Rudari rudnika Soko Foto: MRE/ ZORAN PETROVIC

Na današnji dan pre 33 godine Aleksinac je „zavijen u crno“ jer je u jami "Morava", u najvećoj rudarskoj nesreći u Srbiji, poginuo 91. rudar.

Do tragedije je došlo u severnom reviru jame u Aleksinačkim rudnicima, u minut do podneva, a od 178 kamarata prve smene njih 90 se nije vratilo sa dubine od 700 metara ispod površine zemlje. Tela poginulih rudara izvlačena su skoro mesec dana. Stradali su od požara, koji je izbio kada su četvorica njihovih kolega aparatom za autogeno zavarivanje sekli deo gvozdene podgrade.

Pročitajte još:

Nesreća je označila i kraj Aleksinačkog rudnika, iako su, kako se procenjivalo, rezerve premašivale 30 miliona tona mrkog uglja, jednog od najkvalitetnijih u Srbiji. U vreme kada se tragedija dogodila rudnik je upošljavao oko 1.000 ljudi, ne samo iz Srbije već i čitave ondašnje Jugoslavije.

Aleskinac i Sokobanja 1. aprila ove godine ponovo su „zavijeni u crno“ jer je u nesreći u rudniku mrkog uglja “Soko” poginulo osam i povređeno 20 rudara.

Pravosudni organi su nakon istrage saopštili da niko nije kriv za nesreću i da su rudari nastradali od posledica gušenja usled proboja enormne koncentracije metana u jami.

Rudnik Soko Foto: MRE/ ZORAN PETROVIC, Boban Rajković/N1, Dragan Mujan/Nova.rs

Više javno tužilaštvo u Nišu oglasilo se prošlog meseca nenadležnim za postupanje po krivičnoj prijavi koju je 18. avgusta ove godine zbog nesreće u rudniku „Soko“ podnelo Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Nakon što je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu donelo odluku da nema osnova za bilo čije krivično gonjenje zbog smrti rudara, očekivali smo da se po novoj krivičnoj prijavi izjasni niško tužilaštvo. Međutim, ni mene kao punomoćnik osam porodica, niti rodbinu stradalih, niko nije ni o čemu obavestio. Danas sam uvidom u predmet saznao da se niško VJT oglasilo stvarno i mesno nenadležnim i predmet vratilo aleksinačkog tužilaštvu“, saopštio je advokat Bratislav Stojanović.

Naglasio je da su izgubljena dva meseca, koliko je prošlo od odluke tužilaštva u Aleksincu da nikog ne goni za nesreću. „Izgubljena su dva meseca, nismo dobili spise predmeta, namera nam je bila da angažujemo superveštake iz inostranstvu kako bi dali svoje mišljenje o ovom događaju. Smatramo da je i ova odluka samo kupovina vremena“, istakao je Stojanović.

Rudnik Soko Foto: Dragan Mujan/ Nova.rs

U nesreći u rudniku „Soko“ poginuli su Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanovoić (55) i Živković Bratislav (59). U nesreći je povređeno 20 njihovih kolega.

BONUS VIDEO: Koliko nesreća treba da se dogodi da bi Banatsko novo selo dobilo semafor

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar