Foto: Nova.rs, N1

Suprug ministarke pravde Maje Popović, sudija Rastko Popović bio je na čelu sudskog veća koje je donelo prvostepenu oslobađajuću presudu za kontravezne biznismene sa severa Kosova Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića. Reč je o postupku koji je protiv njih dvojice vođen zbog optužbi za nedozvoljeno prisvajanje 32 kamiona Hipo lizinga.

Zbog kriminala i korupcije Sjedinjene Američke Države su ih nedavno  stavili na svoju „crnu listu“ kontraveznog biznismena Zvonka Veselinovića i aktuelnog potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića. Obojica su svojevremeno optužena za ubistvo Olivera Ivanovića.

Osim njih pod sankcijama su i sve firme povezane pre svega sa Veselinovićem koji je u izveštaju označen kao vođa kriminalne organizacije.

U obrazloženju odluke između ostalog se navodi da je ta grupa ilegalno trgovala oružjem, narkoticima, novcem…

Dodaje se da su sarađivali i sa srpskim i sa kosovskim vlastima a da su za uzvrat dobijalo vredne infrastrukturne poslove.

Obustavljeni svi sudski postupci protiv Veselinovića i Radoičića

Protiv obojice su vođeni i sudski postupci ali su tokom manadata aktuelne SNS vlasti obojica oslobođena po svim optužbama koje su postojale protiv njih.

Jedna se odnosila na nedozvoljeno kopanje šljunka a drugo na nedozvoljeno prisvajanje 32 kamiona Hipo lizinga. Veselinović je bio optužen i za ilegalno nošenje oružja.

Maja Popovic ministarka pravde
Maja Popović ministarka pravde Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Slučaj nelegalnog prisvajanja kamiona je posebno zanimljiv jer je prvostepenu oslobađajuću presudu za Veselinovića i Radoićića doneo Viši sud u Beogradu, odnosno tročlano veće čiji je predsednik bio Rastko Popović, suprug ministarke Maje Popović.

Kako je pisao KRIK, ovu oslobađajuću presudu koja je doneta 2015. godine potvrdio je kasnije i Apelacioni sud.

Postupak je počeo 2013. a završen je 2016. godine.

Kako je napredovala ministarka pravde

U tom periodu, tačnije 2015. godine Maja Popović je postala šef kabineta direktora Bezbednosno informativne agencije, u to vreme advokata  Aleksandra Đorđevića ( trenutno ambasador Srbije u Sarajevu).

Za manje od tri godine postaje savetnik direktora BIA, odnosno Bratislava Gašića, čoveka od posebnog poverenja predsednika Aleksandra Vučića.

Nakon izbora 2020. postaje ministarka pravde.

Sudsko veće Popovića pustilo ubicu Brisa Tatona na uslovnu slobodu

Suprug ministarke pravde, sudija Rastko Popović je u međuvremenu iz Specijalnog suda prešao u Apelacioni sud. On je bio predsednik veća koje je pustilo na uslovnu slobodu navijača Partizana Đorđa Prelića (36). On je osuđen na 10 godina zatvora zbog ubistva francuskog navijača Brisa Tatona 2009. godine.

Zvonko Veselinović je široj javnosti postao poznat 2011. godine zbog učešća u neredima koji su pratili postavljanje barikada na administrativnom prelazu Jarinje između Srbije i Kosova.

Milan Radoičić i Zvonko Veselinović Foto: N1

U to vreme je protiv njega pokrenuta istraga u vezi sa krađom 32 kamiona.

Prema optužnici Veselinović i njegov kum Milan Radoičić podstrekavali su svog poslovnog partnera Dragana Ćurčića, vlasnika firme „Euro kop“, da i nakon raskida ugovora o lizingu zadrži kamione Hipo Alpe Adria Lizinga i da ih da njima na korišćenje.

Ćurčića su, piše u optužnici, više puta zvali i nagovarali da zajedno koriste kamione na teritoriji Kosova. Krađom i korišćenjem kamiona, tvrdi tužilaštvo, zaradili su više od 237 miliona dinara. Veselinović je, nakon hapšenja krajem 2011. godine, u pritvoru proveo oko godinu dana.
Pet godina kasnije je oslobođen optužbi po ovom osnovu, a za ilegalno iskopavanje šljunka 2019.

BONUS VIDEO Nervozni Vučić odgovara na pitanje Nova.rs

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare