Foto: Institut za transfuziju krvi Srbije

Institut za transfuziju krvi Srbije je tokom 2022. godine prikupio oko 6.000 jedinica krvi više nego 2021., a više od 71.000, koliko puta su građani dali krv u ovoj godini, pokazuje da smo humani, solidarni i plemeniti.

Pročitajte još:

“Ponosni smo što su čak 25 odsto davalaca krvi bili novi davaoci, i da su najmlađi davaoci, maturanti i studenti učestovali sa više od 15 odsto u ukupnom broju davanja krvi. Davanje krvi je human i koristan čin – davanjem krvi omogućavamo lečenje obolelih i povređenih, budući da je krv nezamenjiv lek. Osim toga, davaocu je omogućeno da stekne uvid u svoje zdravstveno stanje. Davanjem krvi, ubrzava se cirkulacija i ona deluje stimulativno na ceo organizam, a davaoci krvi se subjektivno osećaju svežije i vedrije. Kada je o emocionalnom benefitu reč, istraživanja pokazuju da pomažući drugima pomažemo i sebi, tako da smanjujemo stres, poboljšavamo raspoloženje, rešavamo se negativnih osećanja, pomaže nam da imamo osećaj zajedništva”, kažu u ovom Institutu.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Krv je neophodna svakog dana. Biti dobrovoljni davalac krvi možda je najhumaniji čin koji od nas ne zahteva mnogo, a drugima pruža i više nego što može da se zamisli, jer davanjem ove dragocene tečnosti, nekome možemo da pomognemo u lečenju i spasemo život.

Tokom 2022. najhumaniji gradovi i opštine bili su Požarevac, Koceljeva, Loznica, Valjevo, Smederevo, Velika Plana, Šabac i Lazarevac.

Foto: Institut za transfuziju krvi Srbije

“Poznato je da su tokom određenih perioda godine smanjene rezerve krvi. Svaki početak godine zbog novogodišnjih i Božićnih praznika donosi i problem smanjenih zaliha krvi. Zato pozivamo sve sugrađane koji su zdravi i dobro se osećaju, a imaju između 18 i 65 godina da doniraju krv i
tokom praznika. Želimo Vam srećnu Novu 2023. godinu!”, poručuju iz Instituta.

Podsetimo, Institut za transfuziju krvi radiće tokom praznika: 2. i 3. januara od 8 do 15 sati, 6. januara od 7 do 15 sati, a na Božić od 8 do 15 sati.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar