikada nije bio navijač Partizana i da nije deo navijačke grupe, već kriminalne. Jedini motiv njegovog ulaska u grupu bio je kriminal.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Učestovao je u nekoliko likvidacija klana, a onda je odlučio i da svedoči protiv okrivljenih u zamenu za blažu kaznu, odnosno 15 godina zatvora.

Hrvatin se optužnicom tereti za učešće u četiri likvidacije – Gorana Veličkovića, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje.

Lazar Vukićević Foto: Privatna arhiva

Hrvatinu je, nakon sklapanja Sporazuma o statusu okrivljenog-saradnika, a shodno uobičajenoj proceduri, određena mera zaštićenog svedoka, što znači da boravi na tajnoj lokaciji ili u svojoj kući ali sa visokim merama obezbeđenja.

Podsetimo, nakon okrivljenog-saradnika Srđana Lalića, svoje svedočenje pred Specijalnim sudom u Beogradu započeo je i Hrvatin.

Darko Šariš, Specijalni sud
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On je tokom pretresa održanih ove nedelje izneo svoja saznanja o likvidacija klana Belivuk, koji se tereti za osam ubistava.

Hrvatin je detaljno opisao kako su ubijali žrtve, ali i uništavali tela.

BONUS VIDEO: Blokada Ustaničke i dovoženje pripadnika klana Belivuk u Specijalni sud