anjug/MILOS MILIVOJEVIC; Nemanja Jovanović/Nova.rs; E-Stock/Miloš Rafailović; Stefan Tomasevic/ATAImages

Nastavljeno je suđenje ozloglašenom klanu Belivuk - Miljković, koji se terete za sedam ubistava, silovanje i druga teška krivična dela, ali uprkos godinama robije koje im prete, pripadnici klana su u sudnici danima nasmejani, raspoloženi, rugaju se žrtvama i međusobno ćaskaju. Ipak, na pomen svoje supruge Bojane, vođa klana Veljko Belivuk vidno je promenio raspoloženje i pognuo glavu.

Na današnjem pretresu odbranu su izneli Aleksandar Vučeljić, Vlada Georgijev, Milovan Tadić, Aleksa Šejić, Filip Ivanovski, Slađana Sekulić i Boris Karapandžić.

Pitanja optuženima su postavljali i vođe klana, Belivuk i Miljković, koji su se u više navrata pozivali na zakon i tražili od suda da poštuje njihova prava. Odbrana okrivljenih mahom se svela na negiranje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret, osporavanje dokaza iz Skaj komunikacije, odbijanje da odgovaraju na pitanja, ali i objašnjenjima kako je restoran na Partizanovom stadionu, koji se još naziva i „bunker“ zapravo mirno mesto u koje svraćaju čak i porodice sa decom. Upravo u tim prostorijama, prema navodima optužnice, pripadnici grupe su tri dana silovali, tukli i maltretirali mladića I. S.

Miljković namigivao optuženima

Ipak, velikom delu javnosti ovih dana, pored samih iskaza okrivljenih, pažnju skreće njihovo ponašanje u sudnici. Tako je Marko Miljković, poznat kao Mare Mesar, na prethodnim ročištima slao poljupce, a ovog puta namigivao optuženima Milošu Budimiru, kao i Marku Andriću.

Miljković je bio obučen ležerno, u sivo šarenu majicu kratkih rukava, a nije se ustručavao da se više puta javi za reč.

Marko Miljković Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Zatražio je da sedi u glavnom delu sudnice, kako bi mogao lakše da zapisuje, a ne „na kolenima“, kako je objasnio. Takvim premeštanjem Miljković bi fizički bio bliži okrivljenim svedocima u ovom postupku. Ipak, zbog bezbednosti, to mu nije omogućeno. Miljković se na to glasno nasmejao, vidno opušten i kroz smeh upitao: „Čije bezbednosti“.

Takođe, ni Belivuk nije bio ništa manje raspoložen, ali je gestikulacijama pokazivao kao da se pomalo dosađuje.

U jednom momentu zamolio je tužioce da poštuju prava optuženih, prilikom čega se i iznervirao.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Ja ću vas da zamolim da zaštitite naša prava. Mi imamo situaciju da osobe kažu da neće da se izjasne o Skaju, onda tužilac Ivanić postavi pitanje. Zamolio bih branioce i vas da ih zaštitite, to što su tužioci ne znači da mogu da rade šta hoće. Ako ja vama kažem neću da odgovaram… Ja znam šta je on njega pitao, nisam ja retardiran, on misli da imamo mišiće, a nemamo mozak“, rekao je Belivuk.

Ovakva reakcija Velje Nevolje, i njegovo javljanje za reč, usledilo je nakon izlaganja svog saradnika Ivanovskog, kojeg je tužilac upitao o Skaj telefonu.

Pročitajte još:

„Veljo, ne sekiraj se“, rekla je advokatica Miljana Perendija koja zastupa Ivanovskog.

Belivuk pognuo glavu na pomen njegove žene

Prilikom iznošenja svoje odbrane optuženi Aleksandar Vučeljić spomenuo je Bojanu Belivuk, suprugu Velje Nevolje. Bojana Belivuk uhapšena je ove godine, a ubrzo i puštena i protiv nje se vodi istraga o pranju novca.

Foto: Profimedia

„Što se tiče dogovora mene i Veljka Belivuka, njegova žena je majka troje maloletne dece. Imala je želju da radi, pošto sam već imao firmu, da ta firma bude otvorena po pola, na šta sam ja pristao. Tražila je čak vizit karte, išla je da otvaramo račune, uradio sam vizit karte na njeno ime, bila je srećna. Ona je čak pozajmila novac, tako svi rade, daju pozajmicu osnivača. Ovde se sad vodi neki postupak za pranje para protiv Bojane Belivuk, a ona je samo htela da radi. Zamislite majku troje dece, nikada nije imala nijedan prestup, kuva, sprema, pegla, hrani decu… Bila je zaposlena u mojoj firmi i imala platu 60.000 dinara. Sad nju tužilaštvo tereti da je prala novac. Imala je samo želju da otvori posao. Igrom slučaja nije napravljen ugovor između Bojane Belivuk i mene, to su bili prijateljski odnosi“ , branio je Vučeljić Belivukovu ženu Bojanu.

Tokom njegovog izlaganja, Veljko Belivuk je promenio raspoloženje – sedeo je pognute glave i nagnuo se skroz k napred.

Smejali se i psovali

Tokom izlaganja svojih saradnika, vođe klana su se smejale i pokušavale međusobno da komuniciraju. Psovali su, a nekada su im psovke promakle i tokom obraćanja sudskom veću i tužiocima.

Klimali su glavom, podržavajući iznošenje odbrane pojedinih „kolega“, a tokom izlaganja Borisa Karapandžića gotovo svi su se zacenili od smeha.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Iako se klan tereti za sedam likvidacija, otmicu, silovanje, dilovanje droge, i nošenje oružja, njihovo ponašanje je najpribližnije onom sa stadiona.

Podsetimo, odbrana vođa klana Belivuka i Miljkovića do sada se zasnivala u napadanju državnih funkcionera, i tokom njih su isticali kako su radili za državu. Spominjali su ministra Aleksandra Vulina, Srpsku naprednu stranku (SNS), kao i samog predsednika države Aleksandra Vučića.

Na današnjem pretresu gotovo svi optuženi su pričali i o „bunkeru“ na stadionu Partizana. Isticali su kako je Uprava kluba Partizan znala za pomenuti prostor, kao i da su oni neretko boravili u njemu i organizovali proslave. Takođe, Aleksa Šejić je istakao kako ga je tukao i maltretirao bivši inspektor SBPOK Božidar Stolić. Takođe, osuđenog inspektora spomenuo je i Milovan Tadić, koji je ispričao da mu je Stolić pretio.

BONUS VIDEO: Belivuk opet o vlasti – vlast opet ćuti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar