Danas su gotovo svi mediji objavili da je početak antiratne manifestacije Veliki školski čas 21. oktobra u Šumaricama, sa 11 sati pomeren na 10.30, dovodeći ovo pomeranje u vezu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Naime, predsednik istog dana ima i sastanak sa delegacijom “velike petorke” u Beogradu. Gradonačelnik Nikola Dašić “demantovao” je da će početak Velikog škoslkog časa biti pomeren i za sve optužio opoziciju "da širi glasine".

Velik školski čas, skoro šest decenija održava se u terminu od 11 sati, simbolizujući vreme kada su učenici Gimnazije izvedeni iz škole i odvedeni u Šumarice.

Pomeranje satnice za pola sata izazvalo je veliki revolt kod Kragujvčana, koji od juče na društvenim mrežama izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog narušavanja višedecenijske tradicije sećanja na nevine žrtve.

Dodatno, bes građana je postao veći, kada se saznalo da se Veliki školski čas “pomera” zbog dolaska predsednika Aleksandra Vučića.

Iako su prve informacije o promenjenom terminu u javnost dospele, kada su mediji dobili kratko saopštenje sa zvanične mejl adrese Odeljenja za komunukacije Gradske uprave, gradonačelnik je danas oštro demantovao da je grad imao bilo kakve veze sa “promenom termina”.

Naprotiv, sve je svalio na opoziciju, koja širi “gnusne neistine”.

Nikola Dašić je danas u popodnevnim satima na svom Fejsbuk profilu objavio video izjavu koju je dao lokalnoj Teleiziji Kragujevac.

On je za vesti o pomeranju termina rekao da je to “toliko bezobrazbo i bedno” , te da se “loše oseća da odgovora na takva pitanja”.

Prema njegovim rečima, naravno, kriva je opozicija.

“Prvo da budemo jasni. Cela ta ekipa je svojevremeno, maltene ugasila manifestaciju, to svi Kragujevčani znaju. Zadnjih godina smo to opet podigli na onaj najviši nivo, kako je to nekada bilo kad smo mi bili mladi. Opet je preko 10.000 ljidi u Šumaricama, kompletan državni vrh dolazi i zaista posvećuje pažnju da na pravi način odajemo poštu. Takve špekulacije, takve glasine, su potpuno neispravne, trajaće 45 minuta, kao što će početi u ono vreme kada se uvek i održava. Gnusno mi je da neko zarad političkih poena ili bilo čega drugog, želeći da omalovaži nas, zloupotrebi tragediju u Šumaricama, na isti način kako su zloupotrebljavali tragediju u Ribnikaru i dan posle u Mladenovcu. Po meni je to, ne znam šta da vam kažem”, izjavio je Dašić za lokalnu Televiziju Kragujevac.

Ipak nisu bile glasine opozicije – ovo je pobeda naroda

Vest o pomeranju početka Velikog školskog časa objavio je i portal Nova.rs. I ne, nismo se oslanjali na “spekulacije opozicije”, već zvanično obaveštenje koje je našoj redakciji stiglo sa zvaničnog mejla Gradske uprave.

U tom kratkom mejlu, doslovce je pisalo sledeće.

“Spomen park Kragujevački oktobar i grad Kragujevac obaveštavaju javnost da će u subotu 21. oktobra, Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski gospodin Jovan uz sasluženje sveštenika šumadijske eparhije služiti moleban kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima u 10 sati.

Veliki školski čas, na kome će biti izvedena poema ‘Šum, Šumarice’ pisca Darka Cvijetića u režiji Marka Misirače, počeće u 10.30 sati”.

Vest se brzo proširila među građanima koji su se oštro pobunili zbog skrnavljenja višedecenijske kulture sećanja na nevine Kragujevčane koji su streljani u Šumaricama.

Građani su između ostalog tražili „ime i prezime onoga ko je takvu oduku doneo“, zahtevali da se termin vrati na 11 sati jer je simboličan, a sve ovo, dodatno je uznemirilo i potomke streljanih građana.

Izgleda da gradska vlast nije računala na ovoliko jedinstvo građana “kojima su dirnuli u najbolniju ranu”, pa su nespretno odlučili da brže bolje povuku svoju odluku.

Kao i u svemu do sada, vlast je po oprobanom receptu koji primenjuju za sve negativno i loše što se dešava u zemlji, iz ovog skandala pokušala da se izvuče optužbama na račun opozicije, koja je “namerno raširila glasine”.

Ipak, nije baš tako. Sve redakcije imaju dokaz da je pomeranje Velikog školskog časa došlo iz Gradske uprave, a, možda je sve dirigovano i sa Andrićevog venca.

BONUS VIDEO:  Kragujevac je grad dugotrajnih rekonstrukcija: Gradska vlast ćuti koliko su platili tek zasađene sadnice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar