Foto: Ministarstvo pravde/Promo/BIA/ ANA GENIC; Dragan Mujan/Nova.rs

Maja Popović, novoimenovana ministarka pravde, koja potiče iz ugledne pravničke porodice, iza sebe ima briljantnu, ali i krajnje neobičnu biografiju, a kako saznaje portal Nova.rs iz dobro obaveštenih pravosudnih krugova, njen dolazak na čelo ovog ministarstva nije preterano iznenadio struku, imajući u vidu njeno poznanstvo s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koje datira još iz fakultetskih dana. Takođe, nova ministarka je u braku sa sudijom Apelacionog suda Rastkom Popovićem, koji se dobro poznaje s Vučićem, kako s fakulteta, tako i preko svog nekadašnjeg šefa - predsednika Višeg suda Aleksandra Stepanovića, za čije ime se vezuju brojne kontroverze u vezi sa "državnim " slučajevima.

Kako saznaje naš portal, Popovićeva je 1989. godine upisala Pravni fakultet u Beogradu, koji je završila u roku, i radi se o koleginici predsednika Srbije Vučića.

Buduća ministarka pravde, koju u pravosudnim krugovima prati glas da ima poprilično neobičnu biografiju, na ovo mesto dolazi sa pozicije šefa kabineta i savetnice direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislava Gašića, a gotovo svi članovi njene porodice rade u pravosuđu Srbije.

Foto:Vesna Lalić

Inače, Popovićevoj je otac Jevđo Kušić, poreklom iz Ivanjice, nekadašnji pravnik u Beobanci, dok joj je majka Vesna Kušić svojevremeno bila sudija građanac u Palati pravde.

I njen suprug Rastko Popović je pravnik po struci, a reč je o sudiji krivičaru, koji se od skoro nalazi u Apelacionom sudu u Beogradu. Prati ga glas da je oštar i strog sudija, a javnosti je poznat i iz postupka protiv dvojice policajaca kojima se sudilo za pomaganje u ubistvu braće Bitići 1999. godine u Petrovom Selu.

Takođe, jedno vreme bio je sudija u postupku protiv bivšeg šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Srbije Branka Lazarevića, optuženog za odavanje službene tajne pripadnicima kriminalnog klana Darka Šarića.

Pročitajte još...

Inače, buduća ministarka pravde svojevremeno je bila sudija Prvog opštinskog suda u Beogradu i kako tvrde pojedini mediji ostala je upamćena kao najmlaša sudija koja je ikad imenovana. Na toj funkciji nije se zadržala preterano, već je prešla u advokaturu, a preko mesta zamenice direktora Hitne pomoći za nemedicinske poslove, stigla je u BIA kao šefica kabineta najpre Aleksandra Đorđevića, a potom i Bratislava Gašića.

Pravnici navode da je reč o krajnje neobičnoj biografiji, najpre zbog činjenice što se veoma kratko zadržala na sudijskoj funkciji. Naši sagovornici tvrde da osim što je postavila rekord u godinama života u kojima je postala sudija, to isto je uradila i sa godinama koje je provela kao sudija – funkcije koju dosad niko tako olako nije napustio.

Inače, buduća ministarka pravda je osnovno obrazovanje stekla u Beogradu, a srednju školu je završila u Španiji, na engleskom koledžu “Baleares international school”.

Od januara 2000. do 2012. godine radila je kao advokat u sopstvenoj advokatskoj kancelariji, gde je zastupala pravna i fizička lica u svim materijama pred redovnim i trgovinskim sudovima, u krivičnim, građanskim i vanparničnim predmetima. Zastupala je okrivljene u predmetima visokotehnološkog kriminala, kao i u predmetima pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu za organizovani kriminal.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare