Despotovcem teče žuta voda - reka Resava je zbog kamenoloma poprimila toksičnu boju. Posebno opasno je to što takva nezdrava voda teče u neposrednoj blizini škole.

Građani Despotovca i okolnih sela već mesecima gledaju u žutu vodu koja prolazi pored njihovih kuća i imanja. Da, dobro ste čuli, nije pogrešna izjava zvaničnika već je ozbiljna ekološka katastrofa koja uništava ljude, biljni i životinjski svet u ovoj obasti.

Više čitalaca iz Despotovca javilo se našem portalu kako bi nam skrenuli pažnju na problem reke Resave koja je obojena u žuto zbog kamenoloma koji se nalazi u neposrednoj blizini. Već godinama firma „Kovilovača“ eksploatiše i prerađuje kamen koji se nalazi na 700 metara vazdušnom linijom od Despotovca, a samo 500 metara od osnovne škole koju pohađa 600 učenika.

Radnici u kamenolomu peru kamen, a kada puste vodu iz deponije voda postaje žuta. Pored toga, detonacije koje koja nastaju u kamenolomu veoma su jake i zbog njih pucaju i zidovi kuća.

Reka Resava je planinska reka koja se nalazi u gornjem toku iznad Despotovca, a prema rečima meštana koji su želeli da ostanu anonimni, ugrožena su naselja u donjem toku sela Miliva, Medveđa, Sedlare, a delimično i Svilajnac jer i kroz ovu opštinu protiče Resava.

Zbog zagađenosti reke koja je postala žuta zbog kamena, u vodi je sve manje riba, rakova i školjki koji u ovakvoj okolini ne mogu da opstanu. Meštani podvlače da su više puta kontaktirali opštinsku vlast, ali da ona ne reaguje i pored brojnih prijava i peticija.

Naš portal kontaktirao je i predsednika opštine Despotovac, ali konkretne informacije nismo dobili jer je prema rečima sekretarice „on na službenom putu“.

„Ja ispred sebe nemam nikakav predmet vezan za ovaj problem, a nisam sigurna da se neko uopšte žalio. Nažalost za sada nemam nikakve informacije o ovom problemu“, rekla nam je sekretarica iz opštine.

 

****

Bonus video: Problem otpadnih voda u Srbiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare