Zoran Marjanović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs; privatna arhiva; Nemanja Jovanović; Goran Srdanov

Postupak u Apelacionom sudu, po žalbi advokata Zorana Marjanovića, koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog teškog ubistva supruge Jelene Marjanović, počeo je zahtevom za izuzeće člana sudskog veća, sudije Rastka Popovića, koji je zatražio advokat Stefan Jokić u ime odbrane Marjanovića.

„Tražimo izuzeće jer je sudija Rastko Popović suprug ministarke pravde i sumnjamo da će biti izvršen pritisak jer je izvršna vlast od početka ovog postupka htela da ovu presudu predstavi kao svoj veliki uspeh. Moram da se borim za svog klijenta, koji ima pravo na fer i pravično suđenje i sumnjam da će mu biti prekršena pretpostavka nevinosti. Takođe, sudija Jelena Škulić, koja je donela prvostepenu presudu, bila je sudski pomoćnik sudiji Popoviću, a posle ove presude naglo je napredovala i došla u Apelacioni sud, kao najmlađi sudija“, rekao je Jokić.

Još jedan advokat odbrane, Aleksandar Zarić, javio se za reč i podržao je zahtev svog kolege Jokića.

„Moja prvobitna namera je bila da tražim izuzeće celog Apelacionog suda u Beogradu i zbog sudije Rastka Popovića i zbog cele klime i pritisaka, mislim da naš klijent neće imati fer i pravedno suđenje. Ja ne sumnjam u vaše poštenje, znamo se i lično, ali mislim da će Apelacioni sud osluškivati volju izvršne vlasti“, izjavio je advokat Aleksandar Zarić.

Današnja sednica je nakon ovoga prekinuta, kako bi se donela odluka o zahtevima za izuzeće.

jelena marjanovic
Foto: Facebook

Podsećanja radi, Zoran Marjanović je osuđen na kaznu zatvora od 40 godina zbog teškog ubistva supruge pevačice Jelene Marjanović 2. aprila 2016. godine. Sednica za razmatranje žalbi je javna, a osuđeni Marjanović može da joj prisustvuje, odnosno da bude proveden iz pritvora u kojem se nalazi od izricanja presude 15. jula prošle godine.

Sednica je zakazana i za 13, 14, 15, 16, 19. i 20. jun.

Tužilaštvo se nije žalilo jer je u potpunosti zadovoljno presudom, jer su usvojeni njihovi zahtevi, ali je dalo odgovore na žalbe.

Tužilaštvo je u optužnici predložilo sudu da Marjanovića osudi na maksimalnu kaznu zatvora za krivično delo teško ubistvo, odnosno 40 godina, a na koju kaznu je i osuđen. On je od početka suđenja tvrdio da nije ubio svoju suprugu, ali je odbio da odgovara na pitanja tužilaštva tokom suđenja. Marjanović se od 12. juna 2018. branio sa slobode, pošto mu je tada Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kojem je bio 10 meseci.

Bio je uhapšen 15. septembra 2017. godine, godinu i po dana nakon ubistva. I pre toga je bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.

Bonus video:Počinje suđenje decenije Zoranu Marjanoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare