Građani Despotovca i okolnih sela već mesecima gledaju u žutu vodu koja prolazi pored njihovih kuća i imanja. Zbog zagađenosti reke Resave koja je postala žuta zbog kamenoloma, u vodi je sve manje živog sveta koji u ovakvoj okolini ne mogu da opstanu.

Reka Resava je zbog kamenoloma poprimila žutu toksičnu boju. Posebno zabrinjava što takva voda teče kroz naseljena mesta. Kako kažu ekolozi iz Despotovca, glavni krivac za takvu boju je obližnji kamenolom, prenosi reporter Nova.rs.

„Resava dobija žutu boju vrlo često zbog kamenoloma koji se nalazi na obali reke. Oni ispuštaju svoje otpadne vode u toku procesa proizvodnje, mlevena i pranja kamena. Otpadne vode treba da drže u taložnicima, i da ih onda izbace na jalovišta“, kaže Nebojša Milovanović iz Eko udruženja Moja Resava.

“Mulj koji se taloži u reci, bukvalno betonira dno. Ribe koje se hrane fitoplanktonom i sitnim organizmima nemaju hranu”, kaže Dušan Petronijević iz Udruženja ribolovaca „Gornja Resava“.

Opština Despotovac je saopštila da su prošlog meseca u kamenolom “Kovilovača” poslala inspekciju. Zanimljivo je da je komunalna inspekcija utvrdila da je ovo preduzeće napravilo prekršaj, i napisana im je prijava. Ali se ne navodi o kojem delu je reč.

„Inspekcija je 24. novembra pokrenula postupak inspekcijskog nadzora nad ovom firmom. Biće sačinjen zapisnik i ponovo dostavljen Republičkoj vodnoj inspekciji. Reka Resava je vodotok Prvog reda i u nadležnosti je republičkih organa“, navode iz opštine Despotovac.

Meštani i članovi ekoloških udruženja iz Despotovca podvlače da su više puta kontaktirali opštinsku vlast, ali da ona ne reaguje i pored brojnih prijava i peticija.

Mališa Radivojević, vlasnik kamenoloma Kovilovača rekao nam je u telefonskom razgovoru da je došlo do pucanja cevi za otpadne vode i da je došlo do prelivanja a onda i do izlivanja u reku.

Na naše pitanje zašto se ranijih godina događala slična situacija, Radivojević nam je rekao da se svaki put pojavljivao isti problem. Poslednji pravdaju time da imaju puno posla jer odvoze kamen za gradnju autoputeva.

Bonus video: Fekalije kod Beograda na vodi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar