Foto: 011shop.rs

Majice sa sramnim natpisom "Nož, žica", prošle godine su šokirale javnost nakon što su se pojavile kao deo asortimana beogradske prodavnice "011shop", koja obiluje sa "patriotskim programom" u kom se neretko veličaju zločini. Ipak, ovog puta pomenuta prodavnica je otišla korak dalje, te su sada u prodaji i duksevi na kojima se nalaze poruke koje pozivaju na nasilje prema ženama.

Naime, na sajtu beogradskog „011 shop“ nedavno je osvanuo novi asortiman robe u kojima se omalovažaju žene.

Foto: 011shop.rs

„Kuvarice manje zbori, da ti ručak ne zagori“, piše na jednoj majici.

Ipak, tu se nisu zaustavili. Pojedini komadi odeće su sa pozivima na nasilje nad ženama. Tako se prodaju duksevi s ilustracijom žene koju neko davi jastukom, uz poruku: „Sa druge strane jastuka“.

Foto: 011shop.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji, Brankica Janković osudila je prodaju dukseva internet prodavnice „011 Shop“ na kojima se nalaze poruke koje pozivaju na nasilje prema ženama.

„Svaki vid promocije nasilja nad ženama je nedopustiv, a ovakve poruke na duksericama zaslužuju najveću osudu, naročito kada se stavi u kontekst broja žena ubijenih u porodičnom nasilju“, istakla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) poverenica Brankica Janković.

Potez vlasnika prodavnice je neprimer pogotovo uzimajući u obzir statistiku femicida u Srbiji od početka ove godine.

Interesantno je da su pomenuti odevni komadi povučeni sa zvaničnog sajta pomenutog beogradskog šopa, međutim, prema nezvaničnim saznanjima portala Nova.rs, i dalje se nalaze u prodaji i mogu se kupiti u prodavnici.

Foto: 011shop.rs

Inače, pomenuta prodavnica dosad je u više navrata dolazila u fokus javnost zbog natpisa na odeći. Tako su se prošle godine u prodaji našle majice sa natpisom „Nož, žica“, sloganom koji veliča zločin u Srebrenici.

Pročitajte još:

Kako je naš portal tada pisao, pomenuta prodavnica je tada nudila i majice sa natpisom „Wifebeater“, za ljubitelje porodičnog nasilja, ali i dukseve sa skraćenicom „A.C.A.B“ (All cop are bastards), koji je zabranjen u celom svetu kao „simbol od interesa za postupanje po zločinima iz mržnje“.

VIDEO: Protest protiv nasilja nad ženama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare