beograd na vodi
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Nemanja Jovanović/Nova.rs/Stock/StanislavNedelja

Beograd se bukvalno guši u komunalnim problemima. Svakoga dana stigne poneka vest o tome da je u nekoj ulici pukla cev, a neretko se građani žale i da ne mogu da žive od smrada fekalija. Za to vreme, nikli su monumentalni spomenici, potrošen je budžet za koji teško da ćemo ikada saznati koliki je, kažu - to je tajna. Niče i "Beograd na vodi" koji kao strano telo blokira pogled na reku. U međuvremenu, građani ostaju sami sa svojim komunalnim problemima i grcaju zbog trulih cevi i septičkih jama.

Stanovnici naselja Dunavski cvet u Krnjači alarmirali su nedavno medije jer im se na ulicu već tri dana izlivaju fekalije, pošto firma „Novi rasadnici“ nije u stanju da remontuje, niti da održava postrojenje za preradu fekalnog otpada, ali je stanarima srećom, kao i u martu, pomoglo preduzeće Beogradski vodovod i kanalizacija.

Stanovnica tog naselja Gordana Todorović je u izjavi FoNetu podsetila da se i u martu izlila fekalna kanalizacija u naselju, kada su Grad i preduzeće Vodovod i kanalizacija izašli u susret, pošto je firma zadužena za održavanje tada bila u stečaju.

I u Zemunu je pukla vodovodne cevi i to nedaleko od mesta gde se pre nekoliko godina desila slična havarija.

Bregovita 17
Foto: Printscreen

Vodovodna cev pukla je u Bregovitoj 17, nedaleko od Novogradske i Dobanovačke ulice u Zemunu. Na istoj toj lokacije je cev pukla i pre tri godine, pa je nekoliko oobjekata ostalo totalno ili delimično oštećeno.

Kako su stanari tog dela Zemuna rekli za portal Nova.rs voda se slivala i curela ka Novogradskoj i Dobanovačkoj. Pukla je glavna azbestna vodovdna cev, koja je bila u lošem stanju, ista priča kao od pre nekoliko godina.

Ista muka i na Trošarini – u Ulici Save Maškovića, nedaleko od Lidla kod Trošarine, pukla je vodovodna cev koja je napravila ogromnu poplavu, a voda se širila duž celog Bulevara oslobođenja.

To su samo neki u nizu problema koji su se desili proteklih dana, jedan za drugim. Sve to zagorčava život građanima prestonice i takve muke bi trebalo da budu preče od spomenika koji mogu da vam se svide ili ne, ali definitivno ne sprečavaju pucanje cevi i izlivanje fekalija.

Nova.rs zatražila je od gradske uprave odgovor na pitanje zbog čega se učestalo dešavaju havarije – zašto nam pored živaca, pucaju i cevi. Zanimalo nas je i kakva se i kolika ulaganja planiraju u takvu vrstu infrastre i zamenu dotrajalih cevi širom prestonice. Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Beograd na septičkim jamama

„Prema mojim informacijama, čitava Ulica kneza Miloša i deo Senjaka je pod septičkim jamama. Te jame moraju da se čiste periodično. Pet ili šest ispusta Beogard ima direktno u Savu ili Dunav, a tri su u okolini Beograda na vodi“ objašnjava za naš portal doktor Dragana Đorđević iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju. „Zamislite da oni tamo sagrade čitav grad, a ne reše fekalne kanalizacije“, u čudu je naša sagovornica.

Ona je rekla da smo mi jedina zemlja u Evropi koja ispušta fekalne vode direktno u Danav, bez ikakvog prečišćavanja.

„Dobar deo Beograd je na septičkim jama, a onaj deo koji je na kanalizaciji, ta kanalizacija bez ikakvog prečišćavanja ide direktno u reke“, ponavlja naša sagovornica.
Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar