Istraživačka stanica Petnica
Foto: N1

Nastavnik B. S. koji je osumnjičen za zlostavljanje, prema nezvaničnim informacijama, više od 20 maloletnih osoba u Institutu Petnica je priveden.

Ovu informaciju zvanično je saopštila Jovana Gligorijević u jutarnjem programu za TV Prvu.

„Osumnjičeni je priveden“, rekla je Gligorijević i dodala da je sledeći korak da se vidi u kom pravcu će istraga i slučaj da idu.

Potom je dodala da je važno da mediji ovo prepuste nadležnim organima.

„Najvažnije je da sada mediji ovo ostave i da prepustimo organima, da vidimo da li ima žrtava čiji slučajevi nisu zastareli i možda su spremne da uđu u ovaj postupak, koji jeste mučan i težak. One treba da sede u istoj sudnici s njim, ima žena i koje su se kasnije javile, one su odbijale kao predavači da odu u Petnicu iz straha da će ga videti. Onda zamislite kako to izgleda, suđenje ne traje jedno popodne“, rekla je ona.

Gligorijevićeva kaže da su devojke nakon što je sve izašlo u javnost konačno posle toliko vremena osetile oslobođenje.

„Volela bih da kažem da su žene govorile i obraćale se na prave adrese, one su bile deca kada im se sve to dogodilo. Nažalost, niko ih nije čestito saslušao u tom periodu. I tek kada su sve istrpele odlučuju da izađu u javnost povučene prethodnim dešavanjima koja se događaju u Srbiji. One se sada konačno osećaju oslobođeno. Moram da kažem da sam, tek posle njihovog priznanja, nekim devojkama prvi put čula pravu boju glasa, bez drhtanja“, rekla je Gligorijević.

Podsetimo da je Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu pokrenulo je predistražne radnje povodom seksualnog nasilja u Istraživačkoj stanici Petnica, a za koje se saznalo nakon što su žrtve za „Vreme“ ispričale šta su sve doživele. Kako saznajemo, tužilaštvo je reagovalo nakon teksta i naložilo policiji da prikupi neophodne informacije i saslušana sva lica koja bi pomogla u rasvetljavaju ovog slučaja.

Podsetimo, pet žrtava seksualnog nasilja, ekskluzivno su za nedeljnik Vreme, ispričale svoja traumatična iskustva, odnosno šta su doživele tokom boravka u Istraživačkoj stanici Petnica. Reč je o periodu od 2003. do 2014. godine, a žrtve, kojih ima više od 20, kao zlostavljača imenuju jednu osobu. Žrtve su ispričala pod kojim se okolnostima zlostavljanje događalo, dodavši da je napasnik, koga oslovljavaju sa S., žrtve gole fotografisao.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar